Ako ne znate kako pripremiti rižu za sushi, kako futomaki zamotati u mat, kako ga narezati, što je to tamaga – Kristina Juras s Kuhari.com će vam sve fino pokazati i potanko objasniti.
Priprema
Kuhanu rižu za sushi (toplu) prebacite u drvenu posudu (zbog upijanja rižinog octa), a ukoliko nemate možete je staviti u posudu po želji.
Ravnomjerno je zalijte mješavinom rižinog octa, šećera i soli.
Rižu kuhačom promiješajte i “režite” kako ne bi bila grudičasta.
Pripazite da je ne drobite i gnječite.
Nori algu tostirajte na način da je primite prstima na jednom kraju i na visini od oko 40-50 cm od plamena na plameniku lagano zamahnite par puta.
Položite je uzdužno na mat (podloga od bambusa) koji ste obložili plastičnom folijom.
Ruke namočite vodom i na algu nanosite u što tanjem sloju sushi rižu pazeći da gornji dio alge, otprilike 2 cm, ostavite prazan.
Nakon što je riža dobro utisnuta, na srednji dio alge uzdužno do ruba, prema sebi, slažite komade (veće trake) svježeg krastavca, svježeg filea lososa, mrkve, tamaga (slatki omlet) i daikona (japanska repa).
Palčeve stavite ispod mata, ostalim prstima prema naprijed zarolajte do kraja mat.
Odmotajte lagano mat i završite futomaki motanjem (spajanjem) dijela na koji niste najeli rižu (onih 2 cm) sa rolom.
Zarolajte mat i ostavite minutu-dvije da se sve poveže.
Odmotajte mat i izvadite rolu futomaki-a i oštrim nožem koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi (zbog ljepljenja riže), prerežite na pola i nastavite rezati naFutomaki servirajte i poslužite uz ukiseljeni đumbir, wasabi i soja sos.