Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
160

Početna stranica U fokusu Kolumne Preosjetljivost na gluten i celijakija nisu jedno te isto

  • Kolumne

Preosjetljivost na gluten i celijakija nisu jedno te isto

Prije nego što na svoju ruku krenete s provođenjem bezglutenske dijete, obavite dijagnostičke pretrage koje će potvrditi prisutnost celijakije, odnosno preosjetljivosti na gluten

  • Posted on 15. srpnja 2016.26. travnja 2019.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Danas gotovo svaki drugi čovjek izbjegava gluten. Često znam postaviti pitanje “Imate li celijakiju?“, a odgovor  kojeg najčešće dobivam je negativan, više u stilu „smeta mi gluten“. Naravno, mediji su učinili svoje i danas je doista trendovski pratiti bezglutensku dijetu. No, ipak postoji velika većina ljudi kojima je postavljena dijagnoza celijakije, kao i još veći broj ljudi kojima dijagnostičkom obradom nije potvrđena dijagnoza celijakije, ali su pridržavanjem bezglutenske dijete uspjeli umanjiti ili izliječiti svoje simptome. Tako je nastao pojam preosjetljivosti na gluten ( „Non-Celiac gluten sensitivity“). Pa da se ukratko osvrnem na oba entiteta.

Celijakija je  u prošlom stoljeću bila „rezervirana„ isključivo za dječju dob, no danas znamo da se radi o bolesti koja se može pojaviti u bilo koje životno doba. Obično se celijakija opisuje kao alergija na pšenicu, raž, ječam i zob. No, o čemu se doista radi? Celijakija je doživotna nepodnošljivost proteina (prolamina) nazivom gluten koji se nalazi u žitaricama pšenici, ječmu i raži. Osobe s genetskom predispozicijom reagiraju „pretjeranim“ imunološkim odgovorom na molekulu glutena u probavnom sustavu, točnije u crijevima, gdje dolazi do „mikro“upalnog procesa i oštećenja crijevnih resica što ih onemogućuje u obavljanju osnovne zadaće, a to je „upijanje“ hranjivih tvari.

Osim promjena na crijevima, gluten može oštetiti i druge organe zbog čega oboljeli imaju mnoštvo naizgled nepovezanih simptoma (zbog čega se celijakija naziva „bolest s tisuću lica“), a najčešće se radi o simptomima probavnog sustava (nadutost, neregularnost  stolice, mučnine, nepodnošljivost mlijeka i mliječnih proizvoda), glavobolje i migrene, bolovi u zglobovima, umoru, neplodnosti, kožnim promjenama, promjenama raspoloženja… Celijakija se također povezuje s nekim od bolestima tipa bolesti štitnjače, šećerna bolest, upalnim promjenama na zglobovima (osteoartritisi), anemija, neplodnosti, dermatitis herpetiformis (Duhringova bolest), Down sindrom.

>> Putovanje s celijakijom: Samo bez glutena, molim! 

Dijagnoza se postavlja krvnim pretragama (pretrage na ciljana protutijela, karakteristična za celijakiju), pregledom tkiva crijeva te, finalno, genetskim testiranjem. Ako dijagnostička obrada nije potvrdila postojanje celijakije, a prisutni su simptomi celijakije, govorimo o preosjetljivosti na gluten („Non-Celiac gluten sensitivity“). Za sada nema adekvatnog testa koji bi potvrdio postojanje preosjetljivosti na gluten, već se „dijagnoza“ postavlja metodom isključivanja glutenskih namirnica i regresijom („povlačenjem“) simptoma nakon što su takve namirnice isključene iz prehrane.

Ono što je zajedničko celijakiji i preosjetljivosti na gluten je pridržavanje bezglutenske prehrane, odnosno doživotno izbjegavanje bilo kakvog proizvoda koji u sebi može sadržavati gluten.

Moram upozoriti na jednu grešku koju učestalo rade mnogi koji zamijete poboljšanje nakon isključenja glutena iz prehrane – nikako nemojte nastavljati s bezglutenskom dijetom ako se dijagnostičkom obradom nije isključila celijakija! Stvar je u tome da, ako vi nastavite s bezglutenskom prehranom jer se osjećate bolje i ne želite se testirati na celijakiju, zapravo nikada nećete znati bolujete li od celijakije, koliko dugo je celijakija prisutna i koji stupanj oštećenja je upalni odgovor učinio vašem organizmu.

Drugi slučaj je, ako se želite testirati na celijakiju, a samovoljno sprovodite bezglutensku dijetu, tada bi rezultati testiranja mogli biti lažno negativni, što opet može (lažno) isključiti celijakiju. Moj savjet je da poštujete „protokole“ radi očuvanja vlastitog zdravlja. Znači, protokoli bi bili sljedeći:

1. smeta mi gluten → obraćam se liječniku koji ordinira pretrage → pretrage na celijakiju negativne → celijakija isključena, pridržavam se bezglutenske dijete jer imam preosjetljivost na gluten.

2. smeta mi gluten → obraćam se liječniku koji ordinira pretrage → pretrage na celijakiju pozitivne → celijakija potvrđena, pridržavam se bezglutenske dijete jer imam celijakiju

www.nutrifito.weebly.com
 

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Plato u vježbanju je najčešća zapreka mršavljenju – preskoči ga!

  • Posted on 10. srpnja 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Sunčana Seletković
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Gospina trava majčinski brine za nas

  • Posted on 15. srpnja 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Pina Žilić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: Klara Benko
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Lidija Marković Rosati: Vježbe koje će vas vratiti na ‘pravi put’

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Lidija Rosati
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Daniela Trbović: “U 50-oj sam shvatila da je zadnji tren da si krenem ugađati”

    • Posted on 26. veljače 2021.1. ožujka 2021.
    • 11 min
    • Foto: Renato Branđolica, HRT arhiva
    Pročitaj
  • Natječaj za najboljeg DIY majstora “Ne bacaj, preuredi!”

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Myung Sung: Upoznajte korejsku umjetnost “meditacije življenja”

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Kolač od datulja – desert u kojem će uživati cijela obitelj

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Znaš li zašto je biljna placenta nešto najbolje što možeš nanijeti na kožu?

    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
  • 2
    Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 3
    Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • 4
    Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
160
Najnovije objave
  • Slatko spavaj: Kako koristiti snove za donošenje odluka?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Jeste li već čuli za airbreath® OXYGEN – suplementarni kisik koji smanjuje umor i poboljšava energiju?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Tao of Pooh: Kako živjeti jednostavnije prema knjizi Benjamina Hoffa?
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Dugovječnost: Ovo je najbolje piće za poticanje dugog i zdravog života
    • Posted on 26. veljače 2021.26. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići