Vrsta: Taraxacum officinale, Asteraceae
Hrvatski naziv: maslačak
DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List, korijen
SASTAV: Kiseline, fenoli, flavonoidi (luteolin-7-glukozid i luteolin-7-diglukozid), minerali (kalij), smole, vitamin A, karotenoidi, kolin, inulin, pektin, fitosteroli, šećeri, triterpeni.
UPOTREBA: U prehrani se koristi kao dodatak juhama i salatama. Zbog koleretičnog, kolagognog, diuretičnog i laksativnog djelovanja često se koristi u proljetnim detoksikacijskim kurama. U medicini je korišten kod kolecistitisa, žučnih kamenaca, žutice, atonične dispepsije s konstipacijom, mišićnog reumatizma, oligurije i gubitka apetita. Korijen se u kombinaciji s artičokom i rosopasom često koristi kod epigastričkih nelagoda zbog disfunkcije žučnog sistema.
DOZIRANJE: 4-10 g suhog lista 3 puta dnevno kao infuz. 4-10 mL tekućeg ekstrakta lista (1:1 u 25% alkoholu) 3 puta dnevno. 2-5 mL tinkture lista. 5-10 mL svježeg soka lista. 2-8 g suhog korijena 3 puta dnevno kao infuz. 2-8 mL tekućeg ekstrakta. 5-10mL tinkture korijena (1:5 u 45% alkoholu) 3 puta dnevno. 4-8 mL soka cijele biljke.
FARMAKOLOŠKO DJELOVANJE: Istraživanja na životinjama pokazala su diuretičko (list bolje od korijena), protuupalno, kolagogno, hipoglikemijsko i antitumorsko djelovanje. Nema dokumentiranih kliničkih istraživanja.
NUSPOJAVE: Prijavljene su kontaktne alergijske reakcije kod osjetljivih osoba.
KONTRAINDIKACIJE: Maslačak je kontraindiciran kod pacijenata s opstrukcijom žučovoda, emfizemom žučnog mjehura i opstruktivnom bolesti ileuma. Nema dokumentiranih interakcija, ali je potreban oprez pri korištenju lijekova istog ili suprotnog djelovanja. Nema poznatih problema pri korištenju maslačka za vrijeme trudnoće i laktacije ukoliko količine nisu višestruko veće od onih uzetih hranom.