Antikoagulans je lijek koji sprečava stvaranje krvnog ugruška i prepisuje se kod određenih bolesti kardiovaskularnog sustava (poremećaj ritma srca – fibrilacija i undulacija atrija; duboka venska tromboza, preboljela plućna tromboembolija itd). Ako koristite antikoagulativnu terapiju, potrebno je pripaziti na mnoge faktore koji utječu na antikoagulantne parametre. Obratite pažnju na prehranu jer određene namirnice, posebno one bogate vitaminom K, mogu utjecati na vaše zdravstveno stanje.
Kada uzimate antikoagulantnu terapiju (Martefarin,Marivarin,Sintrom), važno je održavati antikoagulantne parametre (INR) u rasponu preporučenih. Ako su vrijednosti niske, rizik od nastanka ugruška se povećava. Ako su vrijednosti visoke, povećava se rizik od krvarenja. Bez obzira jesu li vrijednosti antikoagulantnih parametara niske ili visoke, ne moraju uvijek biti prisutni simptomi. Samo krvni testovi mogu pokazati pravu vrijednost antikoagulantnih parametara.
Sjetite se….
Mnogi faktori mogu utjecati na antikoagulantne parametre. Obavezno obavijestite liječnika ako slabije jedete (bolest ili gubitak apetita), ako ste promijenili prehrambene navike (razne vrste dijeta, npr.dijeta za mršavljenje…), ako želite započeti (ili prestati) koristiti prirodne preparate ili vitamine kao dodatak svakodnevnoj prehrani ili ako se promijenilo vaše zdravstveno stanje (ako ste se iznenada razboljeli).
Vitamin K i antikoagulantna terapija
Vitamin K je neophodan u procesu stvaranja ugruška. Antikoagulans (Martefarin, Marivarin, Sintrom) djeluje antikoagulantno tako što blokira djelovanje vitamina K. Količina dnevno unesenog vitamina K putem prehrane interferira s vašom antikoagulantnom terapijom. Zbog toga je bitno da dnevna prehrana ne oscilira previše s vitaminom K (ne previše, ne premalo). Ne morate izbjegavati namirnice koje sadrže vitamin K, ali se potrudite da svakodnevno koristite jednaku količinu vitamina K.
Obratite pažnju na sadržaj vitamina K u namirnicama. Nizak postotak vitamina K sadrže artičoke, patlidžan, repa, mrkva, karfiol, vlasac, krastavac, svjež korijander, tikvice, lima grah, mungo grah, kukuruz, rajčice, mahune, celer, šparoge, batat (slatki krumpir), grašak, krumpir, rotkvica i kapula. Visoka se razina nalazi u brokulama, prokulama, endiviji, svježem špinatu i potočarki, a jako visoka u blitvi, kelju, kuhanom špinatu, kupusu, salati, listovima repe i maslačka, svježem peršinu te raštiki.
Također je potrebno pripaziti i na druge namirnice. Konzumiranje soka od brusnice ograničite na jednu čašu dnevno, isto tako konzumirajte i samo jednu čašu zelenog čaja dnevno. Što se tiče vitaminskih nadomjestaka, nemojte koristiti nadomjestke vitamina K. Ako uzimate vitamin E, ne koristite količinu veću od 400 IU dnevno, a za vitamin C, uzimajte do 500 mg dnevno.
Konzumiranje previše alkohola može pojačati učinak antikoagulantne terapije, stoga i povećati rizik od krvarenja. Usto, neki prirodni proizvodi mogu stupiti u interakciju s antikoagulantnom terapijom. Izbjegavajte preparati koji sadrže češnjak i ulje boražine, koenzim Q10, gospinu travu, ginko – spirulina, ginseng – papain i glukozamin – kondroitin – alfalfa.