Većina ljudi misli da jesti voće znači samo kupiti ga, oguliti i nasjeckati te staviti u usta. Međutim, to nije tako jednostavno.
Voće ima veliku ulogu u detoksikaciji našeg organizma i opskrbljivanju vitaminima, vlaknima i energijom. Također, idealano je u slučaju ako želiti izgubiti kilograme zbog svoje niske kaloričnosti i ˝dobrih˝ voćnih šećera. Naravno, ukoliko se konzumira na pravi način.
Koji je ispravan način jedenja voća?
Kod jedenja voća treba imati nekoliko stvari na umu. Za početak, voće se ne smije jesti odmah nakon obroka već ga treba jesti na prazan želudac. Što se događa kada pojedemo voće nakon, primjerice, dvije šnite kruha? Voće je spremno odmah proći ravno kroz želudac u crijeva, međutim pojedeni kruh ga sprečava u tome.
U međuvremenu, u želucu se počinju pojačano lučiti probavni sokovi te se uskoro cijeli obrok raspada u kontaktu s kiselim sadržajem želuca. U trenutku kada voće dođe u kontakt sa hranom i želučanim sokovima u vašem trbuhu, cijela smijesa počinje trunuti. Iz tog razloga voće treba jesti na prazan želudac ili barem pola sata prije jela.
Neki ljudi čak izbjegavaju jesti određeno voće jer im uzrokuje neugodno podrigivanje i nadutost. Međutim, to se događa samo zato što su ga pojeli nakon obroka, jer kao što je već bilo navedeno, voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove.
Ovakvi problemi neće se pojaviti s nekim voćnim plodovima kao što su agrumi (naranče, limuni, mandarine) jer su i oni kiseli. U svakom slučaju, ukoliko jedete voće na ispravan način, to će se svakako odraziti i na vašu ljepotu, dugoviječnost, zdravlje, energiju, kao i uravnoteženu tjelesnu masu.
Dodatni savjeti o konzumaciji voća:
– kada pijete voćne sokove izaberite one koji su napravljeni direktno od svježeg voća, a ne iz njihovog koncentrata
– izbjegavajte jedenje kuhanog ili termički obrađenog voća jer povišene temperature uništavaju vitamine u njima
– jedenje cijelog ploda voća bolje je nego pijenje soka
– kako biste najbolje iskoristili nutrijente iz voćnog soka, pijte ga polagano u manjim gutljajima kako bi se sok prije gutanja pomiješao sa slinom
-za detoksikaciju i osvježavanje vašeg organizma, pokušajte barem jednom tjedno cijeli dan konzumirati samo voće i voćne sokove. Iznenadit ćete se koliko ćete svježije izgledati
Voće je najvažnija hrana
Kivi
Ovo maleno, ali moćno voće predstavlja izvrstan izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod naranče!
Jabuka
Kažu da jabuke prolongiraju odlazak liječniku. Iako ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidantna i flavonoidna te povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog crijeva, srčani i moždani udar.
Jagoda
Jagode spadaju među glavno voće kada se radi o antioksidativnom djelovanju i zaštiti organizma od nastanka raka, začepljenja krvnih žila i slobodnih radikala. U ovu grupu najkorisnijeg voća spadaju još malina, kupina, borovnice i trešnje.
Naranča
Konzumacija dvije do četiri naranče svakodnevno vam može vam pomoći kao zaštita od prehlade. Osim toga snižava kolesterol, sprečava nastajanje i rastvara bubrežni kamen te smanjuje rizik od raka na debelom crijevu.
Lubenica
Lubenica je najbolje voće za osvježenje i hidratizaciju. Sastoji se od 92% vode, a puna je glutationa, koji potpomaže i pojačava naš imunitet. Također je ključni izvor likopena, antioksidansa koji pomaže u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi mnogo vitamina C i kalija.
Guava i papaja
Ovo voće je izuzetno bogato vitaminom C. Guava je također bogata vlaknima, koja pomažu u sprečavanju zatvora. Papaja je bogata karotinom i dobro djeluje na vaš vid.