Dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja, odgovorila je na pitanje čitateljici Karmen koju zanima što jesti i kako kombinirati namirnice kod gastritisa bez prisustva H. Pylori. Želite li i vi postaviti svoje pitanje nutricionističkom timu Vitaminoteke, možete to učiniti u rubrici Pitajte našeg stručnjaka.
Pitanje čitateljice:
Postavila bih pitanje timu Vitaminoteke kakvu hranu preporučuju kod gastritisa (nije utvrđeno prisustvo H. Pylori). Naime, primjećujem da mi ponekad neka hrana (kao što su mliječni proizvodi) izrazito odgovara dok u nekim periodima ne podnosim niti sireve niti mlijeko. Uz to, najviše me ustvari zanima koju hranu bi mi preporučili za doručak jer su mi ujutro tegobe najizrazitije.
Hvala vam najljepša
Karmen
Odgovor dr. sc. Darije Vranešić Bender:
Prehrambene navike i odabir hrane mogu igrati značajnu ulogu pojavi, terapiji i prevenciji brojnih gastrointestinalnih smetnji. U velikom broju slučajeva, pravilna prehrana pomaže uspostavljanju bolje probave, a time i kvalitete života jer smanjuje bol i nelagodu, te nerijetko utječe na smanjenje troškova vezanih uz bolesti gastrointestinalnog sustava.
Kod liječenja dispepsije vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, te kontrolirati i liječiti ostale prisutne bolesti. Savjetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane te raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće te redovito konzumiranje fermentiranih mliječnih proizvoda (jogurt, acidofil, kefir).
Od pomoći može biti i aloe vera te pčelinji proizvodi i ljekovito bilje. Prekomjerna konzumacija šećera predstavlja čimbenik rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli također je povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa. Napitci koji sadrže kofein (kava, čaj, kola) pa i kava bez kofeina mogu potaknuti lučenje želučane kiseline, no u umjerenim se količinama mogu konzumirati – najbolje nakon jela.
Poznato je da određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru te stoga pogoduju refluksu. Stoga treba izbjegavati: prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, češnjak, luk i pušenje. Također, neke namirnice mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od rajčice, crvena paprika, čili i papar.
Osobe koje pate od GERB-a ne bi smjele lijegati nakon obroka, posebice ako je obrok bio obilan i bogat mastima i proteinima. Obilni obroci bogati mastima i proteinima stimuliraju obilno lučenje želučanih sekreta i usporavaju pražnjenje želuca. Stoga se ovim bolesnicima savjetuje umjereno konzumiranje mesa, mliječnih proizvoda i jaja 3 sata prije lijeganja.
Ujutro nikada ne započinjite sa sokom od naranče ili kavom. Radije pojedite sendvič od cjelovitog brašna s laganim sirnim namazom i nemasnom šunkom. Također, možete pokušati i sa zobenom kašom koju možete pripremiti sa zobenim ili rižinim mlijekom ili nekim drugim žitaricama s fermentiranim mliječnim proizvodom.
Dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja