Kulinarska zvijezda Gaz Oakley trenutno je jedan od najtraženijih mladih veganskih chefova – njegov Youtube-kanal avantgardevegan prati više od pola milijuna pretplatnika, a brojni pratitelji na Instagramu prate njegove objave u potrazi za novom dozom kulinarske veganske inspiracije. Ljubav prema kuhanju usadio mu je otac, kuhati je počeo čim je narastao dovoljno da dosegne kuhinjsku radnu površinu, a kasnije se školovao za profesionalnog chefa. U jednom ga je trenutku strast prema sportu umalo odvela u nacionalni ragbijaški tim, no kuhanje je ipak prevladalo. San mu je jednoga dana otvoriti vlastiti restoran, kad na YouTube-kanalu avantgardevegan dosegne milijun pratitelja, otkrio je simpatični Gaz za Naturala Life.
Obožava raditi veganske specijalitete koji su što vjernije kopije mesnim inačicama, a svoj svijet neodoljivih veganskih jela pretočio je u kuharicu Vegan 100 posto, u kojoj je predstavio najdraža jela koja je stvarao u počecima veganstva pa sve do danas. Na hrvatskom je jeziku možete čitati u izdanju Planetopije, a kao zajednički gost Planetopije i Makronove u svibnju je gostovao u Zagrebu, kad je predstavio svoju kuharicu i svoj rad.
Foto: Planetopija
– Planet na kojem živimo treba nas sad više nego ikad. Svi mi možemo unijeti male promjene u svoj životni stil i napraviti nešto pozitivno. Naša prehrana, potrošačke navike, način na koji putujemo, koristimo vodu ili se brinemo o otpadu – sve su to stvari koje jednostavno možemo promijeniti na bolje. Budućim generacijama dugujemo te promjene – kazao je Gaz tom prilikom.
Na veganstvo je prešao prije četiri godine i to je bila najbolja odluka koju je ikada donio, otkrio nam je nakon predstavljanja knjige u Zagrebu. – Osjećam se odlično u svojoj koži, a također sam uspio izgraditi nešto veliko kroz pokret Avant Garde Vegan, koji definitivno pomaže inspirirati postojeće vegane i pokazati neveganima koliko dobra veganska hrana može biti.
Ako ste veganski početnik, želite samo iskušati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima, tada će vas Gazova kuharica nadahnuti da isprobate nešto novo. U knjizi vas čeka više od 100 recepata koji pršte bojama i okusima, a mali uvid u svijet veganskih delicija u režiji Gaza Oakleyja donose sljedeći recepti.
Foto: Planetopija
"Riba" i čips s kremastim graškom i tartar-umakom
Klasičan engleski obrok fish and chips u ovoj varijanti krije malu zamku – riba uopće nije riba, nego je tofu zapržen u pivskom tijestu. No, krumpirići su i dalje krumpirići, a cijela je kombinacija jednostavno neodoljiva.
Sastojci (za 4-5 osoba)
Za čips:
– 5 srednje velikih krumpira
– 2 žlice običnog svenamjenskog brašna
– 4 žlice maslinova ulja
– prstohvat soli i papra
Za „ribu“:
– otprilike 1 litra (4 šalice) suncokretova ulja
– 1 blok čvrstog tofua od 400 g, ocijeđenog i osušenog
– 1 veliki list nori-alge (20 x 18 cm)
– sok 1 limuna
– 50 g (1/4 šalice) običnog svenamjenskog brašna
– 50 g (1/4 šalice) kukuruznog brašna
– 75 ml (1/3 šalice) piva
– 75 ml (1/3 šalice) mineralne vode
– prstohvat morske soli
Za kremasti grašak s mentom:
– maslinovo ulje, za pečenje
– 2 glavice ljutike, sitno nasjeckane
– 300 g (2 šalice) smrznutoga graška
– 235 ml (1 šalica) povrtnog temeljca
– 2 žlice svježeg limunova soka
– 1 žlica sitno nasjeckane
– svježe metvice
– prstohvat soli i papra
Za tartar-umak:
– 250 g (1 šalica) veganske „majoneze“
– 3 žlice kapara, ocijeđenih i nasjeckanih
– 3 žlice grubo nasjeckanih kiselih krastavaca
– 1 mala glavica ljutike, sitno nasjeckane
– 1 žlica svježeg limunova soka
– 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
– prstohvat soli i papra
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C i masnim papirom obložite lim za pečenje.
Prvo napravite čips: operite i narežite krumpire u oblik čipsa po svom izboru.
Prekrijte narezani krumpir vodom u velikom loncu, dodajte prstohvat soli i stavite na srednju vatru. prokuha, kuhajte još 2 minute, a zatim ga ocijedite. Prethodno kuhanje čipsa pomaže da on bude sasvim mekan iznutra –ovo preporučujem ako volite čips od većih komada.
Rasporedite kuhani krumpir na pliticu za pečenje i pospite običnim brašnom, pazeći da je svaki komad lagano prekriven. Prelijte maslinovim uljem i pospite solju i paprom, zatim pecite oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatan i hrskav.
Dok se čips peče, vrijeme je da napravite ono što će predstavljati ribu. Ulijte suncokretovo ulje u veliki lonac i stavite na srednju vatru ili namjestite fritezu na 180 °C. Ako koristite lonac, napunite ga samo do pola kako biste spriječili prelijevanje kada u njega stavite tofu.
Izrežite blok tofua u pravokutnike ili u oblik fileta. Koristeći škare, izrežite nori u komade iste veličine i oblika kao što su fileti tofua. Nori sliči na riblju kožu i također ima izvrstan morski okus.
Stavite nori na tofu i iscijedite po tome malo limunovog soka da se bolje zalijepi. Stavite sa strane dok brzo ne umutite tijesto od piva. Pomiješajte brašna i sol u zdjeli za miješanje, zatim ulijte pivo i vodu. Miješajte drvenom kuhačom dok se ne formira gusto tijesto. Ostavite sa strane nekoliko minuta da se slegne.
Za to vrijeme pripremite kremasti grašak s mentom. Pirjajte luk na tavi s malo maslinova ulja dok ne omekša. Dodajte grašak, temeljac i limunov sok i kuhajte na srednjoj vatri dok ne uzavre. Štapnim mikserom izblendajte dok ne bude kremasto, zatim umiješajte mentu i prstohvat soli i papra. Održavajte toplim do posluživanja.
Pomiješajte sve sastojke za tartar-umak u zdjeli pa ostavite sa strane dok ne budete spremni za posluživanje.
Sada bi ulje već trebalo biti dovoljno vruće za prženje tofua. Trebali biste vidjeti laganu maglicu iznad ulja u loncu, no da biste bili sigurni, ubacite komadić kruha u ulje – ako brzo izroni na površinu i pozlati, ulje je dovoljno vruće.
Umačite odvojeno svaki komad tofua obloženog norijem u tijesto i zatim ga vrlo pažljivo spustite u ulje. Pržite dok tijesto ne pozlati, otprilike 4 minute, zatim prebacite na tanjur obložen kuhinjskim papirom da upije višak ulja. Posolite.
Izvadite čips iz pećnice, poslužite s ribom od tofua, kremastim graškom i tartar-umakom.
Foto: Planetopija
Meksikanac-burger
Burgeri od slanutka, graha i kukuruza, posluženi uz šalšu od rajčice, bit će dobrodošlo osvježenje vašem meniju kad se zaželite bezmesnog obroka. Treba li uopće napominjati da su odlični?
Sastojci (za 4 burgera)
Za burger:
– 200 g (1 šalica) slanutka
– 90 g (1/2 šalice) crvenoga graha
– 80 g (1/2 šalice) smeđega graha
– 200 g (1 šalica) slatkoga kukuruza
– 2 mlada luka, sitno nasjeckana
– 1 mala crvena čili-papričica, sitno nasjeckana
– šaka korijandra
– 1 žlica chipotle-paste ili neke druge čili-paste u koju ste umiješali žličicu dimljene crvene paprike
– 5 žlica brašna od heljde
– sok i korica 1/2 limete
– 1 žlica meksičkih začina
– 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja malo kokosova ulja, za prženje
Za šalšu od rajčice:
– 2 zrele rajčice, sitno nasjeckane
– šaka svježega korijandra
– 1/2 crvenog luka, narezanog na tanke kolutove
– 1 svježa čili-papričica jalapeño, sitno nasjeckana
– 1 češanj češnjaka
– zgnječen sok 1 limete
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim za pečenje masnim papirom.
Za burgere jednostavno sve sastojke stavite u blender. Blendajte dok se ne počne stvarati smjesa. Možda ćete morati sastrugati smjesu sa stijenki blendera nekoliko puta, ali nemojte prejako izblendati jer ćete dobiti pastu. Neka burgeri zadrže nešto teksture!
Kad ste završili s blendanjem, oblikujte rukama 4 burgera od smjese. Lakše ih je podijeliti u 4 kugle jednake veličine i zatim ih pritisnuti i oblikovati u oblik burgera na radnoj površini. Stavite burgere na lim za pečenje.
Zagrijte tavu za pečenje s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri i dodajte malo kokosova ulja. Pecite dva po dva burgera dok ne pozlate (otprilike 2 minute sa svake strane). Stavite ih natrag na lim, pa u pećnicu, neka se peku još 12 minuta.
Za to vrijeme pripremite šalšu od rajčice (pomiješajte sve sastojke u zdjeli).
Foto: www.avantgardevegan.com
Kruhovac i shiitake-gljive s umakom za roštilj
Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake-gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.
Sastojci (za pet osoba)
– 2 x 400 g konzerve mladoga kruhovca u vodi/rasolu
– 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
– 1 žličica sušene kadulje
– 1 žličica dimljene paprike
– 1 žličica kajenskog papra
– 1 žličica mljevenoga kumina
– 1 žličica šećera
– 1 žlica kokosova ulja
– 1 crveni luk, sitno nasjeckan
– 120 g (1 i pol šalica) shiitake-gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
– 240 g (1 šalica) umaka za roštilj
Za posluživanje:
– 4 glavice mlade zelene salate
– šarena salata od kupusa
– tostirani indijski oraščići
Priprema
Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.
Kad ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.
Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute neprestano miješajući.
Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.
Kada dobiju zlatnu boju, dodajte začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.
Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri, često miješajući.
Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i tostirane indijske oraščiće.
Foto: Planetopija
Šarena salata od kupusa
Ova raznobojna salata nevjerojatan je dodatak mnogim jelima, pogotovo smotuljcima s kruhovcem. Osim toga, kupus i mrkva čine je hrskavom i osvježavajućom, idealnom za ljetna druženja.
Sastojci (za 3-4 osobe)
– 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
– 3 mrkve, oguljene i naribane
– 1 crveni luk, tanko narezan
– šaka korijandra, sitno nasjeckanog
– 6 žlica veganske „majoneze“
– po prstohvat morske soli i papra
Priprema
Dobro pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Provjerite je li dovoljno začinjeno pa poslužite.
Umak za roštilj
Kakav bi to roštilj bio bez slasnog umaka? Brzinski smućkajte domaći BBQ-umak od rajčice i začina – tako jednostavno, a za prste polizat’.
Sastojci (za oko 200 ml)
– 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice
– 2 žličice javorovog sirupa
– 2 žlice tamari ili shoyu-umaka
– 1 žlica bijelog vinskog octa
– 1/4 žličice kajenskog papra
– 1/4 žličice dimljene paprike
– 1/4 žličice češnjaka u prahu
– 1/4 žličice senfa u prahu
– 1-2 kapi tekućeg dima
Priprema
Dodajte sve sastojke u lonac s debelim dnom i miješajte na slaboj vatri. Zapravo samo trebate pustiti da se okusi pomiješaju. Zagrijavajte oko 4 minute.
Uklonite s vatre, ostavite da se ohladi oko minutu, zatim ulijte u sterilizirane staklenke ili posude i čuvajte u hladnjaku. Može stajati do tjedan dana.
Recepti su preuzeti iz kuharice Vegan 100 % velške kulinarske zvijezde Gaza Oakleyja, u izdanju Planetopije