Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kovanice: Otkrijte 5 zanimljivosti koje sigurno niste znali
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Iva Komesar
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
192

Početna stranica Lifestyle Putovanja Okusi Libanona – tamo gdje je hrana sinonim za druženje

  • Putovanja

Okusi Libanona – tamo gdje je hrana sinonim za druženje

Libanonska kuhinja odražava bogatstvo i šarolikost povijesti i kulture, a karakterizira je mnoštvo malih obroka koji se obavezno jedu u društvu

  • Posted on 27. kolovoza 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
1
Shares
1
0
0
Total
1
Shares
1
0
0
 

Iako veličinom mala zemlja, Libanon to nije spriječilo da razvije bogatu kulturu, povijest i gastro specijalitete koji su danas prisutni diljem svijeta. Ova zemlja na obali istočnog Sredozemlja, kao i susjedne joj arapske zemlje, diči se kuhinjom koju karakterizira pravo malo bogatstvo boja, okusa i mirisa.

Na libanonskim će se tanjurima često naći pregršt voća i povrća, žitarica, riba, a u nešto manjoj mjeri meso, i to pretežito perad ili janjetina. Za Libanonce hrana označava gostoljubivost i dijeljenje, stoga se za stolom najčešće poslužuje više manjih jela, koja hrane glad jednako dobro kao i želju za druženjem. Najbolja je karakteristika takvog slavlja života tzv. meza, kombinacija malih porcija koje se poslužuju kao predjelo.

 

Objavu dijeli ? What’s Up Lebanon ? (@whatsuplebanon) Srp 28, 2018 u 2:29 PDT

 

Objavu dijeli Lebanon Times (@lebanontimes) Srp 28, 2018 u 9:43 PDT


Humus namaz od slanutka

I dok se zahuktava rasprava u arapskim zemljama oko toga čiji je humus, on se najčešće pripisuje libanonskoj kuhinji. Namaz od slanutka slaže se s raznim jelima kao umak (dip), ili ga jednostavno možete poslužiti kao namaz uz domaći kruh ili prepečenac.

Sastojci

– 200 g skuhanog slanutka (ili onog iz limenke)
– 2 češnja češnjaka (zgnječiti)
– 2 žlice tahini paste (paste od sezama)
– sok od jedne limete
– 2 žlice grčkog jogurta
– 1/2 čajne žličice soli
– maslinovo ulje
– crvena paprika za posluživanje

Priprema
Slanutak ocijedite (sačuvajte malo vode od kuhanja) i stavite ga u blender. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu (prema potrebi dolijte malo vode od kuhanja ili iz limenke).
U smjesu dodajte češnjak, tahini pastu, jogurt i sok od limete. Sve dobro izmiješajte u blenderu.
Poslužite na sobnoj temperaturi ili ohlađeno, ukrašeno maslinovim ulje ili paprikom na vrhu. Servirajte uz izbor povrća i topli pita kruh.

 

Objavu dijeli T a y l o r J. H a r b i n (@all.purpose.flour.child) Srp 29, 2018 u 7:58 PDT


Tabuli superzelena salata

Tabuli ili tabbouleh je zdrava, bogata i superzelena salata libanonskog podrijetla, poznata po pikantnom okusu. U tradicionalnoj libanonskoj kuhinji obično se poslužuje uz predjela, a glavni su sastojci peršin i rajčica, uz dodatak bulgura ili kus kusa.

Sastojci
– 3 svežnja peršina
– 1/2 svežnja metvice
– 1 krastavac
– 4 rajčice srednje veličine
– 1 mali bijeli luk, fino nasjeckan
– 1/2 šalice maslinovog ulja
– 1/2 šalice svježe stisnutog limunovog soka
– 1/2 čajne žličice soli

Priprema
Isperite sve povrće i pustite da se dobro osuši, kako tabuli ne bi postao gnjecav.
Nasjeckajte peršin i metvicu na trakice. Rajčicu i krastavac narežite na male kockice, nasjeckajte luk.
Sve zajedno pomiješajte i začinite limunovim sokom, maslinovim uljem i solju.

 

Objavu dijeli Semsom Oman (@semsomoman) Srp 29, 2018 u 1:59 PDT


Kibbeh loptice

Popularno nacionalno jelo Libanona sastoji se od mljevenog mesa i bulgura, gdje mješavina bulgur pšenice, luka i mljevene govedine tvori školjku za ukusan nadjev, aromatiziran začinima. Kibbeh može biti duboko pržen ili pečen, i često se poslužuju kao dio mezze.

Sastojci

– 900 g sitno mljevene govedine (ili janjetine)
– 450 g bulgur pšenice
– 1 čajna žličica soli (plus 1/2 žličice)
– 1 žličica papra (plus 1/2 žličice)
– 1 čajna žličica mješavine začina (korijander, kim, muškatni oraščić, klinčić, cimet, kadulja)
– 1/4 čajne žličice kumin
– 2 srednje velika luka (1 sitno nasjeckani i 1 grubo nasjeckani)
– 1/2 šalice pinjola
– 2 žlice maslinovog ulja

Priprema

Napravite Kibbeh „tijesto“
U srednjoj zdjeli, namočite bulgur 30 minuta u hladnoj vodi. Izvadite i ocijedite. Stavite u zdjelu medija i dodajte 450 g mesa, grubo nasjeckani luk, 1 žličicu soli i 1 žličicu papra. Dobro promiješajte i stavite u blender, miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Odložite sa strane.

Pripremite nadjev za Kibbeh
U tavi prepržite sitno nasjeckani luk u maslinovom ulju. Dodajte pinjole.
Dodajte ostatak mesa pa začinite mješavinom začina, soli, paprom i kuminom. Kad govedina postane svijetlosmeđa, maknite s vatre i pustite da se ohladi 10 minuta.

Oblikujte loptice
Uzmite smjesu za „tijesto“ veličine jajeta i oblikujte u kuglicu. Prstom izdubite prostor za punjenje i umetnite nadjev. Zatvorite tijesto i oblikujte u kuglu ili loptu za američki nogomet. Uz ovaj recept trebali bi dobiti oko 25 kibbeha srednje veličine.

Pržite na ulju oko 10 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe boje. Ocijedite na papirnatim ručnicima. Alternativno, možete ih ispeći u pećnici na 200 stupnjeva C – položite ih na papir za pečenje, lagano premažite maslinovim uljem i pecite oko 30 minuta.

 

Objavu dijeli Eastside Shawarma (@eastsideshawarma) Kol 3, 2018 u 1:10 PDT

 

Total
1
Shares
1
0
0
Prethodni članak
  • Ekologija

Ovi će Feng Shui trikovi poboljšati energiju svakog prostora

  • Posted on 24. kolovoza 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Putovanja

Galicija: Termalna kolijevka Španjolske

  • Posted on 28. kolovoza 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Putovanja

Dubrovnik očima Dubrovkinje – što vidjeti, doživjeti i jesti?

  • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
  • 7 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Putovanja

Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: Andrea Šitum, glavna urednica
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Putovanja

Cinque Terre: 7 lokacija koje svakako morate posjetiti

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Ljubljana: Europska zelena prijestolnica bogatog sadržaja

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Valentinovo u Opatiji: Zaljubite se u najromantičniji grad na obali

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Gdje za vikend: Posjetite predivan Kopački rit u Baranji

  • Posted on 5. veljače 2021.5. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash - Inja Pavlić
Najnovije
  • Dr. Meri Bura: Muči vas nesanica? Pozabavite se svojim “startnim stresom”

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 12 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Dubrovnik očima Dubrovkinje – što vidjeti, doživjeti i jesti?

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 7 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Kruh od rižinog brašna s domaćim kefirom po receptu Vedrane Orlović

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Somersby – svjetski putnik iz Hrvatske

    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Kate Hudson: 8 well-being tajni zgodne glumice i poduzetnice

    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Kovanice: Otkrijte 5 zanimljivosti koje sigurno niste znali
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Iva Komesar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
192
Najnovije objave
  • Audio knjige: Zašto bi ih trebali uvesti u svoju rutinu opuštanja?
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Olja Martinić: “Hrana nije i ne smije biti problem već isključivo rješenje”
    • Posted on 25. ožujka 2021.25. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Hrvatski Five prodan međunarodnoj Endavi zahvaljujući jedinstvenom proizvodnom mindsetu
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Urtekram lansirao novu kolekciju za njegu tijela i kose
    • Posted on 24. ožujka 2021.24. ožujka 2021.
    • Foto: Promo PR
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići