U davnim vremenima gotovo jedini izvor svježeg povrća zimi bili su krumpiri te je mnogo ljudi obolijevalo od skorbuta zbog nedostatka vitamina C u tijelu. U moderno doba, takvi su problemi gotovo u potpunosti istrijebljeni. Ipak, zima je godišnje doba kada je zbog oskudne ponude raznolikog voća i povrća vitamin C vrlo teško nadomjestiti prirodnim putem.
Osim što jača imunitet, vitamin C ima mnogo važnih uloga u našem organizmu te je poznat kao vrlo moćan antioksidans koji smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti i razvoja tumora. Osim toga, nužan je za apsorpciju željeza te uzimanje povećanih količina ovog minerala ne znači gotovo ništa ako nemate vitamina C u dovoljnim količinama.
Kao i za sve ostalo, za vitamin C također vrijedi pravilo da ga je bolje unositi prirodnim putem nego u obliku dodataka prehrani. Iako različiti izvor spominju različite preporučljive dnevne doze ovog vitamina, generalno je prihvaćen iznos od 60 mg vitamina C dnevno. Bolesnicima, pušačima i ženama u trudnoći preporučuje se povećani dnevni unos vitamina C. Čak i u zimskim mjesecima kada vlada nestašica ovim vitaminom bogatim voćem i povrćem postoji veći broj rješenja za njegov prirodan unos.
Sočno tropsko voće
Brusnice, kivi, citrusi (naranče, mandarine, limuni) predstavljaju odličan prirodni izvor C vitamina zimi. Kada birate ovakvo uvozno voće zimi odaberite što svježije proizvode te po mogućnosti voće koje potječe od organskih proizvođača.
Kiseli kupus
Ova tradicionalna sezonska namirnica predstavlja odličan izvor vitamina C. Samo 100 g svježeg kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C.
Raznoliko povrće
Obični kupus, crveni kupus, brokula, kelj, špinat i blitva – sve ovo povrće obiluje vitaminom C. Pokušajte ga uvrstiti u svaki obrok, a kako bi što bolje iskoristili vitamine iz njega pokušajte ih jesti u svježem obliku ili uz pripremu na pari.
Zamrznuto voće i povrće
Svježe je uvijek bolje, ali zimi je svakako dopušteno korištenje smrznutih namirnica. Ukoliko je voće i povrće smrznuto odmah nakon branja, brojni vrijedni sastojci poput vitamina C i drugih nutrijenata ostat će sačuvani. Među kvalitetne smrznute proizvode ubrajaju se špinat i grašak kao važni izvori vitamina C.
Zimi je smrznuto jedina opcija za konzumaciju svježeg bobičastog voća poput borovnica, malina, kupina i jagoda. U trenu takve namirnice bez dodanih šećera postaju dio ukusnih smoothieja, zdravih deserata ili muffina.
Slijedi popis namirnica koje predstavljaju najbolje prirodne izvore vitamina C u zimskom periodu. Iznos vitamina C u miligramima odnosi se na 100 grama pojedine termički neobrađene namirnice.
• Prokulica (115 mg vitamina C)
• Kelj (110 mg vitamina C)
• Brokula (87 mg vitamina C)
• Svježi kupus (49 mg vitamina C)
• Cvjetača (43 mg vitamina C)
• Smrznuto bobičasto voće (29 mg vitamina C)
• Smrznute grahorice (24 mg vitamina C)
• Poriluk (17 mg vitamina C)
• Mrkva (6 mg vitamina C)