Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Zaštićeno: Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
3K
117

Početna stranica Zdravlje Zdrave priče Probiotici: Superhrana u borbi protiv bolesti

  • Zdrave priče

Probiotici: Superhrana u borbi protiv bolesti

U našem organizmu postoji oko 100 tisuća milijardi bakterija, što može iznositi i do dva kilograma, ali samo kad je u crijevima više dobrih sojeva bakterija one nam mogu pomoći da ostanemo zdravi

  • Posted on 2. rujna 2011.2. rujna 2019.
  • 5 min
  • Autor: Nataša Gajski Kovačić
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Postoji li superhrana ili funkcionalna hrana? Posljednjih se godina probioticima prepisuju vrlo dobra svojstva za zdravlje. Koliko u tome ima istine? Istraživanja nesumnjivo pokazuju da je broj konzumenata probiotika porastao za sto posto, u Americi čak 130 posto.

Činjenica je da su danas crijeva i njihovo djelovanje na izmjenu tvari u našem organizmu i na naš imunološki sustav intenzivno istražena. Tijekom tih istraživanja uviđamo da u našim crijevima živi deset puta više bakterija nego što naš organizam ima stanica. Zbog stresa, nezdrave prehrane i učestale konzumacije antibiotika i kortizona u mnogo je ljudi crijevna mikroflora narušena, a time je onemogućena normalna probava i spriječeno naseljavanje potrebnih bakterija.

Bruno Krnjak, direktor tvrtke Vitality International Productsa, kaže da su probiotici relativno nova tema u nutricionizmu o kojoj se u Hrvatskoj vrlo malo uči na stručnim studijima. U Austriji, na primjer, postoji društvo za probiotičku medicinu, a na međunarodnoj razini djeluje Međunarodno društvo za istraživanje prevencije probiotika.

– Ayurvedski i kineski liječnici još su prije 4000 godina znali da su crijeva središte dobrog osjećanja – kad su crijeva zdrava, čovjek se osjeća dobro. Dr. Ilja Mečnikov, koji je djelovao na pariškom Institutu Pasteur, 1905. godine otkrio je bakteriju u jogurtu koju je nazvao Lactobacillus bulgaricus i to je bio početak prvih istraživanja probiotika. Svega tri godine kasnije Mečnikov je za svoje otkriće dobio Nobelovu nagradu. No sve do kraja 20. stoljeća provedeno je svega 700 istraživanja o probioticima, da bi posljednjeg desetljeća bilo obavljeno njih 7000. Uvidjelo se, naime, da je liječenje kemijskom medicinom u nekim stvarima došlo do zida te da se treba okrenuti onome što dobro funkcionira – tumači Krnjak.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, probiotici su živi mikroorganizmi odnosno dobre bakterije koje u odgovarajućoj količini imaju povoljne učinke za zdravlje.
 
Gastrointestinalni sustav predstavlja složeni ekosustav u kojem se uspostavlja ravnoteža između domaćina i crijevne mikroflore. Crijevna je mikroflora važna za sazrijevanje imunološkog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena.
 
– U crijevnom je sustavu 80 posto svih imunoloških stanica tzv. crijevnih makrofaga važnih za primarni imunološki nadzor. Stoga su zdrava crijeva najmoćniji imunološki organ koji predstavlja prvu liniju obrane protiv bakterija, virusa, parazita. No u medicini su često nepravedno zapostavljena – kaže Krnjak.
Dodaje da u našem organizmu postoji oko 100 tisuća milijardi bakterija, što može iznositi i do dva kilograma bakterija, ali samo kad je u crijevima više dobrih sojeva bakterija one nam mogu pomoći da ostanemo zdravi.
 
– Zdrava crijevna mikroflora nalik je na debeli perzijski sag. Ako je takva, virusi nemaju izgleda. Čak ni ova nova smrtonosna E. coli bakterija. Bakterije napadaju ljude koje muči nedostatak imuniteta, ali na žalost više od 50 posto stanovništva ima lošu crijevnu mikrofloru. Dobre bakterije uništavaju se zbog stresa, pogrešne prehrane, toksina, konzervansa, hormonske terapije, pušenja, alkohola, ali i putovanja i natjecateljskih sportova – tvrdi Krnjak.
Probiotici ne mogu zamijeniti uništenu, prirodnu, tjelesnu floru, ali mogu pomoći organizmu obavljajući iste funkcije kao prirodna flora. Oni pomažu u uspostavljanju ravnoteže između tzv. dobrih i loših bakterija u crijevima.
 
– Svaka dobra bakterija točno zna gdje je njeno mjesto – kaže Krnjak.
 
Prema preporukama SZO-a, probiotici imaju povoljan učinak kod proljeva, konstipacije, alergija, karcinoma, infekcija mokraćnog sustava, ali i intolerancija laktoze. Bakterije mliječne kiseline koriste se u tradicionalnoj pripremi jogurta, kefira, sira, kobasica i kiselog kupusa, stoga su te namirnice izvori ovih bakterija.
U prehrambenoj industriji bakterije mliječne kiseline se dugo koriste zbog sposobnosti pretvaranja šećera i drugih ugljikohidrata u mliječnu kiselinu. Omogućuju ne samo proces fermentacije nego i prezervaciju hrane, snižavajući PH i onemogućavajući bakterijski rast. Probotici se mogu kupiti i u ljekarnicama u obliku kapsula i tableta bez liječničkog recepta.
 
– Crijevna mikroflora nastaje tijekom prve godine života, i to majčinom translokacijom bakterija koja se događa tijekom poroda i kasnijim dojenjem. Iako se za novorođenu djecu dugo smatralo da su tabula rasa, danas je dokazano da se već putem pupkovine prve bakterije naseljavaju u dječji organizam. Te prve bakterije utisnu trag i zato je važno o kakvim je bakterijama riječ jer se u protivnom ne moramo čuditi pojačanim alergijama, neurodermitisu, astmi… – kaže Krnjak.
 
Upravo su zato znanstvenici počeli raditi na razvoju relevantnih medicinskih probiotika. Idealna je kombinacija različitih sojeva u jednom probiotiku, kao što je to kod naseljavanja bakterija u našim crijevima; u tankom crijevu pojavljuju se najčešće laktobacili, dok su u debelom crijevu pretežno bifidobakterije. Za izgradnju zdravog imunološkog sustava svrhovita je i prisutnost enterococca. Svaki soj bakterija ima različitu zadaću. Zajednička im je borba protiv neželjenih tvari koje bi mogle trajno ugroziti zdravlje. Napredak u citobiologiji i molekularnoj biologiji omogućio je otkriće specifičnih bakterijskih sojeva otpornih na kiselinu, koje bez problema prolaze kroz želučani trakt.
 
Moderni i inovativni probiotici jačaju probiotički učinak dodatnim unosom tzv. prebiotika.
 
– U slučaju upala probiotike bi trebalo uzimati svakodnevno tijekom dva do tri mjeseca, a nakon toga jednom na dan u sljedećih tri mjeseca. Nakon toga treba uzimati probiotike svakog trećeg dana – savjetuje Krnjak.
 
Ipak upozorava da nisu svi proizvodi koji se reklamiraju kao probiotici idealni, jer često su u pitanju jeftini marketinški trikovi. Stoga se treba educirati i čitati deklaracije.
 
Novi pristup
 
Funkcionalna hrana zapravo označava novi pristup staroj hrani. Dok se pedesetih godina smatralo da se o hrani sve zna, šezdesetih i sedamdesetih su počela znanstvena praćenja utjecaja hrane na zdravlje. Otkrili smo da tvari koje smo smatrali nehranjivim ili koristili za neke druge stvari, imaju biološki potencijal, kaže dr. sc. Irena Colić Barić, pročelnica Laboratorija za znanost o prehrani na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.
 
Funkcionalna hrana može biti i mlijeko i meso i voće i povrće, ali i sastojci koje smo odvojili iz određenih namirnica i dodali drugima, omogućujući tako da »nepoželjna« hrana postane poželjna poput margarina ili jaja bogatih omega-3 kiselinama. – Potrošači tako profitiraju jer industrija prehrane mora ići u korak s novim spoznajama – kaže Colić Barić. S obzirom na to da potrošače zanima hrana dobrog okusa industrija hrane morala je proizvesti hranu koja će biti ukusna, a istodobno služiti i kao zaštita zdravlja.
 
– Mnogo oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije i osteoporoze dokazuje da moramo mijenjati način prehrane, a funkcionalna hrana predstavlja danas ono što su svojedobno bili dodaci prehrani – kaže Colić Barić.
 
 
Izvor: Beta.vjesnik.hr 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Crni kim – lijek za sve?

  • Posted on 2. rujna 2011.2. rujna 2019.
  • Autor: Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja
  • Foto: Andrea Šitum
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Matične stanice iz pupkovine – za novi život

  • Posted on 3. rujna 2011.2. rujna 2019.
  • Autor: Žena.hr
  • Foto: Zaklada Ana Rukavina
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdrave priče

Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku

  • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?

  • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Preuranjena menopauza: Zašto se javlja i koji su joj simptomi?

  • Posted on 12. siječnja 2021.12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Zima i zimski uvjeti neprijatelj su kože – zaštitite kožu od oštrih ugriza hladnoće!

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 6 min
  • Autor: Promo Farmakol
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Čaj kao eliksir zdravlja: 5 vrsta koje bi trebali dodati svojoj kolekciji napitaka

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Umorni od umora? Poboljšajte kvalitetu spavanja u tjedan dana

  • Posted on 10. siječnja 2021.8. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

Ah, taj zimski blues: 5 savjeta kako ga pobijediti jednom zauvijek

  • Posted on 8. siječnja 2021.8. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo Fitzona
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdrave priče

VIDEO: Ovako se izvodi pravilna inhalacija eteričnim uljem ravensare

  • Posted on 8. siječnja 2021.8. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Depositphotos
Najnovije
  • Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom

    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 5 glavnih savjeta za zdravlje i dobrobit prema terapeutkinji Marisi Peer

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Instagram @marisapeertherapy
    Pročitaj
Instagram
avatar
naturala_naturalalife
Naturala.hr & Naturala Life
3K Followers
Kako si uljepšati najdepresivniji dan u 2021. godini? Skoči ispod dekice, upali omiljenu seriju i guštaj s kolačićem u jednoj, a toplim čajem u drugoj ruci 💚 Jer #happiness is a piece of #cake 🍰 #bluemonday #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 17 0
Prema Parkinsonovom zakonu, umjesto da efikasno radimo na tome da napravimo više posla u kraćem vremenskom razdoblju – mi produžujemo proces i ‘agoniju’. Na linku u opisu profila saznajte kako se tome oduprijeti i u što kraćem vremenu napraviti sve što morate 👆🏽 @poduzetnickimindset 6 0
Na linku u opisu profila pronađite super ideje pomoću kojih možete ostatke hrane pretvoriti u nova ukusna jela 🌮🥘🫕 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 3 0
Započni tjedan korisnom dozom informacija provjerenih stručnjaka koji te očekuju u novom broju Naturala Healtha 💚  Skini je potpuno besplatno i saznaj sve što te zanima o respiratornim infekcijama 🙌🏽 11 0
Prati
Izdvojeno
  • 1
    Zaštićeno: Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 2
    Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 5
    Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
3K
117
Najnovije objave
  • Vikend u magičnim Rastokama: Što raditi, gdje odsjesti, što jesti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Joe Dipenza: Sami stvorite svoje zdravlje, upravo sada
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići