Ne želite više provoditi sate ispred pećnice dok se ne ugrije? U potrazi ste za zdravom alternativom svojem trenutnom načinu ishrane? Želite promjenu? To bi vam sve mogla pružiti raw iliti sirova prehrana, stoga vam donosimo pregled – kako izgleda i koje su joj prednosti i mane.
Kome je namijenjena?
Raw prehrana je namijenjena svima onima koji su zainteresiranima za nju, pod uvjetom da im direktno ne narušava zdravstveno stanje – zato se posavjetuje s doktorom ako je želite isprobati. Period privikavanja će lakše pasti vegetarijancima i veganima, ali ne morate se odreći životinjskih proizvoda ako se odlučite na ovu prehranu – sirova riba, sir od sirovog mlijeka i nepasterizirano mlijeko su također proizvodi koje možete konzumirati.
Što se smije jesti?
Napunite smočnicu voćem i povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama i klicama, čajem – kojeg ćete piti hladnog , sušenim začinima, raw organskim namazima i uljima, i, konačno, sušenim mahunarkama. Smijete jesti sve što nije kuhano, prerađeno, pasterizirano, zagrijano u mikrovalnoj, izloženo pesticidima i herbicidima te genetski modificirano.
Mehanički obrađena hrana – maslinovo ulje, hrana usitnjena u blenderu ili iscijeđeni sok – je u redu, kao i dehidrirana i sušena hrana, npr. sušeno voće. Raw prehrana zahtijeva od vas visoku razinu svjesnosti o hrani i namirnicama, kao i uključenosti u proces odabira i pripremanja obroka.
Prednosti raw prehrane
Raw prehrana je pouzdan način za izgubiti na kilaži, a dnevna konzumacija voća i povrća je odlična za zdravlje. Osim toga, ne radi se o novom trendu pa Internet vrvi receptima i informacijama. Također, to je savršena prilika da iskoristite svoje pomoćne kuhinjske strojeve i alate. Oni su vam glavni saveznici u raw kuhinji – dobar blender, dehidrator i spiralizator povrća će vam otvoriti nove mogućnosti prilikom planiranja i izrade jela.
Mane raw prehrane
S druge strane, sljedbenici ove prehrane tijekom jednog dana uglavnom konzumiraju manju količinu kalorija od preporučene dnevne, što je dobro za mršavljenje, ali dugoročno može predstavljati problem. Raw prehranu je i teško pratiti: unatoč njenom imenu, malo tko ju slijedi savršeno cijelo vrijeme – u praksi oko otprilike 75% obroka koje pojede prosječni sljedbenik raw prehrane se smatra sirovim. Isto tako, posjeti restoranu i večere kod prijatelja i obitelji mogu postati nešto izazovnije – obroci tijekom čijeg spremanja se sastojci zagrijavaju su uglavnom standard u našoj kulturi.
Ponesite sa sobom nešto orašastih plodova ako niste sigurni da ćete imati raw opciju ili obrok u društvu smatrajte jednim od onih 25% kuhanih obroka. Također, prilikom konzumiranja sirove hrane njihova kvaliteta dolazi do izražaja, a namirnice iz kvalitetnog i organskog uzgoja koštaju više, a često su i teže dostupne od prerađenih namirnica ili onih niže kvalitete.
Pročitaj i ovo:
- Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi
- Sladoled ili neodoljivi raw cream
- Sirova prehrana: Isprobajte sjajan recept za sirovu čokoladnu tortu
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!