Maja Matus nas svaki put očara svojim jedinstvenim receptima i prekrasnim fotografijama od kojih nam jednostavno počnu curiti sline. Ovaj put imate priliku pročitati kako u Majinoj glavi ˝kuhaju˝ ideje za pripremu jela i koji je put od ideje do muzgavaca na brudet. Više ukusnih recepata i prigodne umjetničke fotografije možete pronaći na njenom blogu Dalmatia Gourmande.
Ponoć i koja minuta više, koja je već prišla u novi dan. Sjedimo na našoj plaži, na vlažnom šljunku i promatramo bonacu. Tu i tamo prođe poneka jedrilica koja svjetlima visokih jarbola propara mirnu noć, namreška more i zaljulja brodice u blizini. Onda se sve opet smiri.
Sjedimo i promatramo zvijezde na nebu, noć još za sada bez mjesečine. Promatramo bijelu izmaglicu, mislimo da vidimo Mlječnu stazu, kažu da je vidljiva sada u srpnju. Uživamo u laganom povjetarcu koji donosi miris mora, miris soli i osvježenje u vrućoj noći.
Iza mula koji je nekada služio kao pristanište brodova pojavilo se svjetlo što je proparalo tamu noći. Za svjetlom je došao i krik galebova. Brodica je napokon izašla iza mula i pokazala se u svom punom svjetlu, s desecima galebova koji kruže oko nje tražeći friško ulovljenu ribu. I onda je opet iščezla u tami noći. Prizor kakav teško da ćete zaboravit kada ga jednom doživite i žalite šta niste imali fotić sa sobom.
To je to, vrime mraka kada ribari kreću u lov na sipe, lignje, muzgavce, škampe, ciple, trlje…
To mi je toliko falilo, a bili smo odsutni samo tri dana. Tri sparna dana provedena u Hrvatskom zagorju i dan na putu za Graz. Putem kući vidjela sam najljapše i najveće polje makova kakvo nikada u životu nisam vidjela. I to upravo kod nas, u Korenici.
Ali istina je kada kažu da je kod kuće najljepše. Ne znam šta to ima u moru koje liči čoviku dušu, u mirisu soli u zraku, u borikama u kojima se skrivaš od hlada, u maslini koju toliko volim, u kamenu i škrtoj zemlji koja teško daje ploda i ostavlja tragove na rukama seljaka, u buri koja ti šiba lice kao da ga tuču grane stabala, u jugu koje obojano nijasnom žutosive, u suncu kojem svako malo udre donja u gornju i neće da pođe leć, u proljeću koje cvjeta lavandom, ružmarinom, u ljetu koje donosi vrućine i sparine, u jeseni i grođžu i vinu, u zimi i golim stablima, u Dalmaciji… Ali nekako te uvijek vuće natrag, drži čvrsto svoja uzda, ne da te od sebe.
Nisam upoznala druga mora osim ovog našeg Jadranskog, a čini mi se da je to čoviku dovoljno za cili život. Znat njegove vale, struje, plime i oseke i više je nego šta čovik može poželit naučit. Dovoljno je da umoćiš prst u njega, da mu osjetiš miris i više nema natrag, potpuno te omami.Tako da sam bila najsritnija na svitu kad nam se s Planoga pogled bacija na Kaštelanski zaljev. Čim smo se vratili kući, a nije još otkucalo niti 9 uri na kampanelu, dočekali su nas friško ulovljeni muzgavci. Bratov prijatelj bia je vridan prošle noći. Neće taj prigovorit ni jutarnjem burinu ni popodnevnom maestralu. Ni ja se ne bunim ni ribi ni friškoj ariji.
I onda mi nije bilo druge nego da spremim muzgavce na brudet. Riječ je o jednom starinskom receptu koji sam prilagodila samo utoliko što sam dodala meni neizostavni prošek. Domaći naravno, iako ni oni kvalitetni kupovni ne zaostaju.
Muzgavci nisu mlado od hobotnice, jer bi ih u tom slučaju bilo grijota lovit i ne pustit da narastu. Ali muzgavci spadaju u skupinu glavonožaca i jednako su ukusna, a jeftinija varijanta. Možete ih spremiti i na salatu i ispod peke, ali meni su ipak najdraži na brudet.
I za njih vrijedi isto pravilo, ili ih zamrznete dan prije pa ih stavite kuhati smrznute da kuhani budu mekani, ili ih friške natučete malo s batićem za meso. Ima oko njih posla, prvo se kuhanju pa se onda sjeckaju pa onda opet kuhaju na brudet. Triba vrimena za to. A u Dalmaciji na ove vrućine sve je fjaka pa vrimena ima. I domaće spize i morskih brudeta.
Muzgavci na brudet
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
• 1 kg muzgavaca, očišćenih
• 500 g krumpira, oguljenih
• 4-5 žlica maslinovog ulja
• 2 dl bijelog vina
• 50 ml prošeka
• 1 glavica luka
• 3 režnja češnjaka
• 1 žlica peršina, sitno sjeckanog
• 1/2 žlice koncentrata rajčice ili 1 cijela rajčica narezana na kockice
• sol, papar
• 2 dl vode
Priprema:
• Muzgavce očistite iz iznutrica, kratko operite pod mlazom hladne vode pa zamrznite dan prije ili svježe protucite batićem za meso.
• Krumpire ogulite.
• U većem loncu u hladnoj i neposoljenoj vodi stavite kuhati muzgavce pa pustite da se nepoklopljeno kuha kojih 45 minuta, a potom dodajte krumpire pa kuhajte još oko 20-30 minuta dok se krumpiri ne skuhaju.
• Muzgavce i krumpire izvadite iz vode pa ih narežite. Muzgavce narežite na veće komade, a krumpire na veće kocke.
• U novom, manjem loncu na maslinovom ulju prodinstajte luk narezan na kolutove. Dodajte protisnuti češnjak zajedno s peršinom pa dinstajte oko pola minute dok ne pusti miris. Potom dodajte narezane muzgavce, popržite oko 1-2 minute pa sve zalijte vinom. Pustite da se muzgavci kuhaju u vinu dok vino ne ispari, a potom dodajte vodu u kojoj ste razmutili koncentrat rajčice, zatim krumpire, sol i papar.
• Kuhajte nepoklopljeno nekih 15 minuta, a potom dodajte prošek pa kuhajte još 5 minuta.
• Za vrijeme kuhanja nemojte miješati sadržaj, nego samo protresite loncem. Pazite da vam ne izgori jer tekućina zna brzo ishlapljeti. Muzgavci će se za vrijeme kuhanja smanjiti i izgubiti na svom volumenu.
• Poslužite dok je još vruće.