Jeste li se ikada zapitali kako kopirati onu savršenu kajganu s vašeg omiljenog mjesta za užinu? Koji je trik da bude tako pahuljasta i ukusna? Bez obzira na to jeste li kuhar amater ili netko tko rijetko kuha, priprema klasične kajgane može se činiti naizgled jednostavnom, ali postoji nekoliko ispravnih metoda kuhanja koje vam mogu pomoći da svaki put dobijete baš ona svilenkasta, finu teksturu.
Neki ljudi vjeruju da je ključ najbolje kajgane ono što u njih umiješate ili čime su prelivene. Iako su ti faktori važni, mnogi zapravo ne shvaćaju da najveću razliku pravi – način na koji su jaja kuhana!
Kako napraviti (naj)bolju kajganu kod kuće
Brojni profesionalni kuhari često ističu kako se vrhunska kajgana može napraviti i u udobnosti vlastite kuhinje.
1/ Jaja kuhajte na umjerenoj do laganoj vatri
Možda vam se čini kako je priprema jaja jedna od najlakših stvari, ali istina je da savršena mekana kajgana zahtijeva malo vježbe i puno strpljenja. Većina ljudi kuha jaja predugo ili na visokoj temperaturi, zbog čega ona na kraju ispadnu suha i bljutava.
Ključno je skuhati jaja do nježne smjese koja zadržava dovoljno vlage kako bi bila mekana i sočna. Zato je važno da ih kuhate na umjerenoj do laganoj vatri kako bi se polako kuhala i kako biste mogli bolje kontrolirati njihovu gustoću.
2/ Ne ostavljajte kajganu predugo na štednjaku
Chef Markee Manaloto iz filipinsko-japanskog restorana na Manhattanu ima alternativnu metodu. “Da biste napravili najbolju kajganu, zagrijte tavu s uljem i razbijte jaja izravno u tavu – jedno po jedno. Zatim, na maloj vatri, miješajte jaja lopaticom ili štapićima 30 sekundi, a zatim ih maknite sa štednjaka.” Manaloto objašnjava da će uklanjanjem tave s vatre spriječiti prekuhavanje jaja i dati im veći volumen.
3/ Napravite mekanu kajganu pomicanjem posude
Ako ste netko tko više voli mekša jaja, kuharica i vlasnica, Diana Manalang, iz restorana Little Chef na Manhattanu, koristi kombinaciju maslinovog ulja i maslaca na srednje niskoj temperaturi i stalno miješa jaja. Manalang preporučuje da držite srednje nisku temperaturu kako bi tava ostala topla (ne vruća) i kako trebate voditi brigu o tome da se jaja ‘kreću kako bi ostala kremasta i kako se ne bi prekuhala.’
4/ Pjenjačom napravite rahlu kajganu
Kako biste poboljšali izgled i okus kajgane, chef Kevin Templeton, iz restorana Barleymasha, predlaže da prilikom mućenja dodate malo vrhnja. Obično je dovoljna 1 žlica na 2 jaja. Možete koristiti i hladnu vodu ako ste alergični na mliječne proizvode.
Također spominje da je ključ za pahuljasta, živahna jaja osigurati da su pravilno izmiješana. Pokušajte upotrijebiti blender ili umutiti ih s malo masti!
5/ Nemojte kajganu odmah začiniti
Također je važno napomenuti da je začinjavanje jaja ključno za maksimiziranje okusa, stoga nemojte začiniti jaja čim dospiju u tavu. Umjesto toga, kada su skoro kuhana, pospite malo ljuskave morske soli i dodajte im malo svježeg mljevenog papra.
Preljevi za kajganu
Što se tiče preljeva za kajganu – nema pogrešnog odgovora. Naravno, ništa nije bolje od jaja i sira, ali postoji bezbroj kombinacija koje su – rajske. Pokušajte dodati ravnotežu svježeg povrća, sira, svježeg začinskog bilja i začina. Neke ukusne varijacije uključuju rajčice i sir Cheddar, šparoge, vlasac i kozji sir ili slaninu, pirjani luk i Gruyere!
Pročitaj i ovo:
- Kajgana: Evo zašto bi sljedeći put trebali dodati malo limunovog soka
- Pečeni humus s pinjolima – prilog uz roštilj kojeg ćete obožavati
- Dan za detoks: dr. Lejla Kažinić Kreho donosi isplanirani detoks-program