Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom
    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate
    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
3K
117

Početna stranica Zdravlje Prehrana Mit o štetnosti masnoće i kolesterola

  • Prehrana

Mit o štetnosti masnoće i kolesterola

Piše: Anita Šupe. Za razliku od industrijski obrađenih biljnih ulja i margarina, zasićene masne kiseline i kolesterol pogoduju zdravlju

  • Posted on 24. veljače 2012.7. listopada 2019.
  • 5 min
  • Autor: Anita Šupe, nutricionistkinja
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Mlađe generacije odrasle su u uvjerenju da su masnoća i kolesterol opasni. Stariji, koji se još sjećaju da su kao djeca mazali svinjsku mast po kruhu, da nikada nisu uklanjali masne dijelova sa mesa i da su jeli slaninu kad god je bila pristupačna, odavno su se odrekli masne hrane iz straha da im se ne poveća kolestrol i začepe krvne žile. No posljednih godina dolazimo ipak do nekih novih saznanja i debata o masnoćama sve je žešća. 

S jedne strane stoje upozorenja stručnjaka o štetnosti masnoća i kolesterola, te preporuke da se masna hrana zamijeni ”light” verzijama. S druge strane imamo moderne spoznaje koje potvrđuju da su masnoće zdrave, potrebne i neophodne za dobro zdravlje, a znamo i da su od pamtivjeka sačinjavale važan dio ljudske prehrane. 
 
Industrijski obrađena biljna ulja i margarini štetni za zdravlje
 
Čemu, ili kome vjerovati? Ja bih rekla prvenstveno zdravom razumu, prirodi ali i modernoj znanosti. Prirodne masnoće životinjskog podrijetla nikada nisu bile opasne za čovjeka već su tisućama godina sačinjavale važan dio prehrane, jer su neophodne za normalan razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. U novije su vrijeme brojni znanstvenici, liječnici i novinari širom svijeta pretraživali svu pristupačnu znanstvenu literaturu i nisu našli nikakvih ozbiljnih znanstvenih dokaza o štetnosti zasićenih masnoća životinjskog podrijetla niti o opasnosti kolesterola. Upozorenja o štetnosti masnoće i kolesterola temelje se na neosnovanim mitovima i zabludama druge polovice 20-tog stoljeća. 
 
Moderna istraživanja pokazala su da su zapravo industrijski obrađivana biljna ulja i margarini ti koji su vrlo štetni za zdravlje, dijelom zbog prevelike količine inflamatornih omega-6 masnih kiselina, dijelom zbog procesa hidrogeniziranja (očvršćivanja) koji se dobiva brutalnom manipulacijom ovih ulja na molekularnoj razini, kao i zbog sadržaja raznih kemikalija koje se korise u procesu rafiniranja ulja.
 
Zasićene masne kiseline i kolesterol važni za dobro zdravlje
 
Zasićene masne kiseline su masnoće uglavnom životinjskog podrijetla kojih prirodno ima u mesu, jajima, svinjskoj masti, maslacu, siru, vrhnju i drugim mlječnim proizvodima, kao i u kokosovom ulju. Ove su namirnice također bogate kolesterolom, posebice žumanjak. 
 
Zasićene masne kiseline i kolesterol prirodni su i potrebni sastojci čovjekove ishrane i neophodni za dobro zdravlje. Osobito su važni za mozak i živce. Preko 60% ljudskog mozga sastoji se od masnoće i to ne od onih vrsta kakve nalazimo u margarinu ili sojinom i suncokretovom ulju, nego od zasićenih masnih kiselina kakve nalazimo u hrani životinjskog podrijetla. Nažalost, posljednjih je nekoliko desetljeća fobije od masnoće dovelo do toga da većina ljudi pati od nedostatka masnoće u organizmu u čemu se sve više liječnika i znanstvenika – slaže.
 
Zasićene masnoće i kolesterol važne su komponente zdrave stanične stijenke (ovojnice ljudskih stanica). Zasićene masnoće daju staničnoj stijenci optimalnu čvrstoću, a bez kolesterola bi se milijarde naših stanica pretvorilo u želatinoznu masu. Za razliku od višestruko nezasićenih masnoća (npr. iz biljnih ulja), zasićene masnoće ne oksidiraju tako lako jer imaju vrlo stabilnu molekularnu strukturu. Usput rečeno, aterosklerotski plak (naslage na krvim žilama) sastoji se uglavnom od višestruko nezasićenih masnoća (i to onih oksidiranih). 
 
Zasićene masnoće važne i zbog vitaminske ravnoteže u organizmu
 
Zasićene masnoće sadrže vitamine A i D koji su važni za vid, kožu, sluznice, kosti, normalan rad srca i psihičku ravnotežu. Imunosni (obrambeni) sustav funkcionira bolje ukoliko unosimo dovoljno zasićenih masnoća, a one su potrebne i za razvoj i bolji kapacitet pluća te smanjenje rizika od upala. One štite i jetru i snižavaju razinu lipooksigenaze u krvi, jednog od čimbenika srčano-žilnih bolesti.
 
Smanjenim unosom zasićenih masnoća, nemoguće je dobiti dovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, E, K). Mnoštvo hranjivih tvari iz povrća ne možemo iskoristiti ako se povrće ne pripremi s masnoćama i to onim zasićenim, jer samo zasićene masnoće imaju sposobnost da se odupru djelovanju visokih temperatura i time ne oksidiraju. Osim toga, masnoća nam osigurava dugotrajnu izdržljivost, ne dovodi do nedostatka energije te od svih makronutrijenata daje najbolju sitost.

 

Mit o štetnosti
 
Kolesterol i zasićene masnoće okrivljeni su za uzrokovanje srčano-žilnih bolesti, no sve se više liječnika i znanstvenika slažu da je ovo bilo neosnovano. Kolesterol nije štetan, on je važna i potrebna tvar za ljudsko tijelo. Potreban je za proizvodnju hormona, za popravak oštećenih stanica tijela te za jačanje imunosnog (obrambenog) sustava organizma. Kolesterol je građevinski materijal za hormone koji imaju cijeli niz važnih funkcija u tijelu kao npr. da djeluju protiv stresa i štite protiv srčano-žilnih bolesti.
 
Kolesterol čisti i neutralizira toksine koji nastaju raznim upalnim procesima u tijelu a koji opet nastaju zbog prekomjerne konzumacije šećera i drugih rafiniranih ugljikohidrata te industrijski obrađenih biljnih ulja i masnoća u kojima prevladava inflamatorna omega 6. Majčino mlijeko osobito je bogato kolesterolom te enzimima koje djetetu pomažu da što bolje iskoristi ovu hranjivu tvar. Novorođenčad i male bebe posebice trebaju hranu bogatu kolesterolom radi normalnog razvoja mozga, živčanog sustava i mnogih drugih funkcija u tijelu.
 
Hrana bogata prirodnim masnoćama čovjekova je izvorna hrana. Prirodne masnoće nikada nisu bile štetne za ljudsko zdravlje. One ne uzrokuju ni bolest niti debljanje. Ono što je štetno je "nova" –  rafinirana, industrijski prerađena hrana, puna manipuliranih biljnih ulja i transmasnoća, kemijskih dodataka, modificiranog škroba, šećera i njegovih jeftinih zamjena škrobnog, glukoznog, fruktoznog i kukuruznog sirupa. Suvremena znanstvena istraživanja nude nebrojene dokaze da je ova "nova" hrana izravni uzročnik ”civilizacijskih” bolesti zapadnog svijeta: debljine, dijabetesa tip-2, srčano-žilnih bolesti (začepljenje žila, srčani i moždani infarkt), autoimunoloških bolesti, alergija i mnogih vrsta raka). 
 
Ali zašto nas onda stručnjaci već desetljećima savjetuju da ne jedemo masno? 
 
Nažalost, ne živimo u humanitarnom nego u ekonomskom društvu koje se zasniva na profitu, a industrija hrane i lijekova, kao i sve ostalo, dio su tog ekonomskog društva, gdje proizvođači gledaju na to što im se više isplati, a ne na to što je za nas potrošače zdravije. Strah od visokog kolesterola konstruirala je sama industrija lijekova. 
 
Najprodavaniji lijekovi na svijetu su sredstva za snižavanje kolesterola (statini), a kampanja protiv kolesterola jedna je od najvećih prijevara 20-tog stoljeća. Državne službe zadužene za prehranu i zdravlje štite prvenstveno industriju i poljoprivredu ponajprije zbog ekonomskih razloga.
 
 
Napisala: Anita Šupe, nutricionistkinja
Blog Istine i laži o hrani
https://istineilaziohrani.blogspot.com/
 
 

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Mali glumci izveli Guslača na krovu

  • Posted on 24. veljače 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Mišja groznica na Sljemenu – treba li paničariti?

  • Posted on 24. veljače 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Lucija Tomičić
  • Foto: anjči
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Za bolji san: Čokoladno mlijeko s kardamomom i kokosom

  • Posted on 5. siječnja 2021.5. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

6 namirnica koje stanovnici Plavih zona uvijek imaju u hladnjaku

  • Posted on 2. siječnja 2021.27. prosinca 2020.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravija blagdanska trpeza: 3 savjeta mediteranske prehrane

  • Posted on 24. prosinca 2020.24. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Kvinoja vs. riža: Koje je popularno zrno bolje za vaše zdravlje?

  • Posted on 18. prosinca 2020.18. prosinca 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovako generacija Z mijenja obrasce prehrane i prehrambenu industriju

  • Posted on 14. prosinca 2020.14. prosinca 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • 5 glavnih savjeta za zdravlje i dobrobit prema terapeutkinji Marisi Peer

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Instagram @marisapeertherapy
    Pročitaj
  • Vikend u magičnim Rastokama: Što raditi, gdje odsjesti, što jesti?

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Joe Dipenza: Sami stvorite svoje zdravlje, upravo sada

    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
  • Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?

    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
avatar
naturala_naturalalife
Naturala.hr & Naturala Life
3K Followers
Započni tjedan korisnom dozom informacija provjerenih stručnjaka koji te očekuju u novom broju Naturala Healtha 💚  Skini je potpuno besplatno i saznaj sve što te zanima o respiratornim infekcijama 🙌🏽 5 0
Malo motivacije za predstojeći tjedan 💪🏽 #sunday #motivation #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 27 0
Uzmite dan za sebe i priuštite si masažu koja će vas opustiti od glave do pete. Na linku u opisu profila provjerite koja su najbolja (eterična) ulja za tu namjenu 💚 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 18 0
Once upon a time in #Budapest 💚 #travel #memories #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 19 0
Prati
Izdvojeno
  • 1
    Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • 4
    Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom
    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate
    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
3K
117
Najnovije objave
  • Odmori se, zaslužila si: 3 kupke za ultimativno opuštanje
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Koji nas trendovi očekuju u svijetu vina u 2021.?
    • Posted on 13. siječnja 2021.13. siječnja 2021.
    • Foto: Arhiva Vinarija Kabola
  • Trenutno unesite radost u svoj dom pomoću ovih 6 koraka
    • Posted on 13. siječnja 2021.13. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zbogom, podočnjaci: 5 prirodnih pomagača iz smočnice
    • Posted on 13. siječnja 2021.13. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići