Ljepota i melodioznost talijanskog jezika, talijanska kultura, mentalitet ljudi, povijest i blizina same zemlje, pa i canzone koje je pjevala još dok nije ni znala što pjeva, razlog su zašto je Goranka Mišerić za svoj studij i buduće zanimanje odabrala upravo talijanski jezik. Italija se vrlo brzo uvuče pod kožu, kaže Goranka, po zanimanju prevoditeljica i sudski tumač za talijanski jezik, vlasnica obrta Dialogo, a u slobodno vrijeme strastvena putnica koja dobro poznaje svaki kutak Italije te redovito istražuje grčke otoke, i to one za koje ćete rijetko čuti u ponudama turističkih agencija. I pritom je provjeren vodič za sve eno-gastro čari omiljenih joj destinacija.
Je li ljubav prema putovanjima imala svoje prste i u odabiru studija i budućeg zanimanja?
– Tek sam na studiju otkrila koliko toga Italija ima za ponuditi, a to istraživanje traje i danas. Obiteljski i poslovno vezana sam uz Italiju i svakodnevno izložena talijanskom jeziku preko radija, televizije pa i poslovnih pregovora jer surađujem s mnogo talijanskih poduzetnika. Moja poslovna putovanja u Italiju uvijek se pretvore u kulturno-umjetničko-gastronomski doživljaj pa čak i kad idemo pregovarati o kupnji strojeva, jer su kultura, umjetnost i gastronomija sastavni dio svakodnevice Talijana.
La bella Italia… koje su vam najdraže destinacije?
– Nisam baš objektivna kad je Italija u pitanju pa su meni sve destinacije omiljene. Obožavam kaos talijanskih gradova i mir talijanskih planina ljeti, red sjevera i nered juga.
Imate li neke svoje omiljene talijanske rute, izvan onih uobičajenih i turistički najrazvikanijih, koje biste preporučili svima željnima otkrivanja ljepota Italije?
– Talijanske Alpe i Dolomiti ljeti savršena su destinacija za one koji ne vole ljetne vrućine. Na sjeverozapadu Italije, iznad Torina, nalazi se dolina Aosta i mjesto Cogne, u centru nacionalnog parka Gran Paradiso, podjednako zimska i ljetna destinacija.
Na sjeveru Lombardije je turističko mjesto Bormio, u dolini Valtellina, poznato po svojim termalnim izvorima i termama Bagni Vecchi i Bagni Nuovi. Istočnije od Bormija nalazi se pitoreskni gradić San Martino di Castrozza, poznatiji po skijalištu, no i u ljetnom razdoblju nudi turistima organizirane izlete, vožnju biciklima i trekking. Od tamo se mogu posjetiti obližnja mjesta Predazzo, Moena, Canazei, Tesero i Stava koja se ljeti natječu u ljepoti cvjetnih dekoracija.
Možete li nam reći gdje ste pojeli najbolju pizzu u Italiji, najbolje lazanje i najbolje njoke? Čime vas je to još Italija iznenadila? Koje je najbolje jelo koje ste tamo pojeli?
– Nema dijela Italije gdje se ne može pojesti dobra pizza, no najbolja pizza jede se u Napulju i to ona klasična napuljska s tri osnovna sastojka: rajčicom, mozzarellom i svježim bosiljkom, u bojama talijanske zastave. Tankog je tijesta, pa ako to ne volite, onda vam preostaje skoknuti do Sicilije i tamo pojesti sicilijansku pizzu debelog tijesta, a nadjev je po želji.
Najklasičniji talijanski nedjeljni ručak su upravo lazanje, i to one „alla bolognese“ s mljevenim mesom i neizostavnim sastojkom, sirom parmezanom, a mora baš biti sir parmigiano reggiano iz okolice grada Parme po kojoj je i dobio ime. Rade ih po cijeloj Italiji, svaka regija ima svoju verziju, a Bologna i Napulj bore se za naslov rodnoga grada lazanji. Preostaje jedino otići i u Bolognu i u Napulj pa odlučiti tko ima bolji recept.
Zapravo, u koju god talijansku regiju da odete, nećete ostati gladni. Ni žedni. Ako ste pak u travnju u Veroni, svakako posjetite sajam Vinitaly, jedan od najvećih svjetskih sajmova vina. Time me je, recimo, Italija iznenadila. No, moram naglasiti da sam ipak najbolju talijansku kuhinju probala u kuhinji moje sestrične u San Marinu.
Također ste i Grčku proputovali uzduž i poprijeko – u čemu leži šarm Grčke? Što vam je ostalo u posebnom sjećanju?
– Šarm Grčke leži u Grcima! Osim Grka, tu je i šarm njihove tisućljetne kulture, umjetnosti, povijesti i gastronomije. Posebna atmosfera vlada ulicama Atene, kojoj se svako ljeto vraćam i svaki put nešto novo otkrijem. Nakon Atene, iz luke Pirej dovoljno je ukrcati se na jedan od trajekata i za nekoliko sati (ili njih 12!) može se doći do divnih destinacija. Toliko je grčkih otoka za otkriti da do kontinentalnog dijela Grčke još nisam stigla. Izbjegavam prenapučene otoke jer se od mnoštva turista ne može doživjeti prava Grčka. Većinu tih otoka sam posjetila (Santorini, Mikonos, Kreta, Rodos, Krf, Zakintos, Paros, Naxos, Milos), no sada biram manje poznate, bolje rečeno, nepoznate grčke otoke.
Nema ljepšega nego ukrcati se u Pireju na trajekt i otploviti na višesatno putovanje u nepoznato i iskrcati se u zoru na zadnjoj destinaciji na ruti. Tako smo doplovili do Astypalee, najudaljenijeg otoka na ruti trajekta Blue Star, otoka u obliku leptira iz otočne skupine Dodekanez. Najveći šarm imaju otoci sa stotinjak stanovnika gdje se u potpunosti možeš prepustiti ljepotama grčkih plaža, mora, krajolika i gastronomije: Sikinos, Ios, Folegandros, Antiparos, Kimolos, Poliegos, Koufonisia, Donousa, Schinoussa.
Čime je vaše okusne pupoljke osvojila Grčka?
– Nema čime nije! Od grčkog jogurta s voćem, medom i orasima za doručak, preko klasične grčke salate s feta sirom, musake, mesa s roštilja do dolmada, tj. listova vinove loze punjenih rižom i mljevenih mesom, punjenih rajčica, paprika i meni omiljenih jela koja se poslužuju kao predjela: taramasalata (namaz od riblje ikre), fava (kremasti namaz od žute leće ili boba) i tzatziki (namaz od grčkog jogurta, krastavaca i češnjaka). Od glavnih jela nezaobilazne su i mesne okruglice, hobotnica na sto načina, saganaki (zapečeni sir), souvlaki (ražnjići od mesa), gyros koji se poslužuje u grčkoj pogači tj. pita u kruhu s lukom, salatom, rajčicom, tzatzikijem uz dodatak prženih krumpirića. I za kraj za desert, baklava, tiropita (pita od sira) ili galaktoboureko (pita od griza, slična kremšniti). Bolje ne može.
Ne smijem zaboraviti ni „grčku“ kavu, koja je zapravo ona naša klasična turska kava i za koju vas, prije pripreme, uvijek pitaju dvije stvari: obična ili dupla, sa šećerom ili bez šećera? Što se vina tiče, među najvećim proizvođačima vina su veliki otoci Rodos, Kreta, Santorini, Paros, Krf, Zakintos i još jedan mali, Sikinos, radi čije smo vinarije potegli jedne godine i do tamo.
Život na putovanju ulazi u neku posebnu kategoriju – to je vrijeme izvan naše svakodnevice, vrijeme odmora, uz koje onda ide i zdrava doza hedonizma. U čemu najviše uživate na putovanjima?
– Upravo tako, zdrava doza hedonizma u kojoj uživaju sva osjetila i to već prije polaska na put. Moja putovanja počinju u dnevnom boravku dok mjesecima prije puta istražujem destinaciju, biram i rezerviram smještaj i letove. Jednom kad sam na destinaciji, nema osjetila koje ne uživa: od očiju koje upijaju prekrasne krajolike, trgove, ulice, preko ušiju koje osluškuju zvukove grada ili tišinu prirode, do nepca koje uživa u jutarnjoj kavi na nekoj osunčanoj terasi, poslijepodnevnom aperitivu ili čaši vina na trgu. Ritual ručka i večere bitan je dio putovanja, važno je proučiti ponudu prije puta, no ponekad najbolje ispadne kad završite negdje gdje vas intuicija ili puki slučaj odnesu.
Jeste li i inače hedonistica? Uživate u životu, u malim stvarima, ljepoti svakodnevice…
– Naravno. Iz svakog trenutka se može izvući ljepota. Čak i usred kišnog Zagreba kad klijent kasni na sastanak, uživam u trenutku mira i pogledu na grad. U gužvi na zagrebačkim prometnicama, umjesto živciranja, stignem proučiti fasade, zgrade, ljude i ovjekovječiti ih.
Kako birate destinaciju koju posjećujete?
– Toliko ih već imam na popisu da sljedećih nekoliko godina ne moram ništa birati! Jedan grčki otok odabrali smo na temelju samo jedne fotografije na Instagramu i oko tog otoka osmislili ostatak putovanja. Bez Instagrama za taj otok ne bih ni znala, on mi je vrijedan izvor informacija i tvornica ideja.
Otkrijte nam svoje tips and tricks – kako putovati, a ne bankrotirati?
– Klasika: kupiti avionske karte puno prije puta ili tijekom akcija aviokompanija, bukirati smještaj na vrijeme, a nekad je dobro čak i u zadnji čas, sve ovisi o destinaciji. Dobro je odrediti i neki dnevni budžet i pridržavati ga se, iako uvijek nešto može privući pažnju i prouzročiti neplanirani trošak.
Što vam je sljedeće u planu? Koja je još destinacija ostala neistražena, a koju ćete si uskoro priuštiti?
– U planu je putovanje automobilom jugom Italije, i to onaj donji dio čizme, počevši od regije Marche, zatim obići regije Abruzzo i Molise sve do same pete čizme, gdje se nalazi regija Puglia, i tu prelazimo s Jadranskog na Jonsko more do regije Basilicata i Calabria na kraju. Točan itinerer tek treba razraditi, no to je najmanji problem.
Jeste li tijekom putovanja skupili i neke anegdote?
– Iz Istanbula sam se u domovinu vratila unatoč ozbiljnoj ponudi nesuđenog mi ženika koji je nudio deset deva za moju ruku, ali u zadnji tren sam se predomislila i rekla ‘ne’. Sa Sicilije sam se vratila skoro zaručena za vatrogasca kojeg sam upoznala na jednom seoskom gospodarstvu. Poznanstvo je kratko trajalo, onoliko koliko traje ispijanje kave za šankom bara, ali očito je bilo dojmljivo za sicilijanskog vatrogasca.
Ne znam zašto su moje anegdote vezane uz bračne ponude, ali to mi jednostavno prvo pada na pamet. Trenutno čekam treću ponudu.
Pročitaj i ovo:
• Dresden: grad kulture i umjetnosti koji se izdigao iz pepela
• 10 najljepših znamenitosti koje će vas natjerati da se zaljubite u Prag
• Nezaboravna Toskana u samo 6 svibanjskih dana