Alternativna mlijeka, poput zobenog i bademovog, zadnjih su godina postala izuzetno popularna, dok je prodaja kravljeg mlijeka godinama u padu. Iako postoji nekoliko razloga za pad popularnosti mliječnih proizvoda i zašto mnogi ljudi traže alternative, uključujući intoleranciju na laktozu, neki dovode u pitanje dobrobiti kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda općenito. Međutim, Michelle Routhenstein, kardiološka dijetetičarka, kaže da mliječni proizvodi imaju nekoliko zdravstvenih prednosti.
Koje su prednosti konzumiranja mlijeka?
“Prednosti konzumacije mliječnih proizvoda, posebice mlijeka, uključuju bogatstvo hranjivim tvarima, u prvom redu, kalcija, vitamina D, proteina, kalija i drugih bitnih hranjivih tvari”, izjavila je za Yahoo Life. Mliječni proizvodi također se povezuju s mnoštvom zdravstvenih dobrobiti, uključujući smanjeni rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Uz to, za sve skeptike koji ne vjeruju u dobrobiti mlijeka u današnje vrijeme, ohrabruje činjenica da ga zapravo ni ne trebaju konzumirati.
“Dobro planirana, uravnotežena prehrana koja uključuje ove hranjive tvari u dovoljnim količinama može osigurati sve bitne hranjive tvari potrebne za dobro zdravlje, bez potrebe za mlijekom”, objašnjava Lisa Andrews, dijetetičarka i vlasnica Sound Bites Nutritiona te dodaje: “Ne morate i ne biste trebali piti mlijeko ako vam uzrokuje gastrointestinalne tegobe, simptome alergije ili ako ga ne volite piti.”
Bez obzira na to trebaju li ljudi doista mliječne proizvode, a posebno mlijeko, oko njih još uvijek postoje mnogi mitovi i pogrešne percepcije. Yahoo Life zamolio je dijetetičare da razmotre pet najčešćih nesporazuma o mliječnim proizvodima s kojima se susreću. Evo što su rekli.
Jesu li mliječni proizvodi teže probavljivi kako starite?
Čini li se i vama da osjećate probavne nelagode nakon pijenja mlijeka i da se pogoršavaju kako starite? To je vjerojatno zbog intolerancije na laktozu, stanja koje otežava probavu laktoze, šećera koji se nalazi u mliječnim proizvodima.
Većina novorođenčadi sposobna je proizvoditi laktazu, enzim ključan za probavu laktoze u tankom crijevu. Međutim, nakon faze odvikavanja dojenčadi većina ljudi počinje imati niže razine laktoze. Ustvari, oko 68 % ljudi u svijetu ima intoleranciju na laktozu. Ostali vjerojatno imaju poseban gen i sposobni su probavljati mlijeko u odrasloj dobi.
Dobre vijesti: “Ne morate u potpunosti izbaciti mliječne proizvode ako imate intoleranciju na laktozu”, kaže Amanda Sauceda, dijetetičarka i osnivačica Mindful Guta. Unatoč smanjenim razinama laktaze, mnogi ljudi još uvijek mogu tolerirati nešto laktoze u prehrani, često u obliku jogurta i čvrstog sira, koji imaju nižu razinu laktoze zbog prerade. Tu je i razna mliječna hrana s niskim udjelom laktoze ili bez laktoze te dodaci laktazi koji mogu pomoći u probavi hrane bogate laktozom.
Uzrokuju li mliječni proizvodi upale?
Routhenstein objašnjava kako je to pogrešno shvaćanje koje “proizlazi iz činjenice da neki pojedinci doživljavaju gastrointestinalnu nelagodu ili alergijske reakcije na mliječne proizvode, što u određenim slučajevima dovodi do upale.” Iako postoji određena zabrinutost da zasićene masti koje se nalaze u punomasnim mliječnim proizvodima, primjerice, mogu uzrokovati upalu, moguće je da pogoršavaju upalu koja već postoji.
Mliječni proizvodi općenito sadrže mnoge sastojke za koje se zna da imaju protuupalna svojstva, poput proteina sirutke, antioksidansa, probiotika i omega-3 masnih kiselina. Sustavni pregled 27 randomiziranih kontroliranih studija iz 2020. potvrđuje to i sugerira da mliječni proizvodi imaju neutralan do blagotvoran učinak na upale. Konkretno, smatra se da fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira, stvaraju protuupalno okruženje i podržavaju zdravlje crijeva.
Jesu li mliječni proizvodi dobri za zdravlje kostiju?
Dugo se smatralo da su mliječni proizvodi neophodni za zdravlje kostiju zbog velikih količina kalcija – ključnog minerala u kostima. “Istraživanja pokazuju da djeca i starije osobe koje izbjegavaju ili ne konzumiraju mliječne proizvode imaju veći rizik od prijeloma kostiju”, kaže Andrews.
Mnoga su istraživanja pokazala da mliječni proizvodi pozitivno utječu na rast kostiju kod djece i adolescenata te na obnovu kostiju kod odraslih. Uz kalcij, visoka razina proteina i fosfata u mliječnim proizvodima potiče rast kostiju. Točnije, fermentirani mliječni proizvodi, poput jogurta i kefira, koji također sadrže probiotike, povezani su s manjim rizikom od prijeloma kuka. Međutim, sustavni pregled i metaanaliza iz 2019. pronašli su mješovite rezultate koji povezuju mliječne proizvode sa smanjenim rizikom od osteoporoze.
Iako mliječni proizvodi mogu podržati zdravlje kostiju, oni nisu odlučujući faktor. “Drugi faktori kao što su genetika, tjelesna aktivnost i cjelokupna prehrana također igraju važnu ulogu u čvrstoći kostiju”, objašnjava Routhenstein. Osim mliječnih proizvoda, postoje i drugi dobri izvori kalcija u hrani, uključujući tamno lisnato zeleno povrće kao što je zelena povrće, špinat i kelj, sardine i obogaćeni sok od naranče.
Pomaže li nam mlijeko da bolje spavamo?
Možda ste čuli da ispijanje šalice toplog mlijeka prije spavanja može pomoći da bolje spavate. Iako je svakako ugodno i umirujuće, istraživanja su podijeljena oko toga je li ovaj savjet točan. Sauceda kaže da su “mliječni proizvodi izvor triptofana, magnezija i cinka, koji su svi potrebni za proizvodnju melatonina”, hormona koji potiče san. Mlijeko je također bogato kalcijem i vitaminima A, D i E, a istraživanja pokazuju da je nedovoljan unos ovih nutrijenata povezan s lošim snom.
Može biti važno koliko mlijeka pijete. Studija u Ujedinjenom Kraljevstvu na 500.000 odraslih osoba srednje dobi otkrila je da je ukupna zdrava prehrana s umjerenom količinom mlijeka povezana s dobrim snom, ali premala ili prevelika količina mlijeka povezana je s problemima spavanja i psihičkim problemima. Općenito, preporučuje se oko 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno.
Važno je napomenuti da mnogi faktori, poput stresa, tjelesne aktivnosti, zdravstvenih stanja i okoliša (uključujući buku i sobnu temperaturu), također mogu utjecati na vaš san. Međutim, većina studija sugerira da, uz uravnoteženu prehranu, mlijeko može doprinijeti poboljšanju sna.
Pročitaj i ovo:
- Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
- Zlatno mlijeko: Koje blagodati krije i kako ga možete pripremiti i sami?
- Proteinski shakeovi: Novi proizvodi, stare dvojbe