Čuvanje citrusa je isto za većinu sorti. Oni se mogu čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku, ali postoji jasno ‘pravilo’ kada ih želimo što duže zadržati svježima.
Ako citruse planirate pojesti ili koristiti u kuhanju isti dan kad ste ih kupili ili sljedeći dan, možete ih čuvati na sobnoj temperaturi. Naime, čuvanje citrusa ovisi o vlazi pa tako na sobnoj temperaturi mogu stajati nekoliko dana.
Zašto je važna cirkulacija zraka za svježinu voća
I dok zdjela s voćem puna naranči i grejpa izgleda primamljivo na stolu, imajte na umu da će sobna temperatura ubrzati proces njihovog zrenja – posebno ako sve gomilate jedno na drugo u maloj zdjeli, gdje je cirkulacija zraka smanjena.
Preporučuje se stoga ostaviti ih u hladnoj prostoriji bez izravne sunčeve svjetlosti, a nakon dva ili tri dana (ako ih ne planirate pojesti) najbolje ih je premjestiti u hladnjak.
Kako čuvati citruse u hladnjaku
Kako biste sačuvali kvalitetu agruma i održali ih u najboljem izdanju, trebali biste ih čuvati u hladnjaku, na temperaturi od 5 do 6 stupnjeva, najviše tri do šest tjedana. Iznimka je grejp koji se može čuvati i na toplijim temperaturama, do 9 stupnjeva.
Ako citruse kupujete u plastičnim vrećicama, nemojte ih pohranjivati u njima – prebacite ih u mrežastu vrećicu prije nego što ih stavite u ladicu spremnika. To omogućuje cirkuliranje zraka i usporava rast plijesni, lezija ili omekšale kore. Smjestite ih u odjeljak za povrće i povremeno ih okrećite kako biste omogućili protok zraka. I nemojte ih trpati previše u ladicu – protok zraka ključan je za održavanje svježine citrusa.
Što ako ste kupili veliku naranču ili vam je poklonjena kutija mandarina, a u vašem hladnjaku nema mjesta? Slijedite smjernice za skladištenje na sobnoj temperaturi i prebacite citruse u hladnjak kada možete.
Načini korištenja citrusa
Kako biste produžili život svježim citrusima, stručnjaci u krajnjem slučaju preporučuju cijeđenje korice i soka ili pravljenje želea ili džema. Marmelada od naranči odlična je od svih vrsta naranči.
Glazirane kriške naranče lijep su desert i traju do tri tjedna. Konzervirani limun je prekrasan dar, a također ga je odlično imati pri ruci za korištenje u kuhanju. Citrusi ‘na odlasku’ također se mogu pretvoriti u čips od citrusa, za grickanje ili za ukrašavanje koktela.
Znakovi da citruse trebate baciti
Dobro znamo kada se svježi citrusi pokvare jer su tekstura i miris loši. Manje promjene boje na kori su normalne. No, ako ima kiseo ili fermentirani okus ili miris, to su dobri znakovi da ga odbacite.
Plijesan je očit znak da bacite pokvareno voće, ali ako niste sigurni, napravite ovaj mali test: ako voće izgleda dobro, lagano ga stisnite. Trebalo bi se malo opustiti, ali ne puno. Ako je super mekana, kašast ili osušeno, vrijeme je da ga bacite. Ako je citrusni miris nestao ili se pojavio drugi, neugodan miris, također je vrijeme za rastanak od ovog voća.
Pročitaj i ovo:
- Dobra probava: 5 zdravih namirnica koje pomažu kod nadutosti i zatvora
- Tajna zdravog kuhanja: Namirnice kojima se trebate opskrbiti
- Vedrana Orlović: Utječu li bakterije u crijevima na naše mentalno zdravlje?