Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Gastro fuzija na domaći način: Donosimo 3 ljetna recepta kojeg su osmislile Ankica i Karla
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Nikola Zoko
  • Ovo su tri savjeta za pripremu savršene šalice kave kod kuće
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
  • Zero waste veganska salata od dinje s Michelinovom zvjezdicom
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
  • Fran Mikuličić: “Mnogi savjeti koje smo u životu primili to uopće nisu”
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: unsplash
  • Važno priznanje domaćoj eko proizvodnji: David Pejić u finalu izbora za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU
    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
334

Početna stranica Zdravlje Prehrana Što se jelo na Lošinju u doba antike i Apoksiomena?

  • Prehrana

Što se jelo na Lošinju u doba antike i Apoksiomena?

Dva događanja, Festival Apoksiomena i antike te Festival lošinjske kuhinje, odlična su prilika da iskusite kako je izgledao život lošinjskog otočja u antičko vrijeme

  • Posted on 28. travnja 2017.26. travnja 2019.
  • 2 min
  • Autor: TZ Lošinj - promo
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Vjerojatno najpoznatiji stanovnik lošinjskog arhipelaga svakako je Apoksiomen, brončana statua mladog atlete iz 2. ili 1. st. pr. Kr., pronađena u morskim dubinama pokraj otočića Vele Orjule. Nakon devet godina putovanja svjetskim muzejima, smještajem u Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju dobio je stalan dom, ali i poslužio kao inspiracija za jedinstvene lošinjske avanture i nezaboravno iskustvo boravka na Lošinju. Dva događanja, Festival Apoksiomena i antike te Festival lošinjske kuhinje, odlična su prilika da iskusite kako je izgledao život lošinjskog otočja u antičko vrijeme.

Što se jelo na Lošinju u doba antike i Apoksiomena?

Foto: Bosnić&Dorotić

>> Doživi Lošinj, doživi nezaboravan odmor na otoku vitalnosti

Na Festivalu Apoksiomena i antike (27.4. – 22.5.2017.) prezentiraju se brojni doživljaji i proizvodi koji su inspirirani Apoksiomenom i antikom, od Apoksiomenove antičke kuhinje, jedrenja antičkim plovnim putevima, ronjenja na arheološkim lokalitetima, Apoksiomenove prirodne kozmetike, suveniri i proizvodi na bazi antike (Apoksiomenov čaj, antičko posuđe, antički nakit…), kulturne ture, zdravlje u antici i još mnogo toga. Za vrijeme trajanja festivala, Muzej Apoksiomena za svoje posjetitelje priprema brojna iznenađenja.

Što se jelo na Lošinju u doba antike i Apoksiomena?

Tijekom 11. Fešte lošinjske kuhinje (27. 4. – 22.5.2017.), 15 ugostiteljskih objekata ponudit će dva jelovnika s domaćim specijalitetima i s čašom vina na temu Apoksiomenova antička kuhinja, s popularnom cijenom od 125,00 kn po osobi. Otvorenje 11. Fešte lošinjske kuhinje s temom Apoksiomenova antička kuhinja održat će se na Rivi lošinjskih kapetana u Malom Lošinju, ispred Muzeja Apoksiomena, 28. travnja 2017., s početkom u 18,00 sati.

A što se jelo na otoku u Apoksiomenovo vrijeme, pišu Adrijano Nikolić i Lidija Kosmos, autori knjige Apoksiomenova gastronomska priča: Uobičajena, svakodnevna hrana većine stanovnika bila je jednostavna i skromna. Žito, masline i vino bili su najzastupljeniji, a uz ribu i druge plodove mora činili su srž grčke prehrane.

Što se jelo na Lošinju u doba antike i Apoksiomena?

Doručak se sastojao od ječmene pogače, datulja, smokvi i vina ili se jednostavno jeo kruh namočen u razvodnjenom vinu. Za ručak se jela ječmena juha ili ječmeni kruh te kuhano povrće, dok je večera bila obilnija i sastojala se od riba, kobasica, sireva, kruha, oraha i meda. Za posebne bankete organizirane u prigodi vjenčanja, rođenja djeteta ili pobjede na natjecanju, pripremalo se meso volova, ovnova, koza, peradi, drozdova, prepelica, zečeva i drugih vrsta divljači. Od mahunarki se kuhao slanutak, leća, grašak i bob. Omiljeno voće bile su smokve, grožđe, jabuke, kruške, datulje i kupine, a za zaslađivanje koristio se med.

Pogledajte brošuru s ponudom Festivala Apoksiomena i antike!

Pogledajte ponudu 11. Fešte lošinjske kuhinje!

www.visitlosinj.hr

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Specijalna bolnica Sv. Katarina: Vrijednost zdravstvene skrbi povećava se kroz personaliziranu medicinu

  • Posted on 27. travnja 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Specijalna bolnica Sv. Katarina - promo
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Specijalna bolnica Sv. Katarina dobitnica nagrade za izvrsnost i inovacije u medicinskom turizmu

  • Posted on 28. travnja 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Jennifer Aniston: Što poznata glumica jede tijekom dana za zavidnu liniju?

  • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Instagram @jenniferaniston
Pročitaj
  • Prehrana

Bezmesni tjedan: 6 sjajnih izvora proteina koji ne uključuju meso

  • Posted on 23. svibnja 2022.23. svibnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

G-plan prehrane: Što se krije iza dijete koja je zaludila mnoge?

  • Posted on 30. ožujka 2022.30. ožujka 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo i božićno: Muffini s rogačem, heljdom i domaćim kefirom

  • Posted on 22. prosinca 2021.22. prosinca 2021.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Prehrana

Jedi zdravo: Dobra cirkulacija i zdravlje srca kriju se u ovoj vrsti povrća

  • Posted on 21. prosinca 2021.21. prosinca 2021.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: depositphotos
Pročitaj
  • Prehrana

Jennifer Lopez: Što se nalazi na jelovniku svjetski poznate dive?

  • Posted on 24. studenoga 2021.24. studenoga 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Instagram @jlo
Pročitaj
  • Prehrana

Prehrana za bolji san: Namirnice koje pomažu kod usnivanja

  • Posted on 12. studenoga 2021.12. studenoga 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Victoria Beckham: Rigorozan režim prehrane i tjelovježbe

  • Posted on 5. studenoga 2021.5. studenoga 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Instagram @victoriabeckham
Najnovije
  • Umijeće odmaranja: 10 načina za postizanje ravnoteže u užurbanom svijetu

    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Samsung predstavio novo elegantno izdanje Galaxy S22 u ljubičastoj boji

    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Zašto je ovaj ajurvedski nektar toliko dobar za cijelu obitelj?

    • Posted on 2. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • 4 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Projekt #Rokotok – obećanje ispunjeno! Ribafish prvi u povijesti plivanjem, učenjem i druženjem povezao 50 hrvatskih naseljenih otoka

    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • 3 min
    • Foto: Ivan Čujić
    Pročitaj
  • ADHD kod male djece: Znakovi koji ukazuju na poremećaj pozornosti

    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Gastro fuzija na domaći način: Donosimo 3 ljetna recepta kojeg su osmislile Ankica i Karla
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Nikola Zoko
  • 2
    Ovo su tri savjeta za pripremu savršene šalice kave kod kuće
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
  • 3
    Zero waste veganska salata od dinje s Michelinovom zvjezdicom
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo
  • 4
    Fran Mikuličić: “Mnogi savjeti koje smo u životu primili to uopće nisu”
    • Posted on 3. kolovoza 2022.3. kolovoza 2022.
    • Foto: unsplash
  • 5
    Važno priznanje domaćoj eko proizvodnji: David Pejić u finalu izbora za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU
    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • Foto: Promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
334
Najnovije objave
  • Gusta i zdrava: 5 namirnica koje će potaknuti rast bujne kose
    • Posted on 2. kolovoza 2022.2. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • Ranch Dolina jelena – destinacija koju obožavaju i veliki i mali
    • Posted on 1. kolovoza 2022.1. kolovoza 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Sreća je iza ugla: 5 trikova koji unose dobro raspoloženje i u najteži dan
    • Posted on 1. kolovoza 2022.1. kolovoza 2022.
    • Foto: Pexels
  • Jamie Oliver: Semifreddo bez glutena koji je ukusan u svako doba godine
    • Posted on 29. srpnja 2022.29. srpnja 2022.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.