Iako je dobro poznato da se svakodnevno baca gotovo više hrane nego što se pojede, vaša dobra namjera da smanjite otpad od hrane ipak se ne treba pretvoriti u loše nuspojave. Dok pokušavate iskoristiti cijelu namirnicu za obrok, možda biste ipak trebali pripaziti koji su dijelovi sigurni za konzumaciju, a koje je bolje iskoristiti za kompost. Ispostavilo se da postoje neki prehrambeni proizvodi koji ne bi trebali ući u vašu prehranu – barem ne redovito.
6 dijelova namirnica koje nije preporučljivo jesti
Stabljike patlidžana
Ovo je jedan od dijelova patlidžana kojeg mnogi kuhari (profesionalni ili neprofesionalni) ne koriste u svojoj kuhinji. Naime, gornji dio stabljike sadrži solanin, glikoalkaloidni otrov koji se nalazi i u krumpiru, što može dovesti do upala i pogoršati stanja poput artritisa.
Kožica od manga
U sušenom, svježem ili smrznutom mangu možete uživati na bezbroj načina, ali svakako ih ogulite prije nego što ih krenete jesti. Naime, kožice ovog tropskog voća sadrže kemikaliju koja se naziva urušiol, a to je ista kemikalija koja kod nekih ljudi izaziva alergijsku reakciju kada dođu u kontakt s otrovnim bršljanom ili otrovnim hrastom.
Koštica jabuke
Koštice, odnosno sjemenke jabuke možda nisu najsigurnije za konzumaciju zbog spoja koji se može pretvoriti u cijanid. Međutim, otrov stvara doza i morali biste pojesti prilično veliku količinu (recimo 15 koštica) da biste imali reakciju, objašnjavaju stručnjaci.
Proklijali ili zeleni krumpir
Kada krumpir proklija (ili pozeleni), sadrži veće koncentracije glikoalkaloidnog otrova poznatog kao solanin. Simptomi trovanja solaninom uključuju niz ne baš ugodnih nuspojava, uključujući mučninu, proljev, povraćanje, grčeve u želucu, pečenje grla, noćne more, glavobolju, vrtoglavicu, svrbež, ekcem i bolove u zglobovima. No, ako izrežete zelene ili proklijale dijelove krumpira, ne bi trebalo biti problema.
Lišće rabarbare
Iako su stabljike rabarbare izvrsne za punjenje pita, lišće je manje privlačno. Naime, poznato je da lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, a to može dovesti do nastanka bubrežnih kamenaca.
Koštice od višanja
Preporučljivo je odstraniti koštice prilikom izrade slastica ili nekog drugog jela – ne samo da će krajnji rezultat biti puno privlačniji, već će i ukloniti mogućnost uvođenja spoja cijanida u vaš sustav. I dok vam gutanje nekoliko koštica neće naštetiti, vjerojatno ne biste trebali stvoriti naviku da višnje jedete cijele.
Pročitaj i ovo:
- Prehrana nakon poroda: 5 zdravih namirnica za mamu (i bebu)
- Zdrava hrana: Namirnice bez kojih ova nutricionistica ne napušta trgovinu
- Psi i hrana: Što od namirnica nikako ne smiju jesti?
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!