Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Ecija Ojdanić i Frano Mašković otkrivaju tajnu uspješnog braka
    • Posted on 15. rujna 2023.15. rujna 2023.
    • Foto: Bojan Zibar
  • Sad je pravo vrijeme za njih: TOP 5 tretmana za obnovu kože nakon ljeta
    • Posted on 15. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica Zdravlje Prehrana Što jesti kod uznapredovalog gastritisa?

  • Prehrana

Što jesti kod uznapredovalog gastritisa?

Dr.sc. Darija Vranešić Bender odgovara na pitanje čitateljici

  • Posted on 17. svibnja 2012.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: dr. sc. Darija Vranešić Bender
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
Dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja, odgovorila je na pitanje čitateljici Karmen koju zanima što jesti i kako kombinirati namirnice kod gastritisa bez prisustva H. Pylori. Želite li i vi postaviti svoje pitanje nutricionističkom timu Vitaminoteke, možete to učiniti u rubrici Pitajte našeg stručnjaka. 
 
Pitanje čitateljice:
 
Postavila bih pitanje timu Vitaminoteke kakvu hranu preporučuju kod gastritisa (nije utvrđeno prisustvo H. Pylori). Naime, primjećujem da mi ponekad neka hrana (kao što su mliječni proizvodi) izrazito odgovara dok u nekim periodima ne podnosim niti sireve niti mlijeko. Uz to, najviše me ustvari zanima koju hranu bi mi preporučili za doručak jer su mi ujutro tegobe najizrazitije.
Hvala vam najljepša
Karmen 
 
Odgovor dr. sc. Darije Vranešić Bender: 
 
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gastrointestinalnog sustava.
 
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).
 
Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje. Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela. 
 
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba izbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
 
Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
 
Ujutro nikada ne započinjite sa sokom od naranče ili kavom. Radije pojedite sendvič od cjelovitog brašna s laganim sirnim namazom i nemasnom šunkom. Također, možete pokušati i sa zobenom kašom koju možete pripremiti sa zobenim ili rižinim mlijekom ili nekim drugim žitaricama s fermentiranim mliječnim proizvodom.  
 
 
Dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja
www.vitamini.hr
www.gastro.hr
 
 
 
 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Pametno korištenje mobitela smanjuje rizik od raka mozga

  • Posted on 16. svibnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Marta Malenica
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Mrazovac ili medvjeđi luk, pitanje je sad

  • Posted on 18. svibnja 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Andrea Šitum, urednica
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi

  • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Suhe šljive – 6 benefita zbog kojih ih trebate češće jesti

  • Posted on 1. rujna 2023.1. rujna 2023.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Trikovi za savršenu tjesteninu: izbjegnite ovih 8 najčešćih pogrešaka

  • Posted on 24. kolovoza 2023.24. kolovoza 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Može li se grožđe zamrznuti i kako to najbolje napraviti?

  • Posted on 13. kolovoza 2023.13. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Kako čuvati dinju da ostane sočna i slatka?

  • Posted on 4. kolovoza 2023.4. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Koliko dugo riža može stajati u hladnjaku i smije li se podgrijavati?

  • Posted on 3. kolovoza 2023.3. kolovoza 2023.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Prije prvog jutarnjeg gutljaja kave ipak trebate napraviti – dvije stvari!

  • Posted on 27. srpnja 2023.27. srpnja 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Kako zamrznuti rajčice da u njima možete uživati cijele godine

  • Posted on 21. srpnja 2023.21. srpnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Bakina Tajna
Weekend Poduzetnički mindset
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • The Rite Store – concept store koji transformira beauty ponudu u Hrvatskoj

    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • 4 min
    • Foto: Sanja Jagatić, Danko Šimunović
    Pročitaj
  • Razgovarate li sa svojim tinejdžerima o seksu? Evo zašto biste trebali

    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • 4 min
    • Foto: pexels, intimina
    Pročitaj
  • Najskuplji najam na Airbnbu – atraktivan apartman u centru Pariza

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Airbnb
    Pročitaj
  • 5 skandinavskih fashion influenserica koje ćete s veseljem pratiti

    • Posted on 12. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 2 min
    • Foto: Instagram Sophia Roe
    Pročitaj
  • Znanstvenici stvaraju materijal pet puta lakši i četiri puta jači od čelika

    • Posted on 11. rujna 2023.11. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Ecija Ojdanić i Frano Mašković otkrivaju tajnu uspješnog braka
    • Posted on 15. rujna 2023.15. rujna 2023.
    • Foto: Bojan Zibar
  • 2
    Sad je pravo vrijeme za njih: TOP 5 tretmana za obnovu kože nakon ljeta
    • Posted on 15. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • 3
    Možemo li jesti ljuske jajeta? Odgovor će vas iznenaditi
    • Posted on 14. rujna 2023.14. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 4
    Pet pitanja koja biste trebali postaviti na prvom spoju
    • Posted on 14. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • 5
    S uzbuđenjem čekamo 29. rujna i 8. listopada u Termama Olimia! Evo zašto…
    • Posted on 13. rujna 2023.13. rujna 2023.
    • Foto: promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu
    • Posted on 11. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane
    • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels
  • Introvert, ekstrovert ili ambivert? Evo koje su temeljne razlike
    • Posted on 9. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: pexels, unsplash
  • Ayurveda: Istočnjačka mudrost koja pomiruje tijelo i duh
    • Posted on 8. rujna 2023.8. rujna 2023.
    • Foto: promo
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.