Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Znanost vs. praksa: Koliko su pouzdani testovi intolerancije na hranu?

  • Kolumne

Znanost vs. praksa: Koliko su pouzdani testovi intolerancije na hranu?

Brojni testovi pokušavaju utvrditi prisutnost intolerancije ili preosjetljivosti na različite namirnice, no što o tome kaže znanost?

  • Posted on 29. kolovoza 2016.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Današnje je vrijeme obilježeno porastom prehrambenih intolerancija, preosjetljivosti na određene sastojke hrane i brojnim autoimunim bolestima. Crijeva su se (konačno) počela promatrati kao zaseban organ o čijoj fiziološkoj (normalnoj) funkciji ovisi zdravlje cijelog organizma. Upravo zbog činjenice da je danas sindrom propusnog crijeva još dosta nepoznat kao poseban klinički entitet, a dostupnost internetskim stranicama koje ohrabruju različite načine testiranja namirnica i sastojaka namirnica koje bi mogle pogodovati propusnosti crijeva i tako “potvrditi” osumnjičenike različitih tegoba u svakodnevnom su porastu, odlučila sam napraviti malo istraživanje na temu testova intolerancija na hranu (zapravo se radi o preosjetljivosti, a ne intoleranciji), odnosno što se kaže “evidence based medicine” (medicina bazirana na dokazima) uz moje osobno iskustvo u radu s pacijentima.

Razlika između alergijske reakcije, intolerancije i prehrambene preosjetljivosti

Prehrambene alergije su reakcija na određene proteine koji se nalaze u određenim namirnicama.

Kategoriziraju se kao:
–IgE (immunoglobulin E) posredovane reakcije koje se javljaju izrazito brzo po unosu hrane koja sadrži inkriminirani protein i najčešće se razvija burna simptomatologija poput kihanja, crvenila kože (poglavito lica) i gušenja koja može biti i smrtonosna.

-ne IgE posredovana hipersenzibilnost koja može izazvati lokaliziranu (npr. kontaktni dermatitis) ili generaliziranu alergijsku reakciju najčešće s gastroenterološkom (probavnom) illi dermatološkom (kožnom) reakcijom.

-miješane alergijske reakcije

Prehrambene intolerancije su zapravo reakcije koje ne uključuju imunološki sustav, već se radi o nedostatku ili insuficijenciji određenog enzima koji je potreban za “razgradnju” hrane. Najpoznatija je intolerancija na laktozu (mliječni šećer) kada nedostaje ili je insuficijentan enzim laktaza.

Kod prehrambene preosjetljivosti, immunoglobulin G ( IgG) posreduje imunološke reakcije malo drugačijim “načinom”. IgG je zapravo marker tolerancije na određene namirnice, odnosno pokazuje nam razvijenu “toleranciju” na određene namirnice.

Testovi intolerancije – što kaže znanost?

Danas u “ponudi” postoje brojni testovi za dokazivanje preosjetljivosti na hranu, a najčešće korišteni su testovi koji koriste vlas kose za analizu, kap krvi za tzv. “Darkfield” analizu, biorezonantne metode te određivanja IgG (ukupni IgG ili samo IgG 4).

U sljedećim redcima ću se osvrnuti na određene studije koje su proučavale relevantnost testove koji određuju IgG, s obzirom na to da svi preostali testovi nemaju apsolutno nikakvih “evidence based” potvrđenih podataka.

American Academy of Allergy, Asthma and Immunology: “Allergy diagnostic testing: an updated practice parameter”- IgG I subklase IgG imunoglobulina nemaju kliničke relevantnosti, nisu potvrđeni i stoga ih treba izbjegavati.

European Academy of Allergy and Clinical Immunology: “Current approach to the diagnosis and management of adverse reactions to foods” – mnogi uzorci seruma iz kojih je izolirana visoka vrijednost IgG4 imunoglobulina ne koreliraju sa simptomatologijom na određene namirnice. Manjak kontrolnih studija o dijagnostičkom značaju IgG4 testiranja u svrhu dokazivanja prehrambenih intolerancija ne potvrđuje hipotezu o prehrambeno specifičnom IgG4 kao faktoru u prehrambenoj preosjetljivosti. IgG4 ukazuje na činjenicu da je organizam bio duže vrijeme opetovano izložen određenim sastojcima hrane, gdje prisutnost IgG 4 potvrđuje zapravo toleranciju na dotične prehrambene sastojke.

UK House of Lords Science and Technology: Sixt Report on Allergy – IgG testovi intolerancije na prehranu se koriste kao dokaz prehrambene intolerancije bez adekvatnog popratnog znanstvenog dokaza. Neophodne su dodatne studije koje bi potvrdile vjerodostojnost značenja IgG imunoglobulina u prehrambenim preosjetljivostima zbog čega se isti ne preporučuju dok se ne sprovede dovoljan broj studija.

Što kaže praksa?

U svojem radu s pacijentima susrela sam se s velikim brojem ljudi koji su učinili jedan od prethodno navedenih testova. Uglavnom, “Darkfield” metoda testiranja kapljice krvi je u velikom broju testiranih ukazivala na intoleranciju prema glutenu I prisustvo kandide u tijelu. Ok, kandidijaza je dosta raširen problem, no kolika je vjerojatnost da baš svi imaju sistemsku kandidijazu (naravno, koja nije potvrđena adekvatnom medicinskom dijagnostikom) u uzorku pune krvi ili uzorka stolice?

Testovi intolerancije koji određuju imunoglobuline IgG su pokazali dosta šarolike rezultate. Po korigiranju dijetalnog režima temeljem navedenih rezultata (eliminaciona i rotaciona dijeta), mnogi su se osjećali mnogo bolje, dok su kod nekih osoba rezultati bili malo neobični, odnosno ukazivali su veliki stupanj reakcije na namirnice koje oni uopće nisu konzumirali ili su konzumirali izrazito rijetko.

Kako još nemamo dovoljno studija koje bi znanstveno potvrdile korisnost IgG testiranja u svrhu demaskiranja “krivaca” za prehrambene intolerancije, a iskustva iz prakse su dosta “šarolika” – moja preporuka je kod osoba koje zamjećuju određene simptome (tegobe) koje bi mogle biti uzrokovane hranom, odnosno nekih od sastojaka hrane, da vode tzv. “prehrambeni dnevnik” te isključe namirnice koje im smetaju. Danas su to najčešće pšenica (odnosno gluten), jaja (bjelanjak jajeta), soja i FOODMAP namirnice.

www.nutrifito.hr

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Dobro razmislite: Jeste li za sebe odabrali dobar životni put i okružili se pravim ljudima?

  • Posted on 24. kolovoza 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Aromaterapija za zaposlene: Kako na jednostavan način vratiti energiju, podići koncentraciju i otkloniti umor?

  • Posted on 31. kolovoza 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Anamarija Pažin Morović
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići