Najnovije nutricionističke smjernice govore nam kako ugljikohidrate ne treba izbjegavati već ih valja pravilno izabrati kako bi tijelo od njih moglo dobiti najviše za svoje potrebe.
Kako birati ugljikohidrate
1. Izaberite voće i povrće bogato vlaknima
Svježi sokovi od voća, svježe i zamrznuto voće, u svakom je slučaju bolji izbor od voćnih sokova s dodatkom šećera. Pripazite i sa suhim voćem kod kojeg je prirodni šećer zbog sušenja u koncentriranoj formi i zbog toga ima mnogo više kalorija od svježeg voća.
2. Izaberite cjelovite žitarice
Sve žitarice su odličan izvor ugljikohidrata, bogate su vitaminima i mineralima i imaju malo masnoća. Cjelovite žitarice su u svakom slučaju, mudriji izbor od rafiniranih žitarica i zbog vlakana koje sadrže kao i zbog drugih važnih nutrijenata – selena, kalija i magnezija.
3. Ne zaboravite na grah, leću i grašak
Leguminoze, grah, leća i grašak, imaju mali udio masnoća, ne sadrže kolesterol i bogate su folnom kiselinom, kalijem, željezom i magnezijem. Također sadrže topiva i netopiva vlakna i važan su izvor proteina te mogu biti dobra zamjena za meso koje sadrži zasićene masnoće i kolesterol.
4. Pripazite na šećer
Šećer, pogotovo onaj rafinirani, može doprinijeti razvoju brojnih zdravstvenih problema kao što su problemi sa zubima i prekomjerna težina. Pripazite na šećer unešen preko napitaka u koje je dodan, slatkiša i kolača, koji imaju veliku količinu kalorija, ali slabu nutritivnu vrijednost. Radije se odlučite za voće, povrće i cjelovite žitarice.
Kolike su vaše dnevne potrebe za ugljikohidratima?
Preporuka je da ugljikohidrati čine 45-65% vaših dnevnih kalorija. To znači da ako konzumirate 2000 kalorija dnevno, 900-1300 kalorija od tih 2000 bi trebali činiti ugljikohidrati. Preračunato, radi se o 225-325 grama ugljikohidrata dnevno.
Izvor: Mayo clinic