Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Sensorial Cream Scrub: Veganski piling za vlasište, lice i tijelo koji oduševljava
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
    • Foto: Petra Mikšik
  • Optical Express početak nove akademske godine obilježava preventivnom kampanjom za studente
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
    • Foto: promo
  • Nakon šest dana programa na ZV-u završili Zagreb Design Week i Art Zagreb
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
  • Konferencija Zemlja prilika donosi nam poduzetničke priče koje nadahnjuju!
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
    • Foto: promo
  • CIHT 2023.: Konferencija o zdravstvenim trendovima uskoro u Crikvenici
    • Posted on 2. listopada 2023.2. listopada 2023.
    • Foto: promo
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
357

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Posjetite Istru i Dane istarskih šparuga

  • Zdravi recepti

Posjetite Istru i Dane istarskih šparuga

Na predstavljanju manifestacije Dana istarskih šparuga sudjelovali su chef Mate Kijo Jelovac iz bujske konobe Pjero, Hrvoje Krnjević u ime Vina Cattunar iz Brtonigle i Zoran Gregorović kao predstavnik Ulja Zigante iz Buja

  • Posted on 13. travnja 2015.26. travnja 2019.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Tradicija pripremanja šparuge na području Istre duga je tisućama godina, a u antičko doba ta se samonikla biljka smatrala hranom careva i kraljeva. Vremena su se, srećom promijenila, pa je danas njezin jedinstveni okus dostupan svima koji do 15. svibnja posjete jedan od 27 restorana i konoba Sjeverozapadne Istre, uključenih u devete Dane istarskih šparuga.

Na današnjem predstavljanju manifestacije Dana istarskih šparuga sudjelovali su chef Mate Kijo Jelovac iz bujske konobe Pjero, Hrvoje Krnjević u ime Vina Cattunar iz Brtonigle i Zoran Gregorović kao predstavnik Ulja Zigante iz Buja. Prisutni su imali prilike kušati jela na bazi šparuge, pa su tako uživali u delicijama poput brusketa s paštetom od šparuga, zatim fritaja s šparugama i špaletom, pljukanci sa šparugama i špaletom te tiramisu od šparuga.

Šparuga se u Istri bere od sredine ožujka do konca travnja, stoga je proljeće idealno vrijeme da se u potpunosti iskusi sva raskoš njezina okusa. Gradeći na tisućljetnoj tradiciji mediteranske kuhinje, restorani i konobe Sjeverozapadne Istre pripremili su kreativne menije u kojima se šparuga, uz obvezne juhe i fritaje, pojavljuje s bijelom ribom i škampima, sirom, njokima i tjesteninom, s biftekom i pancetom, pretvara se u kreme i aperitive, pa čak i slastice, kao sladoled ili semifreddo.

Posjetite Istru i Dane istarskih šparuga

– Mogućnosti su sa šparugom uistinu beskonačne, jer se njezin puni, pomalo gorkasti okus slaže s gotovo svim autohtonim istarskim namirnicama, a posebno s našim vinima i maslinovim uljima. Na menijima koje smo pripremili doista se nalazi ponešto za svakoga, i za goste koji nam jednostavno dođu gladni, ali i za one koji žele iskusiti nešto sasvim novo – ističe chef Mate Kijo Jelovac iz konobe Pjero iz Buja.

Kao i do svega što puno vrijedi, do šparuge nije lako doći, jer raste na slabije vidljivim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja. No, trud uložen u potragu i branje svakako se isplati, jer je šparuga poznata kao čuvar zdravlja i rijetko hranjiva namirnica, bogata vitaminom E važnim za prokrvljenost, zbog čega je pučka tradicija smatra i afrodizijakom.

– Šparuga se u narodu smatra i ljekovitom, a svakako je i jedan od vjesnika proljeća. Nakon duge zime, uživanje u šparugi jedan je od najboljih načina proslave dolaska toplijih dana. Stoga pozivamo u Sjeverozapadnu Istru sve ljubitelje šparuga, dobrih vina i maslinova ulja, da nam se pridruže u ovom slavlju koje je počelo 23. ožujka i traje do 15. svibnja – poručila je Sanda Bravar, direktorica TZ Grada Umaga.

Dani istarskih šparuga jedna su od četiri ključne gourmet manifestacije klastera sjeverozapadne Istre, uz Dane švoja, jadranskih lignji i školjaka. Klaster čine turističke zajednice Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle, kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad te mnogi drugi lokalni partneri iz privatnog sektora. Kroz jedinstveni koncept gourmet manifestacija sjeverozapadna Istra predstavlja bogatu ponudu jela na bazi prepoznatljivih lokalnih namirnica, i to upravo u njihovoj sezoni.

U devetim Danima istarskih šparuga sudjeluju sljedeći restorani i konobe: u Brtonigli Astarea i Primizia by San Rocco; u Bujama Aquarius, Bassanese, Igor, La Parenzana, Malo selo, Mulino, Pjero, Rino, Rondo, San Leonardo i Sergio; u Novigradu Lungomare i San Bendetto; u Momjanu Stari podrum; u Savudriji Porto Salvore i Vila Rosetta Restoran Maruzza; u Umagu Badi, Buščina, Da Lorenzo, Melon, Nono, Pergola, Toni i Zlatna Vala; u Zambratiji Villa Vilola.

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Upalite svjetlo

  • Posted on 9. travnja 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Prehrana

Doručak naš svagdašnji

  • Posted on 15. travnja 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Dijeta.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Lazanje s gljivama – recept za bezglutensku verziju omiljenog jela

  • Posted on 19. rujna 2023.19. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Batat pizza – bezglutenska pizza s jedinstvenom korom

  • Posted on 18. rujna 2023.18. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Hrskavo i zdravo: (Pre)jednostavan recept za čips od jabuke i banane

  • Posted on 10. rujna 2023.8. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Jednostavni keksići bez glutena sa zobenim pahuljicama

  • Posted on 29. kolovoza 2023.29. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ljetni smoothie od breskve dolazi uz tajni protuupalni sastojak

  • Posted on 4. kolovoza 2023.4. kolovoza 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Canva, Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ljetni užitci uz domaći ajvar: 7 savršenih kombinacija za prste polizati!

  • Posted on 26. srpnja 2023.26. srpnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Bakina Tajna native
  • Foto: Canva, Bakina Tajna
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Lubenica: Savršen sastojak za koktele koji će vam uljepšati ljeto

  • Posted on 14. srpnja 2023.14. srpnja 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pixels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ajvar prema bakinom receptu – ovo je tajna najfinijeg namaza!

  • Posted on 10. srpnja 2023.7. srpnja 2023.
  • 4 min
  • Autor: Bakina Tajna native
  • Foto: Canva i Bakina tajna
Bakina Tajna
Yasenka Active Body Detoks
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Mini kuhar s velikim planovima: sin Jamieja Olivera ima vlastitu TV emisiju

    • Posted on 2. listopada 2023.2. listopada 2023.
    • 2 min
    • Foto: Facebook i YouTube screenshot
    Pročitaj
  • Božanstveni rižoto s divljim gljivama i ječmom kao uvertira u jesen

    • Posted on 1. listopada 2023.29. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Najveći outlet centar u Hrvatskoj za 5. rođendan najavio planove za proširenje

    • Posted on 30. rujna 2023.3. listopada 2023.
    • 2 min
    Pročitaj
  • Inovativna boja inspirirana kameleonima znatno štedi energiju u domu

    • Posted on 30. rujna 2023.29. rujna 2023.
    • 3 min
    • Foto: pexels, American Chemical Society / Harbin Institute
    Pročitaj
  • Teuta Boutique Salon – nova adresa za vrhunsku njegu i stiliziranje kose

    • Posted on 29. rujna 2023.3. listopada 2023.
    • 2 min
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Sensorial Cream Scrub: Veganski piling za vlasište, lice i tijelo koji oduševljava
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
    • Foto: Petra Mikšik
  • 2
    Optical Express početak nove akademske godine obilježava preventivnom kampanjom za studente
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
    • Foto: promo
  • 3
    Nakon šest dana programa na ZV-u završili Zagreb Design Week i Art Zagreb
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
  • 4
    Konferencija Zemlja prilika donosi nam poduzetničke priče koje nadahnjuju!
    • Posted on 3. listopada 2023.3. listopada 2023.
    • Foto: promo
  • 5
    CIHT 2023.: Konferencija o zdravstvenim trendovima uskoro u Crikvenici
    • Posted on 2. listopada 2023.2. listopada 2023.
    • Foto: promo

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
357
Najnovije objave
  • KLISAB za jesen predlaže sentimentalnost i neočekivane kič dodatke
    • Posted on 29. rujna 2023.3. listopada 2023.
  • Svjetski dan srca 2023.: Korisni savjeti za očuvanje zdravlja srca
    • Posted on 29. rujna 2023.29. rujna 2023.
    • Foto: pexels, promo
  • Zašto koristiti ulje za kosu i kako odabrati najbolje?
    • Posted on 29. rujna 2023.28. rujna 2023.
  • Kamo za vikend: Druženje s psima je uvijek dobra ideja!
    • Posted on 28. rujna 2023.29. rujna 2023.
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.