Kada ne znamo što bismo skuhali, tjestenina je uvijek sjajno rješenje. Ako imate kutiju tjestenine pri ruci, imate sve potrebno za ukusnu večeru. Ona je pristupačna, zasitna i svestrana – i nikad vam neće ponestati ideja za varijante koje vrijedi isprobati.
Vjerojatno već znate osnove pripremanja tjestenine, no možda vas neke uobičajene pogreške sprječavaju da postignete savršenstvo. Otkrivamo 8 uobičajenih pogrešaka, zajedno s našim savjetima za popravljanje svake od njih.
1/ Upotreba premalog lonca
Tjestenina se tijekom kuhanja znatno proširi, stoga je važno koristiti veliki lonac u koji će stati sva kuhana tjestenina. Osim toga, tjestenina će se ravnomjernije kuhati ako je potopljena u puno vode. Za pola kilograma tjestenine preporučujemo da prokuhate četiri do šest litara vode, imajući na umu da će se volumen povećavati kako se tjestenina kuha.
2/ Voda za kuhanje se ne soli pravilno
Za ukusnu tjesteninu ključno je posoliti vodu za kuhanje. Neki ljudi kažu da bi voda trebala imati okus mora, no mi mislimo da je to malo pretjerano. Voda za kuhanje treba biti dobro začinjena, poput ukusne juhe. Oko jedna žlica soli po litri vode korisna je odrednica. Kako biste postigli savršenu razinu slanosti, kušajte vodu prije nego što u nju stavite tjesteninu (samo pazite da ne opečete jezik!).
3/ Dodavanje ulja u vodu za kuhanje
Dodavanje maslinovog ulja u vodu za kuhanje može zvučati kao dobra ideja za sprječavanje lijepljenja, ali u stvarnosti samo uzrokuje probleme. Ulje ne sprječava lijepljenje, ali će kuhanu tjesteninu učiniti skliskom i spriječiti da je umaci dobro prekriju. Vjerujte nam: Sačuvajte svoje maslinovo ulje za bolju upotrebu!
4/ Lomljenje rezanaca
Kada kuhate duge, nezgrapne oblike tjestenine, poput špageta, može biti primamljivo ugurati ih u lonac lomljenjem. Pozivamo vas da se oduprete lomljenju rezanaca kako biste sačuvali njihovu cjelovitost – slomljene rezance puno je teže vrtjeti oko vilice! Umjesto toga, upotrijebite visoki lonac s puno vode i ne žurite, lagano gurajte tjesteninu u vodu dok potopljeni dijelovi ne počnu omekšavati i tonuti. Neće dugo trajati, potrebno je samo malo strpljenja.
5/ Ne provjeravate tjesteninu dovoljno često
Vrijeme kuhanja navedeno na kutijama tjestenine je procjena, a ne pravilo. Ciljamo al dente tjesteninu, koja je taman dovoljno mekana, ali ne i prekuhana. Za najbolje rezultate redovito provjeravajte tjesteninu kako biste bili sigurni da je skuhana točno po vašem ukusu.
6/ Ne štedite vodu za tjesteninu
Voda za tjesteninu tajna je prekrasno emulgiranog umaka, stoga je bitno rezervirati šalicu ili više prije nego što ocijedite tjesteninu. Kada se voda za tjesteninu zamuti, znači da tjestenina ispušta škrob u vodu. Škrobna voda će se emulgirati s masnoćom, poput maslaca ili maslinovog ulja, kako bi se dobio umak svilenkaste, guste teksture.
7/ Ispiranje tjestenine
Ispiranje tjestenine uklonit će škrobni film koji pomaže umaku da se zalijepi za tjesteninu. Ako tjesteninu poslužujete toplu, nikada je ne biste trebali ispirati nakon cijeđenja. Ako planirate poslužiti tjesteninu hladnu ili na sobnoj temperaturi (npr. u salati), samo naprijed i isperite je kako se ne bi zgrudala dok stoji.
8/ Ne uzimate u obzir kombinaciju oblika tjestenine i umaka
Kombinacija oblika i umaka može igrati veliku ulogu u tome kako će cjelokupno jelo ispasti. Primjerice, možda biste željeli rebrastu, cjevastu tjesteninu, poput rigatonija, da uhvatite i zadnji djelić izdašnog ragua. Alternativno, možda ćete htjeti dugačke, ravne rezance, poput linguina, za lagani, svijetli umak s plodovima mora. Slobodno slijedite tradicionalne kombinacije oblika i umake ili eksperimentirajte s vlastitim kombinacijama.
Pročitaj i ovo:
- Zelena tjestenina s pečenim paprikama – jelo bogato ljetnim aromama!
- Edita Šimić (Kuživancija): Tjestenina od gljiva, inćuna i limuna
- Hranom protiv alergija: Top 5 namirnica za ublažavanje simptoma