drugi nazivi: glavobolja
Prehrana
Kod učestalih migrena preporuka je kontrolirati šećer u krvi. Mnogi doktori kod migrena preporučuju strogo izbjegavanje rafiniranog šećera, kofeina i alkohola i prehranu u obliku malih, ali učestalih obroka.
Postoje brojni okidači koji dovode do migrenoznih napada te ih je potrebno identificirati i potom izbjegavati. Napade migrene mogu izazvati čokolada, sir, mononatrij glutamat, hrana koja sadrži aminokiselinu tiramin (koja se nalazi u crvenom vinu, starim sirevima, dimljenoj ribi, pilećoj jetri, smokvama i nekim grahoricama). Odgovorni mogu biti i orašasti plodovi, neke vrste voća (avokado, banana i citrusi), luk, mliječni proizvodi, mesni proizvodi s nitratima (slanina, hrenovke, salame itd.) te fermentirane ili ukiseljene namirnice.
Dodaci prehrani
5-HIDROKSITRIPTOFAN (5-HTP), (200 mg dva sata prije spavanja) – za poboljšanje raspoloženja i zdravi san. Treba biti oprezan kod korištenja ovog dodatka prehrani stoga što su moguće interakcije s nekim antidepresivima te ga je potrebno uzimati isključivo uz dogovor s vašim liječnikom ili ljekarnikom.
MAGNEZIJ (200-600 mg dnevno) – primijećeno je da osobe s učestalim migrenama imaju smanjene razine magnezija u odnosu na osobe koje nemaju česte migrene i neke studije sugeriraju da se dodavanjem magnezija u prehranu napadi mogu smanjiti. Nuspojave kod uzimanja magnezija mogu uključivati snižen krvni tlak i rijetke stolice.
VITAMIN B2, RIBOFLAVIN (400 mg dnevno), B12 i FOLNA KISELINA – neke studije pokazuju poboljšanje kod uzimanja kompleksa B vitamina.
KOENZIM Q10 (100-200 mg dnevno) i melatonin u preliminarnim su studijama pokazali smanjenje migrenoznih napada za 60 %.