Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Plantagana: Prirodni sokovi u režiji mladih entuzijasta
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Plantagana
  • Varaždin: Mjesta koja morate posjetiti u našem gradu baroka
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Klara Benko: Živjeti poput božice Atene znači izdvojiti vrijeme za sebe
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Hrana i akne: Kako pojedine namirnice utječu na akne?
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Dr. Tamara Žaja Miličić i dr. Marko Miličić: “U Poliklinici TIM DENT Miličić neprestano uvodimo nove metode, educiramo se i rastemo”
    • Posted on 7. travnja 2021.7. travnja 2021.
    • Foto: Bojan Zibar
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
204

Početna stranica Zdravlje Prehrana Mit o štetnosti masnoće i kolesterola

  • Prehrana

Mit o štetnosti masnoće i kolesterola

Piše: Anita Šupe. Za razliku od industrijski obrađenih biljnih ulja i margarina, zasićene masne kiseline i kolesterol pogoduju zdravlju

  • Posted on 24. veljače 2012.7. listopada 2019.
  • 5 min
  • Autor: Anita Šupe, nutricionistkinja
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Mlađe generacije odrasle su u uvjerenju da su masnoća i kolesterol opasni. Stariji, koji se još sjećaju da su kao djeca mazali svinjsku mast po kruhu, da nikada nisu uklanjali masne dijelova sa mesa i da su jeli slaninu kad god je bila pristupačna, odavno su se odrekli masne hrane iz straha da im se ne poveća kolestrol i začepe krvne žile. No posljednih godina dolazimo ipak do nekih novih saznanja i debata o masnoćama sve je žešća. 

S jedne strane stoje upozorenja stručnjaka o štetnosti masnoća i kolesterola, te preporuke da se masna hrana zamijeni ”light” verzijama. S druge strane imamo moderne spoznaje koje potvrđuju da su masnoće zdrave, potrebne i neophodne za dobro zdravlje, a znamo i da su od pamtivjeka sačinjavale važan dio ljudske prehrane. 
 
Industrijski obrađena biljna ulja i margarini štetni za zdravlje
 
Čemu, ili kome vjerovati? Ja bih rekla prvenstveno zdravom razumu, prirodi ali i modernoj znanosti. Prirodne masnoće životinjskog podrijetla nikada nisu bile opasne za čovjeka već su tisućama godina sačinjavale važan dio prehrane, jer su neophodne za normalan razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. U novije su vrijeme brojni znanstvenici, liječnici i novinari širom svijeta pretraživali svu pristupačnu znanstvenu literaturu i nisu našli nikakvih ozbiljnih znanstvenih dokaza o štetnosti zasićenih masnoća životinjskog podrijetla niti o opasnosti kolesterola. Upozorenja o štetnosti masnoće i kolesterola temelje se na neosnovanim mitovima i zabludama druge polovice 20-tog stoljeća. 
 
Moderna istraživanja pokazala su da su zapravo industrijski obrađivana biljna ulja i margarini ti koji su vrlo štetni za zdravlje, dijelom zbog prevelike količine inflamatornih omega-6 masnih kiselina, dijelom zbog procesa hidrogeniziranja (očvršćivanja) koji se dobiva brutalnom manipulacijom ovih ulja na molekularnoj razini, kao i zbog sadržaja raznih kemikalija koje se korise u procesu rafiniranja ulja.
 
Zasićene masne kiseline i kolesterol važni za dobro zdravlje
 
Zasićene masne kiseline su masnoće uglavnom životinjskog podrijetla kojih prirodno ima u mesu, jajima, svinjskoj masti, maslacu, siru, vrhnju i drugim mlječnim proizvodima, kao i u kokosovom ulju. Ove su namirnice također bogate kolesterolom, posebice žumanjak. 
 
Zasićene masne kiseline i kolesterol prirodni su i potrebni sastojci čovjekove ishrane i neophodni za dobro zdravlje. Osobito su važni za mozak i živce. Preko 60% ljudskog mozga sastoji se od masnoće i to ne od onih vrsta kakve nalazimo u margarinu ili sojinom i suncokretovom ulju, nego od zasićenih masnih kiselina kakve nalazimo u hrani životinjskog podrijetla. Nažalost, posljednjih je nekoliko desetljeća fobije od masnoće dovelo do toga da većina ljudi pati od nedostatka masnoće u organizmu u čemu se sve više liječnika i znanstvenika – slaže.
 
Zasićene masnoće i kolesterol važne su komponente zdrave stanične stijenke (ovojnice ljudskih stanica). Zasićene masnoće daju staničnoj stijenci optimalnu čvrstoću, a bez kolesterola bi se milijarde naših stanica pretvorilo u želatinoznu masu. Za razliku od višestruko nezasićenih masnoća (npr. iz biljnih ulja), zasićene masnoće ne oksidiraju tako lako jer imaju vrlo stabilnu molekularnu strukturu. Usput rečeno, aterosklerotski plak (naslage na krvim žilama) sastoji se uglavnom od višestruko nezasićenih masnoća (i to onih oksidiranih). 
 
Zasićene masnoće važne i zbog vitaminske ravnoteže u organizmu
 
Zasićene masnoće sadrže vitamine A i D koji su važni za vid, kožu, sluznice, kosti, normalan rad srca i psihičku ravnotežu. Imunosni (obrambeni) sustav funkcionira bolje ukoliko unosimo dovoljno zasićenih masnoća, a one su potrebne i za razvoj i bolji kapacitet pluća te smanjenje rizika od upala. One štite i jetru i snižavaju razinu lipooksigenaze u krvi, jednog od čimbenika srčano-žilnih bolesti.
 
Smanjenim unosom zasićenih masnoća, nemoguće je dobiti dovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, E, K). Mnoštvo hranjivih tvari iz povrća ne možemo iskoristiti ako se povrće ne pripremi s masnoćama i to onim zasićenim, jer samo zasićene masnoće imaju sposobnost da se odupru djelovanju visokih temperatura i time ne oksidiraju. Osim toga, masnoća nam osigurava dugotrajnu izdržljivost, ne dovodi do nedostatka energije te od svih makronutrijenata daje najbolju sitost.

 

Mit o štetnosti
 
Kolesterol i zasićene masnoće okrivljeni su za uzrokovanje srčano-žilnih bolesti, no sve se više liječnika i znanstvenika slažu da je ovo bilo neosnovano. Kolesterol nije štetan, on je važna i potrebna tvar za ljudsko tijelo. Potreban je za proizvodnju hormona, za popravak oštećenih stanica tijela te za jačanje imunosnog (obrambenog) sustava organizma. Kolesterol je građevinski materijal za hormone koji imaju cijeli niz važnih funkcija u tijelu kao npr. da djeluju protiv stresa i štite protiv srčano-žilnih bolesti.
 
Kolesterol čisti i neutralizira toksine koji nastaju raznim upalnim procesima u tijelu a koji opet nastaju zbog prekomjerne konzumacije šećera i drugih rafiniranih ugljikohidrata te industrijski obrađenih biljnih ulja i masnoća u kojima prevladava inflamatorna omega 6. Majčino mlijeko osobito je bogato kolesterolom te enzimima koje djetetu pomažu da što bolje iskoristi ovu hranjivu tvar. Novorođenčad i male bebe posebice trebaju hranu bogatu kolesterolom radi normalnog razvoja mozga, živčanog sustava i mnogih drugih funkcija u tijelu.
 
Hrana bogata prirodnim masnoćama čovjekova je izvorna hrana. Prirodne masnoće nikada nisu bile štetne za ljudsko zdravlje. One ne uzrokuju ni bolest niti debljanje. Ono što je štetno je "nova" –  rafinirana, industrijski prerađena hrana, puna manipuliranih biljnih ulja i transmasnoća, kemijskih dodataka, modificiranog škroba, šećera i njegovih jeftinih zamjena škrobnog, glukoznog, fruktoznog i kukuruznog sirupa. Suvremena znanstvena istraživanja nude nebrojene dokaze da je ova "nova" hrana izravni uzročnik ”civilizacijskih” bolesti zapadnog svijeta: debljine, dijabetesa tip-2, srčano-žilnih bolesti (začepljenje žila, srčani i moždani infarkt), autoimunoloških bolesti, alergija i mnogih vrsta raka). 
 
Ali zašto nas onda stručnjaci već desetljećima savjetuju da ne jedemo masno? 
 
Nažalost, ne živimo u humanitarnom nego u ekonomskom društvu koje se zasniva na profitu, a industrija hrane i lijekova, kao i sve ostalo, dio su tog ekonomskog društva, gdje proizvođači gledaju na to što im se više isplati, a ne na to što je za nas potrošače zdravije. Strah od visokog kolesterola konstruirala je sama industrija lijekova. 
 
Najprodavaniji lijekovi na svijetu su sredstva za snižavanje kolesterola (statini), a kampanja protiv kolesterola jedna je od najvećih prijevara 20-tog stoljeća. Državne službe zadužene za prehranu i zdravlje štite prvenstveno industriju i poljoprivredu ponajprije zbog ekonomskih razloga.
 
 
Napisala: Anita Šupe, nutricionistkinja
Blog Istine i laži o hrani
https://istineilaziohrani.blogspot.com/
 
 

 

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Mali glumci izveli Guslača na krovu

  • Posted on 24. veljače 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Mišja groznica na Sljemenu – treba li paničariti?

  • Posted on 24. veljače 2012.7. listopada 2019.
  • Autor: Lucija Tomičić
  • Foto: anjči
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Toksična veza s hranom: 7 znakova koji ukazuju da je vrijeme za promjenu

  • Posted on 31. ožujka 2021.31. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Bulgur: 5 važnih razloga zašto ga treba uključiti u prehranu

  • Posted on 17. ožujka 2021.17. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

  • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Promo Stada
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Prehrana

Noom dijeta – promjena životnog stila, a ne kratkoročan gubitak kilograma

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Hashimoto: Što jesti, a što izbjegavati kod ovog poremećaja štitanjače?

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo srce: Ovo je doručak koji kardiolog želi da jedete češće

  • Posted on 1. veljače 2021.1. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

6 pogrešaka u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi

  • Posted on 28. siječnja 2021.28. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Prva dama slavonskog turizma: “Želite li upoznati Hrvatsku, krenite prema Dunavu”

    • Posted on 7. travnja 2021.7. travnja 2021.
    • 11 min
    • Foto: Danijel Soldo
    Pročitaj
  • Spavanje: Koliko sna je previše i kako to utječe na zdravlje?

    • Posted on 7. travnja 2021.7. travnja 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Išijas: Koji su simptomi, tko mu je skloniji, a kada se treba javiti liječniku?

    • Posted on 7. travnja 2021.7. travnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Minea izgleda bolje neko ikad. U čemu je tajna?

    • Posted on 6. travnja 2021.6. travnja 2021.
    • 4 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
  • Bagatin Beauty webshop ima sve potrebno za ljepotu i njegu

    • Posted on 6. travnja 2021.6. travnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Plantagana: Prirodni sokovi u režiji mladih entuzijasta
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Plantagana
  • 2
    Varaždin: Mjesta koja morate posjetiti u našem gradu baroka
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Klara Benko: Živjeti poput božice Atene znači izdvojiti vrijeme za sebe
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Hrana i akne: Kako pojedine namirnice utječu na akne?
    • Posted on 8. travnja 2021.8. travnja 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    Dr. Tamara Žaja Miličić i dr. Marko Miličić: “U Poliklinici TIM DENT Miličić neprestano uvodimo nove metode, educiramo se i rastemo”
    • Posted on 7. travnja 2021.7. travnja 2021.
    • Foto: Bojan Zibar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
204
Najnovije objave
  • Orto-Nova tim: „Pružamo sve usluge dentalne medicine na jednom mjestu“
    • Posted on 6. travnja 2021.6. travnja 2021.
    • Foto: Promo
  • Zdeslav Radovčić: “Energy Clinic tretmani su spoj mističnog Istoka i tradicionalnog Zapada”
    • Posted on 6. travnja 2021.6. travnja 2021.
    • Foto: Ines Stipetić, Željka Milić i Božo Prlenda
  • Uštedite vodu i vrijeme: 4 savjeta za održiviju svakodnevicu
    • Posted on 6. travnja 2021.6. travnja 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Loš dan? Ovo je 5 načina koji će vam instantno promijeniti raspoloženje
    • Posted on 6. travnja 2021.6. travnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići