Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Bezuvjetna ljubav: Ove su pasmine pasa – najrazmaženije!
    • Posted on 22. svibnja 2023.21. svibnja 2023.
  • Dr. med. Mateja Tošić Jukić: Najbolje vrijeme za pregled madeža je – sada!
    • Posted on 22. svibnja 2023.22. svibnja 2023.
  • Kako umjetna inteligencija ‘vidi’ arhitektonsku budućnost gradova
    • Posted on 21. svibnja 2023.21. svibnja 2023.
    • Foto: Promo
  • S medom, uljem ruže ili lavande: Ovo su 3 kupke za ultimativno opuštanje
    • Posted on 20. svibnja 2023.19. svibnja 2023.
    • Foto: Unsplash
  • ING-GRAD poziva učenike obrtničkih škola da se prijave za plaćenu praksu i stipendije
    • Posted on 19. svibnja 2023.19. svibnja 2023.
    • Foto: Promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
354

Početna stranica Zdravlje Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

  • Prehrana

Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju značajne zdravstvene koristi. Preporučljivo ih je uzimati putem dodataka prehrani, ali i pomoću određenih namirnica

  • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Promo Stada
  • Foto: Depositphotos
Total
80
Shares
80
0
0
Total
80
Shares
80
0
0

Probiotičke bakterije pružaju široku lepezu moćnih blagodati za cijelo naše tijelo, uključujući i mozak. Drugim riječima, istraživanja pokazuju kako podupiru rad probavnog sustava, zdravlje srca, a pomažu i u ublažavanju utjecaja stresa na tijelo. Osim toga, neki dokazi sugeriraju da probiotici utječu i na održavanje zdrave i lijepe kože. Zvuči prilično dobro, zar ne? Najoptimalniju količinu ovih dobrih bakterija ćete dobiti kroz dodatke prehrani, ali određeni dio možete unijeti i putem fermentirane hrane. U nastavku saznajte koje to namirnice obiluju dobrim bakterijama.

10 namirnica koje sadrže najviše probiotičkih bakterija

1. Jogurt

Jogurt je, dakako, jedan od najboljih izvora probiotika. Proizvodi se od mlijeka koje je fermentirano uz pomoć dobrih bakterija, uglavnom iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium. Zbog toga je povezan s mnogim zdravstvenim blagodatima, uključujući one za poboljšanje zdravlja kostiju. Također je koristan za osobe s visokim krvnim tlakom, a djeci može pomoći kod probavnih problema izazvanih korištenjem antibiotika.

Dokazi upućuju na to da može pomoći i kod ublažavanja simptoma iritabilnog crijeva. Međutim, ne sadrže svi jogurti žive probiotike pa svakako čitajte naljepnice na proizvodu te odaberite onaj s aktivnim ili živim kulturama.

2. Kefir

Kefir je fermentirani probiotički mliječni napitak, a izrađuje se dodavanjem kefir zrnca u kravlje ili kozje mlijeko. Njegova su zrnca zapravo kulture mliječno-kiselih bakterija i kvasca koje pomalo podsjećaju na cvjetaču. Sama riječ ‘kefir’ naslućuje da se radi o namirnici povoljnoj za zdravlje jer dolazi od turske riječi keyif, što znači ‘osjećati se dobro’.

I doista, kefir je povezan s raznim zdravstvenim blagodatima, kao što su poboljšanje zdravlja kostiju, pomoć kod probavnih problema i zaštite od infekcija. Poput jogurta, kefir općenito dobro podnose ljudi intolerantni na laktozu.

3. Kiseli kupus

Kiseli kupus je fino usitnjeni kupus koji je fermentiran bakterijama mliječne kiseline. Jedna je od najstarijih tradicionalnih namirnica i popularna je u mnogim zemljama, posebno u Europi. Osim probiotičkih svojstava, kiseli kupus je bogat vlaknima, vitaminima C, B i K.

Također sadrži značajne količine  natrija, željeza i mangana, ali i antioksidansa (luteina i zeaksantina) koji su važni za zdravlje očiju. Kako biste izvukli ove dobrobiti, svakako odaberite nepasterizirani kiseli kupus, jer pasterizacija uništava žive i aktivne bakterije.

4. Tempeh

Tempeh je fermentirani sojin proizvod, a okus mu je najčešće opisivan kao orašast, zemljast ili sličan gljivama. Porijeklom je iz Indonezije, ali je postao svjetski popularan kao visokoproteinska zamjena za meso. Proces fermentacije zapravo ima iznenađujuće učinke na njegov prehrambeni profil. Naime, soja je obično bogata fitinskom kiselinom, biljnim spojem koji smanjuje apsorpciju minerala poput željeza i cinka.

Međutim, fermentacija smanjuje količinu fitinske kiseline, što može povećati količinu minerala koje vaše tijelo može apsorbirati iz tempeha. Fermentacija također proizvodi dio vitamina B12, hranjive tvari koju soja ne sadrži, što tempeh čini izvrsnim izborom za vegetarijance, kao i za one koji žele dodati hranjivi probiotik u svoju prehranu.

5. Kimchi

Kimchi je fermentirani, začinjeni korejski prilog kojemu je kupus obično glavni sastojak, ali se može napraviti i od drugog sezonskog povrća i nekih drugih sastojaka. Aromatiziran je mješavinom začina, poput ljuskica crvene čili papričice, češnjaka, đumbira, mladog luka i soli. U svom sastavu sadrži mliječno-kiselinske bakterije Lactobacillus kimchii, kao i druge mliječno-kiselinske bakterije koje mogu biti korisne kod probavnog zdravlja. Kimchi napravljen od kupusa bogat je nekim vitaminima i mineralima, uključujući vitamin K, riboflavin (vitamin B2) i željezo.

6. Miso

Miso je japanski začin koji se tradicionalno proizvodi fermentacijom soje solju i vrstom gljiva koja se naziva kōji, ali može se napraviti i miješanjem soje s drugim sastojcima, poput riže, raži i ječma. Miso pasta se najčešće koristi u miso juhi, popularnom obroku u Japanu. Općenito je dobar izvor proteina i vlakana, a bogat je i raznim vitaminima, mineralima i biljnim spojevima, uključujući vitamin K, mangan i bakar.

Miso je povezan i s nekim zdravstvenim dobrobitima, a jedno je istraživanje pokazalo da je česta konzumacija miso juhe povezana s manjim rizikom od raka dojke i moždanog udara kod sredovječnih Japanki.

7. Kombucha

Kombucha je fermentirani napitak od crnog ili zelenog čaja kojeg fermentira prijateljska kolonija bakterija i kvasca. Konzumira se u mnogim dijelovima svijeta, posebno u Aziji. I premda nedostaju visokokvalitetni dokazi o potencijalnim zdravstvenim učincima, razni internetski servisi obiluju tvrdnjama o njegovim blagotvornim učincima. Postojeće studije su provedene na životinjama, ali logika nalaže da, budući da je fermentiran bakterijama i kvascem, najvjerojatnije ima povoljan probiotički učinak na organizam.

8. Kiseli krastavci

Kiseli krastavci su ukiseljeni u otopini soli i vode i ostavljeni da neko vrijeme fermentiraju, koristeći vlastite prirodno prisutne bakterije mliječne kiseline. Izvrstan su izvor zdravih probiotičkih bakterija koje mogu poboljšati probavno zdravlje, a pritom su niskokalorični te dobar izvor vitamina K, neophodnog hranjivog sastojka za zgrušavanje krvi. No, sadrže puno natrija pa pripazite s količinom.

9. Mlaćenica

Pojam mlaćenica se zapravo odnosi na niz fermentiranih mliječnih pića. Međutim, postoje dvije glavne vrste mlaćenice: tradicionalna i uzgojena. Tradicionalna mlaćenica je zapravo ostatak tekućine od izrade maslaca pa samo ova verzija sadrži probiotike. Kultivirana mlaćenica, s druge strane, uglavnom nema nikakve probiotičke prednosti. Također, mlaćenica ima malo masnoća i kalorija, a sadrži i nekoliko važnih vitamina i minerala, poput vitamina B12, riboflavina, kalcija i fosfora.

10. Neke vrste sireva

Iako je većina vrsta sira fermentirana, ne znači da svi oni sadrže probiotike. Zbog toga je važno tražiti žive i aktivne kulture na etiketama hrane. Dobre bakterije preživljavaju proces starenja u nekim sirevima, uključujući gaudu, mozzarellu, cheddar i svježi sir. Isto tako, sir je vrlo hranjiv i dobar izvor proteina bogat važnim vitaminima i mineralima, uključujući kalcij, vitamin B12, fosfor i selen. Dokazi pokazuju da umjerena konzumacija mliječnih proizvoda poput sira može čak smanjiti rizik od srčanih bolesti i osteoporoze.

Probielle Immune – posebno osmišljena formula probiotika, vitamina i minerala

Probielle Immune je specijalno osmišljena kombinacija probiotičkih sojeva bakterija, vitamina i minerala (sastav upotpunjen vitaminima A, B6, B12, C, folnom kiselinom, cinkom i selenom) s ciljem podizanja imuniteta i snažnije obrane od virusa.

Svaka kapsula sadrži oko 1.2 milijarde CFU bakterije Lactobacillus plantorum, a sastav je upotpunjen vitaminima A, B6, B12, C, folnom kiselinom, cinkom i selenom koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Probielle Immune je pogodan za vegetarijance, ne sadrži laktozu, gluten ni umjetne boje.

>> Više informacija možete pronaći na: www.probielle.hr

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
80
Shares
80
0
0
Prethodni članak
  • Mršavljenje

Mršavljenje: Kako konzumacija jaja može pomoći u održavanju linije?

  • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Dragana Klarić: Kako napraviti antivirusnu mješavinu eteričnih ulja?

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Maslinovo ulje: 6 stvari koje uvijek trebate izbjegavati kada ga koristite

  • Posted on 12. svibnja 2023.11. svibnja 2023.
  • 3 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Tjestenina s mladim lukom – proljetno hit jelo puno aroma

  • Posted on 2. svibnja 2023.2. svibnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Menstrualni bolovi: Koje namirnice mogu ublažiti jake grčeve?

  • Posted on 26. travnja 2023.26. travnja 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Kraljice proljetnog tanjura: Pripremite šparoge na pet načina i u tren oka!

  • Posted on 25. travnja 2023.25. travnja 2023.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels i Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Ravnotežom u crijevima do željene figure

  • Posted on 24. ožujka 2023.24. ožujka 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Bojan Zibar
Pročitaj
  • Prehrana

“Uravnotežena prehrana uvijek je bolja od ograničavanja”

  • Posted on 23. ožujka 2023.23. ožujka 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Prehrana

Prekomjerna težina godišnje odnese 2.8 milijuna života

  • Posted on 8. ožujka 2023.8. ožujka 2023.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Prehrana

Savjeti chefova: Ovih 5 trikova pomažu da napravite najbolju kajganu ikad!

  • Posted on 1. ožujka 2023.28. veljače 2023.
  • 3 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Zašto se osjećamo naduto tijekom PMS-a i kako to spriječiti?

    • Posted on 19. svibnja 2023.18. svibnja 2023.
    • 3 min
    Pročitaj
  • Turistička ponuda Primorja u lipnju bogatija za Večer od mora

    • Posted on 18. svibnja 2023.18. svibnja 2023.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Fascinantno: Indijski restoran napravljen je u potpunosti od kartona!

    • Posted on 18. svibnja 2023.18. svibnja 2023.
    • 2 min
    • Foto: Promo i Instagram
    Pročitaj
  • Kako aparati mogu štedjeti u kućnom budžetu: 10 savjeta koje svi trebamo znati

    • Posted on 17. svibnja 2023.17. svibnja 2023.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Laserska epilacija – PRIMELASE uređaj kao najbezbolnije i trajno rješenje do savršeno glatke kože!

    • Posted on 17. svibnja 2023.17. svibnja 2023.
    • 5 min
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Bezuvjetna ljubav: Ove su pasmine pasa – najrazmaženije!
    • Posted on 22. svibnja 2023.21. svibnja 2023.
  • 2
    Dr. med. Mateja Tošić Jukić: Najbolje vrijeme za pregled madeža je – sada!
    • Posted on 22. svibnja 2023.22. svibnja 2023.
  • 3
    Kako umjetna inteligencija ‘vidi’ arhitektonsku budućnost gradova
    • Posted on 21. svibnja 2023.21. svibnja 2023.
    • Foto: Promo
  • 4
    S medom, uljem ruže ili lavande: Ovo su 3 kupke za ultimativno opuštanje
    • Posted on 20. svibnja 2023.19. svibnja 2023.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    ING-GRAD poziva učenike obrtničkih škola da se prijave za plaćenu praksu i stipendije
    • Posted on 19. svibnja 2023.19. svibnja 2023.
    • Foto: Promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
354
Najnovije objave
  • Vikend u Međimurju je protekao u znaku Urbanova, ali ono završava tek krajem svibnja!
    • Posted on 16. svibnja 2023.22. svibnja 2023.
  • Prepoznajete li Mateu? Danas je mršavija gotovo 35 kilograma
    • Posted on 16. svibnja 2023.16. svibnja 2023.
    • Foto: Promo PR
  • Mistral Beach Club: ‘DA’ zadovoljstvu i uživanju – cijeli dan, svaki dan!
    • Posted on 16. svibnja 2023.16. svibnja 2023.
    • Foto: Promo PR
  • Dopamine make-up: Šminka koja izaziva sreću svima nam je potrebna
    • Posted on 16. svibnja 2023.16. svibnja 2023.
    • Foto: Pexels i Instagram
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići