Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vedrana Orlović: “Želja mi je kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela”
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • Uskrs: 10 maštovitih ukrasa koje možete napraviti sami
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Najbolji prirodni pripravci za jake nokte i bujnu kosu
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Unplash
  • Punta Skala: Proljetni praznici po mjeri cijele obitelji
    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Nizozemska i tulipani – čaroban proljetni spoj koji se ne propušta
    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
194

Početna stranica Lifestyle Putovanja Harira, tagine i kus kus – istraži okuse tradicionalnih marokanskih jela

  • Putovanja

Harira, tagine i kus kus – istraži okuse tradicionalnih marokanskih jela

Marokanska je kuhinja spoj arapskog, andaluzijskog i mediteranskog naslijeđa, s eksplozijom boja, okusa i mirisa

  • Posted on 11. srpnja 2018.26. travnja 2019.
  • 5 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
1
Shares
1
0
0
Total
1
Shares
1
0
0
 

Ako ste na putu za Maroko zbog odmora ili posla, znajte da vas čeka prava gastronomska poslastica. Marokanska je hrana miks arapske, andaluzijske i mediteranske kuhinje, a visoko rangira na popisu najboljih svjetskih kuhinja koje je vrijedno istražiti. Nećete biti razočarani nevjerojatnom raznovrsnošću, egzotičnim začinima i okusima te kombinacijama inovativnih sastojaka koje vas očekuju.

Ne putujete u Marakeš ili Casablancu tako skoro? U tom slučaju, popularni marokanski recepti – poput juhe od rajčica harira, tradicionalnog tagina ili raširenog kus kusa – donijet će okuse i mirise Maroka u vašu kuhinju, za istraživanje egzotičnih okusa iz udobnosti vlastitog doma.

 

Objavu dijeli Pauliane Ferreira ???? (@pauliane_) Tra 22, 2018 u 2:00 PDT

 

Objavu dijeli الطبخ المغربي Moroccan Food (@moroccanfood1212) Lip 17, 2018 u 11:47 PDT


Juha harira

U marokanskim se domovima i restoranima poslužuju različite vrste juha, ali harira se ističe iz mnoštva kao jedinstveno marokanska i omiljena diljem zemlje. Varijacije su bezbrojne, ali u pravilu je harira juha bazirana na rajčici s dodatkom leće, slanutka ili mesa.

Sastojci

– 4 žlice maslinovog ulja
– 1 veliki luk, narezan na kockice
– 3 stabljike celera, narezane na kockice
– 3 velike mrkve, oguljene i narezane na kolutove
– 1/2 čajne žličice kurkume
– 1 čajna žličica kumina
– 1/2 do 1 čajne žličice sušenih čili pahuljica, plus više za posluživanje
– sol
– 1 stručak peršina, nasjeckan
– 1 stručak korijandera, nasjeckan
– 400 g rajčice, narezane
– 7 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
– 400 g slanutka
– 1 šalica (370 grama) zelene leće
– 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
– 2 žlice brašna
– 1 veliko jaje
– sok od 2 limuna

Priprema

U tavi zagrijte ulje i popržite luk, celer i mrkvu, sve dok luk ne postane staklast i posmeđi, oko 5 do 10 minuta. Dodajte kurkumu, kumin, čili pahuljice, 1 čajnu žličicu soli, 1 šalicu peršina, 1 šalicu korijandera, rajčice i temeljac i pustite da zavrije.

Dodajte leću i slanutak, drugu čajnu žličicu soli i čajnu žličicu papra te nastavite kuhati, još oko 20 minuta.

Pomiješajte brašno, jaje i sok od limuna s dvije šalice vode (oko 470 ml). Umiješajte u juhu. Kuhajte još oko 5 minuta i poslužite, pospite ostatkom korijandera i peršina.

 

Objavu dijeli Sandra Šlajchová (@sandrusslajchova) Ožu 22, 2018 u 11:01 PDT

Tagine s govedinom i šljivama

Govedina ili janjetina sa šljivama klasično je slatko marokansko jelo koje kombinira suhe šljive i meso s mirisnim začinima poput đumbira, šafrana, cimeta i papra. Priprema se u tradicionalnoj posudi tagine, glinenoj posudi u obliku stošca tipičnoj za sjever Afrike, po kojoj je jelo i dobilo ime.

Sastojci

– 1 kg govedine ili janjetine, narezane na kockice
– 2 luka (naribana ili vrlo sitno sjeckana)
– 3 češnja češnjaka (sitno nasjeckani ili prešani)
– 3/4 čajne žličice soli
– 1 čajna žličica papra
– 1 čajna žličica đumbira
– 1/2 čajne žličice šafrana
– 1/2 čajne žličice kurkume
– 1 ili 2 štapića cimeta
– 1/4 šalice maslinovog ulja
– 1/4 šalice maslaca, omekšanog
– 2 i pol šalice vode
– stručak korijandera
– 300 g suhih šljiva
– 1 žlica meda
– 2 žlice šećera
– 1 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
– 1 žlica sjemenki sezama (po želji)
– malo prženih badema (po želji)

Priprema

U zdjeli pomiješajte meso s lukom, češnjakom i začinima. Zagrijte ulje i maslac u tavi na srednje jakoj vatri i kratko zapecite meso nekoliko minuta dok ne nastane korica.

Tagine možete pripremiti i u običnom loncu – u posudu stavite meso, zajedno s 2 i pol šalice vode i korijanderom. Pokrijte i pirjajte meso na srednjoj vatri oko 2 do 2 i pol sata, sve dok meso ne postane meko i lako se odvaja od kosti. (Napomena: na pola kuhanja uklonite pola šalice tekućine i ostavite sa strane.) Ako je potrebno, dodajte malu količinu vode tijekom kuhanja. Kad je meso kuhano, reducirajte umak.

Dok se meso kuha, stavite suhe šljive u malu posudu i prekrijte ih vodom. Kuhajte na srednje jakoj vatri, djelomično pokriveno, sve dok šljive ne omekšaju. (Količina potrebnog vremena može varirati, ali prosjek je između 15 do 30 minuta.)

Ocijedite šljive, a zatim dodajte 1/2 šalice tekućine odvojene od mesa. Umiješajte med i cimet te pustite da krčka još 5 do 10 minuta, ili dok ne dobijete gusti sirup.

Posložite meso na veliki tanjur za posluživanje i zalijte šljivama. Po želji, ukrasite sjemenkama sezama i / ili prženim bademima.

 

Objavu dijeli ⛦ Moroccan ♓Amazigh♓ Cuisine⛦ (@moroccanfoodofficiel) Lip 8, 2018 u 8:07 PDT

Marokanski kus kus

Kus kus se priprema svaki tjedan u mnogim marokanskim domovima, a kus kus sa sedam vrsta povrća vjerojatno je jedna od najpopularnijih verzija. Janjetina, govedina ili piletina pirja se zajedno s raznovrsnim povrćem, koje se zatim piramidalno posloži na hrpu kuskusa. Kao i kod mnogih drugih marokanskih jela, i ovo se jede iz jedne velike zajedničke posude.

Sastojci

– 1 velika crvena paprika, narezana na kockice
– 2 srednje mrkve, prepolovljene po duljini i tanko narezane
– 1 crveni luk, narezan na kockice
– 1 tikvica, prepolovljene po duljini i narezana
– 4 žlice maslinovog ulja
– 2 žlice svježeg soka od limuna
– 2 žličice mljevenog češnjaka (2 češnja)
– 1 žličica kumina
– 1 žličica korijandera
– 1/2 žličice cimeta
– sol
– 1 1/3 šalice suhog kus kusa
– 4 dl pilećeg temeljca
– 1/2 žličice kurkume
– 1/2 šalice grožđica
– 400 g slanutka
– 1/2 šalice prženih badema
– 3 žlice nasjeckanog svježeg korijandera
– 2 žlice nasjeckane svježe metvice

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Na lim za pečenje stavite papriku, mrkvu, luk i tikvice. Prelijte 1 žlicom maslinovog ulja, začinite soli i paprom te rasporedite preko povrća. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 15 minuta, preokrenite povrće na pola pečenja.

Dok se povrće peče, u maloj posudi pomiješajte preostale 3 žlice maslinovog ulja, sok od limuna, češnjak, kumin, korijander, cimet i 1/4 žličice soli, ostavite sa strane.

Zakipite pileći temeljac, 1/2 žličice soli i kurkumu. Stavite kus kus i grožđice u veliku zdjelu za miješanje, prelijte vrućim temeljcem i promiješajte. Pokrijte zdjelu plastičnom folijom i pustite da odstoji 5 minuta.

Dodajte pečeno povrće, slanutak, bademe i pripremljeni dresing kus kusu. Sve dobro promiješajte, začinite prema potrebi. Poslužite toplo.

 

Objavu dijeli Moroccan Couscous (@moroccancouscous_) Lip 7, 2018 u 12:10 PDT

 

 

Total
1
Shares
1
0
0
Prethodni članak
  • Putovanja

Hajdemo u planine: provedite nezaboravan godišnji odmor u Austriji

  • Posted on 10. srpnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Putovanja

Najbolje od Moslavine: TOP 10 preporuka za hranu, vino i trenutke za pamćenje

  • Posted on 12. srpnja 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Andrea Šitum, urednica
  • Foto: Marko Čolić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Putovanja

Nizozemska i tulipani – čaroban proljetni spoj koji se ne propušta

  • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Dubrovnik očima Dubrovkinje – što vidjeti, doživjeti i jesti?

  • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
  • 7 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Depositphotos
Pročitaj
  • Putovanja

Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: Andrea Šitum, glavna urednica
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Putovanja

Cinque Terre: 7 lokacija koje svakako morate posjetiti

  • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Ljubljana: Europska zelena prijestolnica bogatog sadržaja

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Putovanja

Valentinovo u Opatiji: Zaljubite se u najromantičniji grad na obali

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Vruća joga: Prednosti vježbanja na visokim temperaturama

    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Ikebana: Japanska tradicija aranžiranja cvijeća savršena za uskrsni stol

    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Jednadžba za sreću postoji i jednostavnija je nego što mislite

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Dr. Alenka Brozina: 8 glavnih krivaca za nadutost probavnog sustava

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Sobno bilje: Pronađite (napokon) onu pravu za sebe

    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Vedrana Orlović: “Želja mi je kroz slasne fotografije i recepte dati prijedloge kako domaći kefir ukomponirati u jela”
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Vedrana Orlović
  • 2
    Uskrs: 10 maštovitih ukrasa koje možete napraviti sami
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Najbolji prirodni pripravci za jake nokte i bujnu kosu
    • Posted on 30. ožujka 2021.30. ožujka 2021.
    • Foto: Unplash
  • 4
    Punta Skala: Proljetni praznici po mjeri cijele obitelji
    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Nizozemska i tulipani – čaroban proljetni spoj koji se ne propušta
    • Posted on 29. ožujka 2021.29. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
194
Najnovije objave
  • Masaža: Pružite svom partneru vrhunsko opuštajuće iskustvo
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Kovanice: Otkrijte 5 zanimljivosti koje sigurno niste znali
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Iva Komesar
  • Dr. Meri Bura: Muči vas nesanica? Pozabavite se svojim “startnim stresom”
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Dubrovnik očima Dubrovkinje – što vidjeti, doživjeti i jesti?
    • Posted on 26. ožujka 2021.26. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići