Španjolska se kuhinja cijeni kao jedna od najboljih kuhinja na svijetu, a neka tradicionalna španjolska jela i recepti datiraju stotinama godina unazad. Hrana je postala sastavni dio Španjolske koja otkriva priču jednako bogatu kao i njezina povijest, pri čemu svaka regija Španjolske – jednom zbirka brojnih, različitih kraljevina – za zajednički stol donosi vlastite okuse.
Ajoblanco juha
Hladna španjolska gazpacho juha nadaleko je poznata, a ništa manje ukusna nije ni bijela kremasta juha, s bazom od badema. Datira iz vremena maurske vladavine Španjolskom, prije nego što je rajčica stigla na Iberski poluotok, što čini ajoblanco originalnom španjolskom juhom.
Sastojci
– 60 g kruha, starog jedan dan
– 700 ml vode
– 200 g oguljenih badema
– 3 češnja češnjaka
– 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja (ili više, prema potrebi)
– 2 žlice octa
– sol (prema ukusu)
Napomena: Možete upotrijebiti grožđe ili lubenicu za ukrašavanje ajoblanco juhe i dati joj jedinstveni štih.
Priprema
Namočite kruh u vodi, oko 15 minuta, dok se ne razmoči. Stavite omekšani kruh i vodu u blender, zajedno s bademima, češnjakom i maslinovim uljem. Miksajte smjesa ne postane kremasta i homogena. Prema ukusu, začinite soli i octom.
Prebacite juhu u zatvorenu posudu i rashladite u hladnjaku, 2-3 sata. Kad poslužujete juhu, prvo u dno posude stavite ohlađenu lubenicu narezanu na kockice (grožđe ili dinju), a zatim prelijte hladnom juhom.
Tortilla Espanola
Poznati španjolski omlet, tortilla de patatas, jedno je od najtipičnijih španjolskih jela. Tradicionalna se verzija priprema od samo četiri sastojka – jaja, krumpira, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i soli – za obrok koji se jedu u bilo koje doba ili posluženo s dodacima kao tapas.
Sastojci
– 500 g krumpira
– 4 jaja
– 1 luk
– sol
– ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema
Ogulite krumpir i narežite na kriške, oko 1 cm debljine. Osušite ih papirnatim ručnikom, stavite u zdjelu, posolite i dobro promiješajte.
U tavi zagrijte ulje i pecite krumpir oko 15 minuta, a pred kraj pečenja dodajte luk i sve zajedno pecite dok ne omekša. Izvadite iz ulja, pustite da se ohladi i ocijedi.
U međuvremenu istucite jaja i začinite ih soli i paprom. Jajima dodajte smjesu krumpira i luka, dobro promiješajte te pustite da odstoji oko 10 minuta.
Iz iste tave gdje ste pržili krumpir uklonite višak ulja. Zagrijte tavu te dodajte smjesu, pecite na srednje jakoj vatri oko 6-8 minuta sa svake strane. Kad se donja strana zapeče i dobije koricu, stavite tanjur na tavu, preokrenite i vratite nazad u tavu tako se ispeče i s druge strane.
Paella s plodovima mora
Paella je poznato španjolsko jelo bogato bojama i okusima – obično se sprema od riže, povrća i morskih plodova, ali dolazi i u raznim mesnim varijantama. Kuha se u poklopljenoj tavi bez miješanja, a za intenzivan okus zaslužan je šafran.
Sastojci
– 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 4 češnja češnjaka
– 1 veliki luk, sitno nasjeckan
– 1 crvena paprika, nasjeckana
– 300 grama riže kratkog zrna
– 1/2 čajne žličice kurkume
– 1 čajna žličica paprike
– 400 g nasjeckane rajčice
– 3 šalice pilećeg ili ribljeg temeljca
– 1 prstohvat niti šafrana
– 12 škampi, očišćenih
– 12 dagnji, opranih
– listovi peršina, ugrubo nasjeckani
– kriške limuna
Priprema
U dubokoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak, luk i crvenu papriku pa kratko kuhajte 3 minute dok povrće ne omekša.
Dodajte rižu, kurkumu i papriku i dobro promiješajte.
Dodajte rajčice, temeljac i šafran, promiješajte i pustite da zakipi.
Smanjite toplinu, pokrijte i kuhajte 20-ak minuta.
Na vrh riže rasporedite škampe, školjke i grašak, pokrijte i kuhajte još 10-15 minuta, sve dok se školjke ne otvore, a škampi ne poprime ružičastu boju.
Maknite s vatre i poslužite posipano peršinom, uz kriške limuna položene na vrh.