Turistička zajednica Požeško-slavonske županije predstavila je danas u prostoru Arheološkog muzeja u Zagrebu turističku te eno i gastro ponudu Požeško-slavonske županije. Predstavljanje je bilo organizirano za predstavnike turističkih agencija i medije te ostale zainteresirane goste, a u svrhu poticanja korištenja turističkih potencijala u županiji.
Prezentaciju je uvodnim riječima započeo župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević dok je turistički potencijal Požeško-slavonske županije, njezinu očuvanu i raznoliku prirodu, običaje i način života, brojne povijesne i kulturne znamenitosti, bogato umjetničko nasljeđe, proizvode ruralnog i eko turizma te tradicionalna jela i pića predstavila Maja Jakobović, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Požeško-slavonske županije.
Požeško-slavonska županija sva je u znaku broja 5 – jedna je od 5 slavonskih županija, ima 5 gradova i 5 općina, a okružena je s 5 planina i gora. Na njenom se području nalazi se bogata kulturno-povijesna baština, stoga se mogu posjetiti brojne crkve, dvorci, kapele, arheološka nalazišta i brojni drugi spomenici koji su karakteristični za pojedina vremenska razdoblja u kojima su nastajali poput dvorca u Kutjevu, srednjevjekovne utvrde Kaptol te Veličkog grada. Prirodna baština odlikuje se raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta te se posebna briga i pažnja posvećuje očuvanju prirode i okoliša, a od prirodnih znamenitosti je izdvojen geopark Papuk koji je još 2007. godine dobio status geoparka kao prvo takvo područje u Hrvatskoj, te park šuma Jankovac. Uz pitomost krajolika kultiviranom izgledu pridonose i zaštićeni parkovi, te parkovi u gradovima i naseljima, a ovo područje pruža i brojne mogućnosti za outdoor aktivnosti poput biciklizma, paraglidinga, jahanja i planinarenja.
Bogatstvo gastronomije ovog područja i danas pruža mogućnost posjetiteljima da dožive okuse prošlih vremena, od domaćeg kruha iz krušne peći, preko vrhunskih mesnih proizvoda i prerađevina kao što su čvarci, sušena slanina, šunka, kulen, kulenova seka, švargl, te fiš paprikaš i čobanac, do juhe od peradi, pečenke, salenjaka, makovnjače, orahnjače… koji se danas poslužuju kao slavonski specijaliteti, ali i isprepliću sa specijalitetima kontinentalne i kreativne kuhinje današnjice.
Vinarstvo je duga tradicija ovog područja koje je iznjedrilo brojna kvalitetna i vrhunska vina, prepoznatljiva u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Područje županije podijeljeno je na tri vinogorja na kojima su uspostavljene i tri vinske ceste. Vinske ceste sadržajno su bogate i osim vina, nude raznoliku gastronomsku ponudu, smještaj, mogućnost upoznavanja prirodnih ljepota, te brojne sportske i rekreacijske sadržaje koji su objedinjeni u turističkom proizvodu Slavonski puti, www.slavonski-puti.hr, tematskoj stranici na kojoj se nalaze podaci subjekata na vinskim cestama s opisom ponude, fotografijama i kontakt podacima.