Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Kultni američki brend za njegu kože CeraVe napokon u Hrvatskoj
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Mirna Medaković Stepinac: “Prepuštam se i uvijek uzimam najbolje od života”
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Studio Mihoci
  • Mršavljenje: Kako konzumacija jaja može pomoći u održavanju linije?
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Joga poslije posla: Vježbe koje će popraviti štetu nastalu od sjedenja
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
158

Početna stranica Lifestyle Ekologija Organska hrana – pomodarstvo ili potreba?

  • Ekologija

Organska hrana – pomodarstvo ili potreba?

Pesticidi u voću i povrću, hormoni u mlijeku, antibiotici u mesu – što ti sastojci uopće rade u našoj hrani?

  • Posted on 2. travnja 2012.7. listopada 2019.
  • 5 min
  • Autor: Marta Malenica
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Odabirom organski uzgojene hrane čuvate svoje zdravlje i izbjegavate gomilu štetnih sastojaka koji se nalaze u konvencionalno uzgojenoj hrani. Prisutnost stranih kemikalija u našoj hrani i tijelu, unatoč njihovim malim koncentracijama, uzrokuje zabrinutost mnogih – pogotovo roditelja s malenom djecom.

Brojni stručnjaci ističu kako moderna prehrambena industrija koristi veliki broj sintetskih kemikalija, a mnoge od njih imaju potencijal oštetiti zdravlje ljudi koji su izloženi njihovim visokim koncentracijama ili čak i nižim koncentracijama, ali  u duljem vremenskom periodu.

Sve više ljudi postaje svjesno bezbrojnih kemikalija u konvencionalno proizvedenoj hrani. Iako su svi prehrambeni proizvodi morali proći nekakav test sigurnosti i kvalitete da bi dospjeli na tržište, većina testova provedena je uz financiranje tih istih proizvođača, tako da rezultat ne može biti potpuno objektivan.
 
Kakvi su utjecaji na naše zdravlje tih nepoželjnih sastojaka u hrani?  
 
Hormona kao u priči
 
Ubrizgavanjem hormona u mlade životinje one brže dobivaju na kilaži. Veća kilaža znači i veću količina mesa, a time i veći profit proizvođaču. Hormoni također povećavaju produkciju mlijeka kod krava. Takav način ˝poboljšavanja˝ proizvodnje koristi se već desetljećima u mesnoj i mliječnoj industriji.
 
Sintetski estrogen i testosteron koji se najčešće koriste dodaju se životinjama već u najranijoj dobi.
Prvu zabrinutost oko takvog načina uzgoja uzrokovao je spoj dietilstilbestrol (DES). DES je sintetski estrogen koji se 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća davao gotovo svakom govedu. Da stvar bude gora, primjenu je imao i u medicini te se davao trudnicama u svrhu sprečavanja spontanih pobačaja.
Kasnije je otkriveno da DES povećava rizik od raka rodnice kod ženske djece ako su majke za vrijeme trudnoće primale ovaj lijek.
 
Krajem 70-ih, nakon protestiranja stočara, dietilstilbestrol maknut je iz upotrebe u medicini kao i u agrikulturi. Nažalost, još je više vremena trebalo proći da se rizik od tumora dojke poveže s dugotrajnim izlaganjem estrogenu. Ova saznanja dovela su do mnogih propitkivanja o nastavljanju korištenja estrogena u stočarstvu.
 
 
Genetički modificirani hormon rasta (rBGH) još je jedna vrsta hormona koja povećava produkciju mlijeka kod krava. Neki znanstvenici upozoravaju da iako je po dosadašnjem iskustvu rBGH siguran, povećava količinu drugih kemikalija u tijelu što može rezultirati promjenom stanice. 

 

 Koliko je hormona u hamburgeru i koliko su štetni?  
 
Pravi odgovor je da još uvijek nitko nema točne informacije iako je istraživanjima dokazana prisutnost hormonskih dodataka u mlijeku i mesu. Vrijeme će pokazati utječe li na povećanje rizika od raznih bolesti i tumora kod ljudi, nažalost tada će već biti prekasno.
 
Iako nije u potpunosti dokazano, meso tretirano hormonima dugo se povezivalo s pojavljivanjem ranog puberteta kod djece. Utjecaje stranih hormona na takve pojave teško je dovesti u direktnu uzročno – posljedičnu vezu. Hormoni su prirodno prisutni u našim tijelima kao i u našoj hrani. Osim toga, posljedice mogu biti odgođene i pokazati se tek nakon duljeg vremena.
 
Količina hormona koju unesemo mesom malena je u usporedbi s količinom estrogena koju naše tijelo proizvede na dnevnoj bazi. Bez obzira na to, čak i najmanje koncentracije nekog hormona mogu utjecati na razne procese u našem tijelu.
 
Kao odgovor na nedostatak dokaza o sigurnosti korištenja hormonski tretirane hrane, Europska Unija zabranila je sve hormone u govedini, a zajedno s Japanom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom zabranila je i korištenje rBGH.
Koktel pesticida za dobro jutro
 
Poljoprivrednici u konvencionalnom uzgoju voća i povrća imaju izbor od 9 700 raznih pesticida koji se svakodnevno koriste kako bi se povećali prinosi biljaka.
 
Iako korištenje pesticida uz poštivanje njihovih karenci (najkraći period vremena koji mora proći od posljednje primjene pesticida do berbe ili žetve) djeluje prilično sigurno, ove kemikalije su po svojim karakteristikama vrlo toksične i njihov utjecaj na zdravlje ljudi nije direktno ispitivan. U jednoj običnoj kutiji zobenih pahuljica (popularno nazvanih ˝cornflakes˝) kojima veliki broj ljudi započinje dan nalaze se ostaci čak 32 različita pesticida. Za svaku od njih ispoštivana je karenca, ali kako na naše tijelo i opće zdravlje utječe koktel od 32 pesticida u doručku? 
 
Slijedi popis voća i povrća u kojima je analizom pronađeno najviše ostataka pesticida: 
 
• Breskve
• Jabuke 
• Celer 
• Nektarine 
• Jagode 
• Višnje 
• Kruške 
• Uvozni grejpovi
• Špinat 
• Leća 
• Krumpiri
 
 
Hrana s najmanje sadržanih pesticida:
 
• Avokado 
• Ananas
• Mango 
• Šparoge 
• Banane
• Kupus
• Brokula 
• Papaja
 
Izloženost pesticidima može se u potpunosti izbjeći kupnjom organskih proizvoda, a kontaminiranost pesticidima i bakterijama smanjuje se detaljnim pranjem i guljenjem vanjske kore svježeg voća i povrća. 

Antibiotici u mesu 

 
U uzgoju stoke svakodnevno se koriste antibiotici, ne samo kako bi se očuvalo njihovo zdravlje već i kako bi dobili na kilaži, a brojni znanstvenici i liječnici upozoravaju da učestalo korištenje antibiotika utječe na stvaranje ˝superbakterija˝ koje postaju otporne na veliki broj antibiotika što naravno ima negativan utjecaj i na naše zdravlje.
 
Zbog takvih saznanja, čak je i dio velikih lanaca brze prehrane u Americi prestao posluživati piletinu tretiranu prekomjernim količinama antibiotika. Takvih je primjera nažalost jako malo, većina velikih prehrambenih lanaca i dalje koristi meso tretirano antibioticima.
Nažalost, za krajnjeg je potrošaća porazna činjenica da još uvijek nema jednostavnog načina da saznamo je li meso koje kupujemo prepuno antibiotika samo zato što proizvođači nisu primorani naglasiti to na etiketi proizvoda. 

Rješenje: kupujte domaće ili organske proizvode

Kupnjom domaćih proizvoda i organski uzgojene hrane ne pridonosite samo svome zdravlju već i zdravlju cijele planete. Kupnjom proizvoda od domaćih proizvođača, osim što dobivate svježu hranu, smanjujete ispuštanje stakleničkih plinova jer nema transporta uvezenog voća i povrća iz dalekih zemalja. Organski proizvedena hrana podrazumijeva uzgoj bez pesticida i umjetnih gnojiva, a kako bi se životinjsko meso moglo prodavati kao organsko također mora zadovoljavati određene kriterije:
 
• Životinje se moraju hraniti samo organski uzgojenom biljnom hranom
• Ne smiju se tretirati hormonima ili antibioticima
• Njihovo meso se ne smije izlagati radijaciji
• Životinje moraju biti uzgojene načinom koji im dopušta dovoljno kretanja i boravak na otvorenom
 
Jedini problem jest što je organski uzgojena hrana skuplja, i to mnogo u odnosu na konvencionalno uzgojenu hranu te se postavlja pitanje – radi li se o bacanju novca?
 
Osim što se smatra da organski uzgojena hrana sadrži kvalitenije makro i mikronutrijente te da ne opterećuje vaš organizam toksinima, svaki put kad odaberete organski uzgojenu hranu poduprli ste i održivi razvoj te napravili korak prema životu u skladu s prirodom.
 
Koliko se to "isplati" procijenite sami!
 
 
 
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ekologija

Energetska učinkovitost

  • Posted on 1. travnja 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Aleksandar Rodić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ispunjen život

Najbolji darovi koje možete dati sebi

  • Posted on 3. travnja 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Josipa Kovač
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ovo je prirodni dezodorans koji djeluje, a koji možete napraviti sami

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života

  • Posted on 11. veljače 2021.11. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Klimatske promjene: 5 novih otkrića koji pozivaju na uzbunu

  • Posted on 4. veljače 2021.4. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Epsom ili gorka sol: Kakve pozitivne učinke ima na biljke?

  • Posted on 26. siječnja 2021.26. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Recikliranje odjeće: Kakvu odjeću odnijeti na reciklažu, a kakvu u otpad?

  • Posted on 22. siječnja 2021.21. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane

  • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?

  • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Kako u samo 3 koraka postići bolju probavu i više energije?

    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi

    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti

    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Problemi s kožom: Kada je vrijeme za posjetu dermatologu?

    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Mirta Lozančić: “Bogatstvo biljnih vrsta i lošinjski zrak su vječita inspiracija prirodne kozmetike Mirta”

    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • 11 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Kultni američki brend za njegu kože CeraVe napokon u Hrvatskoj
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 2
    Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Mirna Medaković Stepinac: “Prepuštam se i uvijek uzimam najbolje od života”
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Studio Mihoci
  • 4
    Mršavljenje: Kako konzumacija jaja može pomoći u održavanju linije?
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    Joga poslije posla: Vježbe koje će popraviti štetu nastalu od sjedenja
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
158
Najnovije objave
  • Selen: 5 prednosti ovog minerala koje će vaše tijelo cijeniti
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići