Šećer nas doslovno ubija. To je zaključak studije objavljenje na godišnjem sastanku American Heart Association (AHA) iz ožujka 2013 godine. Autori studije navode da samo godišnje umre preko 180 000 ljudi zbog prekomjerne konzumacije slatkih napitaka. Nažalost gazirana pića i voćni napici nisu jedini izvor šećera u našoj prehrani, a zastrašujuća je činjenica da prosječni Amerikanac pojede svaki dan između 22 i 30 žličica šećera navodi AHA.
Štetni učinci šećera koji konzumiramo iz hrane ili zaslađenih sokova su prvenstveno posljedica prekomjerne tjelesne težine koji se ispoljavaju kroz razne kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak. Većina smrtnih slučajeva je upravo i povezana s navedenim bolestima. Prema navodima AHA žene ne bi trebale konzumirati više od 6 malih žličica šećera dnevno, tj.ne više od 100 kalorija dnevno koje potječu od šećera. Međutim, u stvarnosti ne bi trebale uopće dodavati dodatni šećer u svoju prehranu.
Izvori šećera
Šećer dolazi u mnogim oblicima, uključujući med, melasu, kukuruzni sirup, sirup smeđe riže itd. Uglavnom, sve vrste šećera imaju isti učinak na vaš organizam, s jednom iznimkom. Naime studija koja je objavljena u časopisu The Journal of American Medical Association objavila je rezultate skeniranja mozga ispitanika nakon konzumacije dvije vrste jednostavnih šećera – fruktoze i glukoze. Istraživači su otkrili da je fruktoza, ali ne i glukoza, mijenjala protok krvi u području mozga koji je zadužen za poticanje apetita.
" Kada konzumiramo čistu fruktozu ili kukuruzni sirup koji je izrazito bogat fruktozom, to će nam jako potaknuti apetit i uzrokovati da još više jedemo" kaže dr. Hausar. Dakle posebno obratite pažnju na namirnice koje su zaslađene kukuruznim sirupom kao što su gazirana pića i zaslađene žitarice. Relativno lako se može kontrolirati količina šećera koji uzimamo na žlice, ali zapravo problem nastaje kada konzumiramo šećer koji je skriven u gotovom zapakiranom i procesuiranom hrani. Stoga je vrlo važno pažljivo čitati deklaracije i znati koliko zapravo šećera ima u takvoj hrani koju smo odlučili kupiti.
Jesu li umjetna sladila bolja?
Umjetna sladila koja su bez šećera, i s obično manje kalorija od šećera, možda se čine bolja opcija, ali to je još uvijek sporna činjenica. Mnoge znanstvene izjave iz AHA su zaključile da korištenje umjetnih sladila kao što su aspartam (NutraSweet, Equal), saharin (SweetN Low) i sukraloza (Splenda) mogu smanjiti broj kalorija u vašoj prehrani, a time pomoći da izgubite prekomjerne kilograme.
Međutim postoje dokazi da upravo konzumacija tih i takvih sladila, koji su uglavnom stotine ili čak tisuće puta slađi od šećera mogu izazvati pojačanu žudnju za slatkišima i općenito slatkim. Također mnogi ljudi se odluče popiti neki dijetni napitak zaslađen umjetnim sladilom kako bi si "uštedjeli" na kalorijama i kako bi zbog toga mogli priuštiti neku drugu slasticu npr.sladoled, što nikako nije dobra i pametna odluka.
Ako se pitate koje umjetno sladilo je najbolje onda vam je kratak odgovor da se sva sladila na tržištu smatraju sigurnima. Tijekom 70-tih godina prošloga stoljeća saharin se povezivalo s pojavom raka mokraćnog mjehura u štakora koji su hranjeni izrazito visokim dozama ovoga zaslađivača. Međutim, kasnija istraživanja nisu našla poveznicu pojave raka mjehura kod ljudi koji su konzumirali saharin.
Aspartam je također bio povezan s pojavom raka u jednom trenutku, ali i ta je tvrdnja kasnije opovrgnuta. Ipak ako ste zabrinuli za sigurnost svog umjetnog sladila, dr Hauser sugerira zaslađivač sukralozu, koji do sada nije povezan s nikakvim štetnim učincima. Također možete koristiti i zaslađivače koji koriste šećerne alkohole (sorbitol, ksilitol), ali pri tome morate biti posebno oprezni jer takvi zaslađivači kod nekih ljudi mogu izazvati proljev i nadutost.
Mi u Sapro Slimming Clinic, u našem programu mršavljenja, preporučujemo prirodni zaslađivač steviju koji je također bez kalorija i može nam jako pomoći u procesu mršavljenja.
Kako se riješiti ovisnosti o šećeru?
Ako ste jedan od onih koji su se "zakačili" na šećer, nemojte pokušati eliminirati odjednom sve slatke namirnice. Napravite to postupno, mijenjajući loše slatke namirnice onim zdravijima, npr.mliječnu čokoladu zamijenite s tamnom čokoladom koja u sebi sadrži najmanje 70% kakaa.
Jedite zdraviju, ukusniju hranu od cjelovitih žitarica, voća, povrća, zdravih ulja i mršavih proteina. Ovakva prehrana s ovakvim namirnicama se sporije probavlja i duže održava razinu šećera u vašoj krvi stabilnom te ne padate u hipoglikemijske žudnje za slatkim kaže dr Hauser. Evo nekoliko prijedloga koji će vam pomoći da se riješite ovisnosti o slatkom:
– Držite slatku hranu dalje od sebe ili još bolje uopće je ne kupujte. Kao zamjenu za slatkiše imajte uvijek pri ruci neku voćku koja će vam dobro doći kada vam se javi žudnja za slatkim.
– Sami zaslađujte namirnice. Bilo da se radi o jogurtu, zobenim pahuljicama ili bilo kojem drugom proizvodu u koji proizvođači vole dodavati šećere vi ih uvijek nastojte kupiti bez šećera i onda ako baš morate sami ih kontrolirani zasladite. Ovo je puno bolja opcija jer ćete vi zasigurno manje staviti šećera nego što bi to napravili proizvođači.
– Pripazite na skrivene šećere u hrani. Dobro pročitajte i proučite deklaracije, jer obično proizvodi koji su deklarirani kao oni koji imaju smanjeni udio masti, sadržavaju zato više šećera u sebi. Izbjegavajte proizvode koji navode šećer kao prvi sastojak, ali i one koji sadrže više različitih vrsta šećera (smeđeg šećera, trske, itd.) jer je to jedan od načina kako izbjeći da šećer navedu kao prvi sastojak.
– Obavezno doručkujte. Započnite svoj dan s kvalitetnim, hranjivim obrokom, i imat ćete puno manje vjerojatnosti da ćete pasti u žudnju za slatkim. Bilo da se odlučite za zobene pahuljice, nemasnu šunku, jaja, voće, malomasni jogurt sve su to dobre namirnice koje vam mogu pomoći da zdravo započnete dan i svoju razinu šećera u krvi održite duže stabilnom i tako umanjite vjerojatnost da posegnete za nečim slatkim.
Izvor:
Harvard Medical School
>> Posjetite nas na Sapro.hr