Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Oversized logo kao glavni trend nadolazeće sezone
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto: promo
  • Ima li vaše dijete kožu sklonu atopijskom ekcemu? Niste sami.
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto: promo
  • Sve energetske potrebe poslovanja dm podmiruje iz obnovljivih izvora
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto:
  • Šest ideja kako pametni telefon koristiti za STEM
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
  • Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojilo 70 dobitnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
349

Početna stranica U fokusu Kolumne Pedeset nijansi knedle od šljiva

  • Kolumne

Pedeset nijansi knedle od šljiva

Piše: dipl.ing. Branimir Dolibašić. Modernim rječnikom rečeno, put od crno-bijelog pitanja o sudbini knedli na nečijem jelovniku tražeći odgovor prešli smo pedeset nijansi između. Stoga sam isti odlučio podijeliti šire, neka posluži kao primjer kako relativno jednostavne i uobičajene namirnice ne škodi povremeno osmotriti i kroz nutritivno primjereni filter

  • Posted on 17. ožujka 2015.26. travnja 2019.
  • 9 min
  • Autor: Branimir Dolibašić, dipl. nutricionist
  • Foto: Flickr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Nedavno sam dobio jedno naizgled jednostavan upit za knedle sa šljivama. Sažetak pitanja vezan je s informacijama skupljenim preko interneta o korisnim svojstvima šljive, krumpira i drugih sastojaka knedli. Rečeno je da se čak da se knedle preporučuju tijekom dijete. Budući da na jelovniku redovito tjedno ima ovo jelo, pitanje je bilo jesu li knedle sa šljivama zdrava ili nezdrava hrana.

Moram se odmah deklarirati kako nisam mrzitelj knedli sa šljivama, i sam ih volim pojesti, pogotovo ako su dobro pripravljene. Uz preljev tekućeg vrhnja i malo meda ili naprstak smeđeg šećera. Moj osobni ukus pojam „dobro“ čita kako za jednu knedlu trošim tri do četiri šljive, pa na tanjuru ostane poprilično tijesta viška poslije obroka. Ali, vratimo se na odgovor. Počeo je od jednostavnog crno bijelog da/ne, ali vlastiti afinitet i mjera kojom pristupam tom jelu možda je tražilo detaljniji pristup pa sam pokušao objasniti obje strane vage, uključujući uobičajena pitanja – zašto, koliko, kada i kako, na koja dajemo odgovore kada govorimo o hrani.

Na kraju smo od jednostavnog obroka s par sastojaka došli do prilično složene nutritivne priče koja je stajala s jedne strane, suprotstavljena senzoričko-kalorijskoj navici uživanja knedli s druge strane. Nutricionistička analiza jela zahvaća puno više slojeva od empirijskog iskustva okusa, dakle od senzoričke potrošačke percepcije: slatko, fino, ukusno, punoća, sito iskustvo. Zvuči komplicirano? Samo naizgled, pa pokušajmo pojednostaviti.

Modernim rječnikom rečeno, put od crno-bijelog pitanja o sudbini knedli na nečijem jelovniku tražeći odgovor prešli smo pedeset nijansi između. Stoga sam isti odlučio podijeliti šire, neka posluži kao primjer kako relativno jednostavne i uobičajene namirnice ne škodi povremeno osmotriti i kroz nutritivno primjereni filter. Nije komplicirano. Ako već ne često, onda barem ponekad pokušajte o hrani koju dosta često imate na jelovniku razmišljati malo dublje, uzevši u obzir njen hranjivi sastav. Jer hrana za dušu i hrana za misli doista mogu puno toga vratiti, a propos uloženog.

Doista, cjelovita bogatstva hrane i načina njene pripreme često uzimamo zdravo za gotovo, propuštajući uživati u punini procesa. Također, neke navike u prehrani daju prilično ogoljene kalorijske odgovore na naše nutritivne potrebe, iako ih je lako moguće nutritivno obogatiti dodacima voća, povrća, oraha. Ključna polazna točka je zapitati se koliko neki redoviti gost vašeg tanjura zapravo doprinosi kvaliteti vašeg dugoročnog zdravlja? Ako je neka prehrambena navika godinama ista, ne mora značiti da je adekvatna i kako nema prostora za njeno nutritivno poboljšanje ili popravak. Cilj je saznati kako izvući što više iz obroka i uravnotežiti njegove eventualne loše strane. Pa, krenimo na njoke onda.

Njoke nisu visoko na ljestvici preporuka

Njoki (tal. gnocchi), valjušci, knedle (njem. der Knödel), pojedinačno uzete, nisu baš visoko na ljestvici preporuka nutricionista, recimo to tako. A sigurno nisu za preporuku što češćeg konzumiranja. Razlog je njihov rafinirani nutritivni sastav sačinjen od visokog udjela rafiniranih ugljikohidrata (škroba) i masti, uz obeshrabrujući deficit funkcionalnih tvari (vlakna, fitokemikalije) te opustošenost mikrohranjivih tvari (vitamini, minerali).

Pedeset nijansi knedle od šljiva

Foto: Flickr

Jasno kako preporuke i stalna zalaganja za zdraviju hranu govore protiv takvog nutritivno sirotog i neuravnoteženog sadržaja hrane. Dakle, u jednoj ruci šljiva, u drugoj knedla i dodaci, pa može li se što napraviti? Odnosno, da drukčije formuliramo, pruža li šljiva u knedlama dovoljno „zdravog“ elementa za ravnotežu kako bi bile iznimka koja odskače od ostale tjestenine, ili ipak ostaje statirati kao smokvin list koji loše pokriva škrobnu ogoljenost?

Tradicionalno jelo 

Knedle sa šljivama su jelo koje se tradicionalno radi od krumpira, pšeničnog brašna, ulja, jaja i šljiva, a nakon kuhanja i kraćeg prženja na maslacu i mrvicama obično se servira uz kremasto slatki dodatak, šećer i vrhnje. Znači, uz dodatne prazne kalorije. Nimalo tradicionalno, u trgovačkoj ponudi imamo cjelogodišnju opskrbu ovom delicijom u smrznutom obliku, svaki bolje opskrbljeni supermarket ima smrznute polugotove knedle sa šljivama.

Čak i kada apstrahiramo dodatni šećer i vrhnje, neovisno o načinu završne pripreme s mrvicama ili bez, knedle sa šljivama su jelo koje idu u kategoriju rafinirane hrane s visokim glikemijskim indeksom. Šljiva ovom jelu oplemenjuje okus, ali nema dovoljno vlakana, antioksidansa, vitamina i minerala da bi izravnala bijelo opterećenje šećer/škrob/zasićene masti. Stoga je ovo jelo izlišno ocjenjivati u smislu zdravlja jer nije namijenjeno zdravlju nego užitku.

U svom konačnom izgledu, pržene na maslacu i mrvicama, uz šećer i vrhnje, škrobasti ugljikohidrati dobivaju zaprženu aromu koja „zakucava“ pogubno masivan unos kalorija za pasivnu osobu. Onaj tko može iskoristiti ovakav koncentrirani izvor energije bio bi sportaš u punom natjecateljskom pogonu. To može biti obrok za sportaše koji inače troše puno energije i jedu tijesto kao glavni izvor ugljikohidrata. Ali, kao dio uobičajene prehrane jednog prosječnog, sjedilački inaktivnog člana modernog društva, to je luksuzno kalorijsko jelo koje treba posmatrati kao rijedak gastronomski užitak. U kategoriji gdje su kolači i druge slastice.

Naravno, postoji dobar udio onih koji knedle sa šljivama ne mogu jesti, bilo zbog teške probavljivosti stisnutog škroba i glutena. Naime, radi se o kompaktno načinjenoj namirnici gdje škrob gnječenjem i kuhanjem dobiva gustoću i predstavlja izazov za kapacitete probavnog trakta. Škrob krumpira i brašna daje lošu "bijelu" odnosno od vlakana očišćenu, a koncentriranu glukozu, povezanu proteinima jaja i glutenom.

Ne treba posebno spominjati kako je takav stisnuti škrob teško probavljiv i normalno funkcionirajućim probavnim organima, a kamoli onima koji ne rade najbolje. Tako ostaje jedan dobar neprobavljen dio škroba koji neće za hranu iskoristiti naše „dobre bakterije“ acido i bifido kultura, koje bi trebale dominantno naseljavati naša crijeva, nego ostaje da na njega navale oportuni nekorisni mikroorganizmi koji izazivaju nadutost i druge simptome loše probave. Što češće konzumirate knedle, to gori uvjeti za crijevna mikrobiota. Nije tako priređeni škrob neprijatelj tek naših vjernih probiotičkih saveznika i poticaj za otvrdnutu i suhu stolicu, na kušnji su i rad žuči i gušterače. Sjetimo se onog prženja na maslacu, te preljeva masnog slatkog vrhnja.

Uz određenu dozu popustljivosti i pretpostavku super kvalitetne, aktivne probavu, te zanemarimo rizik od probavnih tegoba za osobe hendikepirane ili sporije probave, klasične slatko pripremljene knedle sa šljivama možemo na ‘Koliko često?’ ljestvici staviti prilično nisko, recimo najčešće jedanput u dva tjedna, ili mjesečno još bolje. Na žalost pojedinačna svojstva krumpira i šljiva, u ovako pripremljenom obliku kakve knedle sa šljivama jesu, ne samo da ne dolaze do izbora, već gube način da svoja korisna svojstva predaju i izraze.

Mogu li šljive prevagnuti?

Sad, ako se pitate zar ne mogu šljive donijeti pravdu za knedle, pa one imaju neka vlakna. Problem je što su vlakna iz šljive tu u prilično neravnopravnom omjeru snaga. U lošem balansu protiv škroba i glutena imaju slabe šanse ostvariti svoje uobičajeno djelovanje putem balastnih vlakana u probavi. Tako da, općenito uzevši, od šljiva tu neće biti pretjerano velike koristi. Možemo reći da toliko škroba i masti iz knedli (a još ako se dodaju šećer i mrvice i vrhnje…) naprosto "udavi" korisno djelovanje i odnosno "zaguši" mogućnost korištenja zdravih sastojaka koje šljiva inače ima.
 

Pedeset nijansi knedle od šljiva

Foto: Flickr 

Gledana za sebe, šljiva je voćka koja sadrži vrlo korisne sastojke po zdravlje, osim ponekad neugodne, ali benigne nadutosti zbog problema s celuloznim vlaknima koja sadrži. Za većinu prosječne populacije šljive su izvrstan izvor antioksidansa, sadrže vrijedne vitamine A, K, B skupine i C, te minerale, osobito oligoelemente (bakar, mangan, cink). Kao antioksidansa, i to prilično visoko u vrhu ako gledamo namirnice po antioksidativnoj snazi.

Najbolji način da se iskoriste hranjive vrijednosti šljive je jesti ih svježe, ili lagano i brzo prokuhane na kompot. Kao sušene ili smrznute šljive su također dobar izbor, a niti slatko od šljiva, džem ili pekmez bez dodanog šećera nisu loš izbor. Dapače, u tradicionalnoj pripremi ne trebaju dodanog šećera, za razliku od nekih drugih vrsta pekmeza. Možemo reći da je jedan od najlošijih načina korištenja korisnih svojstava šljiva je ubaciti ih u knedle. Osim što u knedlama spašavaju stvar kao izvor vlakana, upravo njihova odlična aroma daje čar ovom jelu.

Mršavljenje s knedlama

Ne znam gdje ste naišli da se knedle preporučuju kao jelo preporučljivo za dijetu mršavljenja, ali to u ozbiljnoj primjeni nije iskoristivo. Jednostavno rečeno, od knedli sa šljivama nitko nije smršavio. Krumpir kao takav je odlična namirnica za dijetu mršavljenja, pod uvjetom da se konzumira kuhan, po mogućnosti u kori, dok drugi oblici poprimaju kalorijske razmjere kakvo nijedna kalorijska restrikcija ne može držati pod kontrolom (čips, pomfrit, pečen u ulju u pećnici itd). Knedle sa šljivama, sa ili bez umaka, tu nemaju šanse sa svojim volumenom kalorija i glikemijskim indeksom. Zaključno, ne mogu pronaći ni blizu dovoljno argumenata za potvrdu da je knedla sa šljivama dobar izbor namirnice prikladne za dijetu.

Bijele knedle s vrhnjem

Svojstvo  Rezultat
Škrob  + + +
Vlakna  –

Omjer vlakna:
suha tvar

– – –
Masti  + +
Minerali, vitamini  –
Fitokemikalije –
Probavljivost  – –
Energija  + +

Intervencija u knedle – može li to zdravije?

Vezano uz zdravlje knedle sa šljivama relativno mogu proći, ili bolje rečeno uvjetno prolaze. Premda šljive ovo jelo do neke mjere ipak balansiraju, to nije u dovoljnoj mjeri da bi mu dale "aboliciju“ ili oprost. Za postizanje protuteže opterećenju bijelog škroba i masti iz brašna, jaja, ulja i krumpira, potrebno je intervenirati u takav obrok. Prva opcija je dodati vlakna. Dodati puno vlakana.

Najlakši put da se to učini je povrće. Knedle ne bi bile samostalno jelo, već bi uslijedile kao škrobna porcija nakon bogate količine salate, na primjer. Nema šećera a sadrži puno vlakana, vitamina i minerala. Drugi način je popraviti sastav odabirom cjelovitog pšeničnog ili raženog brašna, a ako imate problem s glutenom heljdino, kvinoje ili amaranta. Također, kad god je moguće krumpir kuhati i zgnječiti neoguljen, zajedno s ljuskom. Također je ovo odlična prilika za dodati čičoke, pa dva tri gomolja zamijenite jedan krumpir u receptu. Krumpir također možete pola pola ili skroz zamijeniti batatom ili mesom pečene bundeve.

Tako ćete osim nutritivne vrijednosti dobiti i narančastu boju knedli, pa i na simboličkoj razini maknuti krimen „bijele“ rafinirane boje. Za dodatno smanjivanje unosa kalorija umjesto slatkog vrhnja koristite jogurt, a umjesto šećera steviju. Evo, već nekoliko jednostavnih intervencija mislim da mogu dati ideju u kojem smjeru ima prostora za poboljšanje i unapređenje nutritivnog sastava.

Ako se ipak ponekad zaželite klasičnih knedli sa šljivama, priuštite si taj užitak. Ali, imajte na umu da su knedle od šljiva, onako kako smo ih „standardizirali“ bijelim škrobom i šećerom u zadnjim desetljećima, onoliko zdravo jelo koliko često ih konzumirate. I pritom ne mislim na što češće to bolje. Ako ih shvatite kao deliciju kojom ćete se počastiti jednom mjesečno, sve je u najboljem redu. U suprotnom će česta konzumacija dovesti do negativnih posljedica kakve bijelo brašno i sami škrob krumpira u koncentriranom obliku čine našem zdravlju. Ako imate višak kilograma i masnog tkiva, knedle nisu najbolji izbor za vaš jelovnik, s ili bez šljiva.

Za kraj ću parafrazirati jednu poslovicu, koja kaže, na jezik nutricionista prevedeno, hvali knedle sa šljivama, ali ipak drži se samih šljiva.

Autor: Branimir Dolibašić
www.dolibasic.nutricionizam.com

Foto naslovnica: Flickr

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Ptice i kukci u mom biovrtu? Da, molim

  • Posted on 16. ožujka 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Silvija Kolar-Fodor
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Ponedjeljkom ujutro – o ljubavi

  • Posted on 23. ožujka 2015.26. travnja 2019.
  • Autor: Mela
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Valentinovo i Aromara – vrijeme ljubavi, senzualnosti i opojnih mirisa

  • Posted on 14. veljače 2023.10. veljače 2023.
  • 4 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Promo
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Jaffa trifle – osvježavajući desert u čaši

  • Posted on 20. prosinca 2022.19. prosinca 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak, mag. pharm.: Autentičnost – Koliko je važno ‘odvojiti’ se od roditelja

  • Posted on 16. prosinca 2022.15. prosinca 2022.
  • 6 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Uživajte u Želeu od kave sa šlagom

  • Posted on 1. prosinca 2022.1. prosinca 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina

  • Posted on 3. studenoga 2022.2. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Trebaju li osobe s hipotireozom izbjegavati kupusnjače?

  • Posted on 18. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Kako uspješno odgovoriti na nečiju kritiku?

  • Posted on 16. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: “Ako ne položite svoju ‘The lekciju’ nikad nećete dobiti ‘Prave Stvari'”

  • Posted on 15. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 5 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Stručnost i znanje hair stilistice Evelin Benković na London Fashion Weeku prepoznao je i legendarni Nick Irwin

    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • 3 min
    • Foto: privatna kolekcija/Ben Cook
    Pročitaj
  • Savjeti chefova: Ovih 5 trikova pomažu da napravite najbolju kajganu ikad!

    • Posted on 1. ožujka 2023.28. veljače 2023.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Spori dizajn: Kako koncept ‘slow design’ možete ugraditi u svoj dom?

    • Posted on 1. ožujka 2023.28. veljače 2023.
    • 5 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Anna Korzun: Personalizirana kozmetika je jedino rješenje za sve kožne probleme!

    • Posted on 28. veljače 2023.27. veljače 2023.
    • 5 min
    • Foto: Privatni album
    Pročitaj
  • Napravite sami vrećicu za višekratnu upotrebu – od stare majice!

    • Posted on 28. veljače 2023.27. veljače 2023.
    • 2 min
    • Foto: Paper & Stitch
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Oversized logo kao glavni trend nadolazeće sezone
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto: promo
  • 2
    Ima li vaše dijete kožu sklonu atopijskom ekcemu? Niste sami.
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto: promo
  • 3
    Sve energetske potrebe poslovanja dm podmiruje iz obnovljivih izvora
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto:
  • 4
    Šest ideja kako pametni telefon koristiti za STEM
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
  • 5
    Nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojilo 70 dobitnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine
    • Posted on 1. ožujka 2023.1. ožujka 2023.
    • Foto: Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
349
Najnovije objave
  • Helena Puratić (Sovica): Personalizirani darovi otkrivaju koliko doista mislite o nekome
    • Posted on 27. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Privatni album
  • Nutricionist Branimir Dolibašić: Što je emocionalno hranjenje ili jedenje?
    • Posted on 27. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
  • Pasta Carbonara: Popularni chef iz New Yorka otkriva recept za svoj klasik
    • Posted on 26. veljače 2023.26. veljače 2023.
    • Foto: Pexels i Instagram
  • Koje stvari nikad ne biste trebali kupovati rabljene?
    • Posted on 25. veljače 2023.24. veljače 2023.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići