U svome djelu Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, novinar Tom Mueller razotkrio je izrazito korumpiranu te ni malo ˝djevičansku˝ stranu industrije proizvodnje maslinovog ulja. Uvozna ulja, slabije kvalitete sa zemljama porijekla poput Turske, Tunisa ili Španjolske u talijanskom gradiću Lucca pretočena su u novu ambalažu s nazivom ˝ekstra djevičansko maslinovo ulje˝.
Od objave tog djela poimanje ekstra djevičanskog ulja prilično se izmijenilo jer je iz njega postalo jasno da ne možete očekivati takvu kvalitetu ulja od proizvoda iz supermarketa kojeg ste platili svega tridesetak kuna.
Ulje bez ikakvih nečistoća
Dakle, iza termina ekstra djevičansko maslinovo ulje trebala bi se naći maslinova ulja visoke kvalitete. Sam termin označava maslinovo ulje bez ikakvih nečistoća. Da biste osjetili takve nečistoće i primjese u maslinovom ulju koje se prodaje pod nazivom ¨ekstra djevičansko¨ trebali biste biti pravi znalac, a za većinu ljudi, takve primjese su ipak nedokučive.
Muellerovo istraživanje je pokazalo da mnoga maslinova ulja ‘visoke kvalitete’ i djevičanska maslinova ulja u sebi zapravo sadrže različita ulja sjemenki poput suncokreta, sezama, repice ili su pak dobivena iz ostataka proizvodnje maslinova ulja.
Takva ulja nemaju ni približno toliko kvalitetnih sastojaka, nutrijenata niti ljekovitih svojstava poput pravih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Problem je u tome što većina ljudi – potrošača toga nije ni svjesno prilikom odabira jeftinijih proizvoda.
Rok trajanja je samo 18 mjeseci
Stručnjaci tvrde da je rok trajanja ekstra djevičanskog maslinovog ulja 18 mjeseci od trenutka berbe i prerade, a ne flaširanja. Izrazito je zlatno-žute boje, umjereno jakog okusa te ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju.
Od svih maslinovih ulja, ono je najzdravije zbog jednostavnog tiještenja i filtriranja masnih kiselina prilikom proizvodnje. Bogato je klorofilom, lecitinom (prirodni antioksidans), karotenom, polifenolom (antioksidans), esencijalnim vitaminima A, D i K te vitaminom E.
‘Oplemenjeno’ nije ‘ekstra djevičansko’
Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobija se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8%. Zatim, kako bi zaslužilo nomen ‘ekstra djevičansko’, uz zadovoljenje kemijskih parametara, mora još proći i organoleptičku provjeru.
I na kraju, treba imati na umu da ekstra djevičansko maslinovo ulje oplemenjeno grančicom ružmarina ili bilo kojim drugim aditivom zapravo nije ekstra djevičansko maslinovo ulje!