Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne FODMAP dijeta – prehrana koja smanjuje nadutost

  • Kolumne

FODMAP dijeta – prehrana koja smanjuje nadutost

Piše: Alenka Brozina, dr. med. Kako bi se doskočilo nemedikamentoznom liječenju sindroma iritabilnog kolona, osmišljen je plan prehrane pod nazivom FODMAP dijeta

  • Posted on 17. kolovoza 2014.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
1
Shares
1
0
0
Total
1
Shares
1
0
0
Nadutost je jedan od vodećih problema današnjice. Gotovo da nisam srela osobu koja mi se nije požalila kako je naduta nakon konzumiranja određenih namirnica. Ovaj problem je jedan od najčešćih simptoma sindroma nadražajnog (iritabilnog) crijeva, jednog entiteta koji je također jako učestala zdravstvena smetnja današnjice.
 
Iritabilni kolon („Irritable bowel syndrome“–IBS) se definira kao sindrom koji uključuje opetovane bolove u trbuhu (abdomenu) ili abdominalnu „nelagodu“ koji se javljaju najmanje tri dana u protekla tri mjeseca s poremećajima u defekaciji u kvantitativnom i kvalitativnom smislu (proljevi, opstipacija). Radi se o kroničnom, funkcionalnom poremećaju crijeva što isključuje crijevne bolesti tipa celijakija, upalne bolesti crijeva i nema sklonosti ka malignitetu. No, IBS se može pronaći u sklopu nekih crijevnih bolesti, kao što je celijakija. IBS je veoma učestali problem u adolescenata i odraslih osoba s tendencijom porasta. Neke teorije tumače nastanak ovog sindroma na „greškama u komunikaciji“ pri osovini crijevo-mozak.
 
Kako bi se „doskočilo“ nemedikamentoznom liječenju ovog sindroma, osmišljen je plan prehrane koji se naziva FODMAP dijeta, a pokazala se jako uspješnom kod rješavanja nadutosti.
 
O čemu se zapravo radi?
 
FODMAP dijeta je zapravo dijeta s manjim udjelom osmotski aktivnih tvari (tvari koje „navlače“ vodu u probavni sustav, prvenstveno crijeva). Najčešće se radi o namirnicama koje se ne „upijaju“ dovoljno kroz crijevne resice te bivaju fermentirane od strane bakterija u našim crijevima i tako postanu osmotski aktivne.
Naziv dijete vuče korijene u engleskom govornom području, a znači: F-fermentable (fermentirajući); O-oligosaccharides (oligosaharidi); D-disaccharides (disaharidi); M-monosaccharides (monosaharidi); A-and (i); P-polyols (polioli).
 
Najčešći FODMAP-ovi u prehrani su: fruktoza ( voće, med…), laktoza (mlijeko i mliječni proizvodi),fruktani, inulin (pšenica, kapula,luk,korijen cikorije…), galaktani (grašak,leća, mahunarke tipa grah, soja…), polioli ( zaslađivači koji sadrže sorbitol, manitol, xylitol, voće tipa avokado,trešnje, marelice,breskve,kruške, šljive…)
 
 FODMAP dijeta - prehrana koja smanjuje nadutost
Patlidžan je na popisu dozvoljenih namirnica
 
Popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica kod sprovođenja dijete s manjim udjelom FODMAP-ova:
 
MESO, RIBA I JAJA – dozvoljeno je svježe ili duboko zamrznuto
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI – dozvoljeni su proizvodi bez laktoze (imaju oznaku „lactose free“) te manje količine (do 6 g) sireva tipa parmezan, brie. Sve ostalo izbjegavamo.
ALTERNATIVE MLIJEKU – mlijeka od orašastih plodova (bademovo,lješnjakovo), mlijeko od riže su dozvoljena. Izbjegava se kokosovo mlijeko.
ŽITARICE – dozvoljene su sve žitarice bez glutena te njihovi proizvodi. Zabranjeni su proizvodi od pšenice,ječma,raži i zobi te korijen cikorije.
VOĆE – banane, dinja, grožđe, grejp, kiwi, kumquat, limun i limeta,mandarina,naranča, ananas i bobičasto voće su dozvoljeni. Izbjegavati: avokado, jabuke, jabučni sok, datulje, marelice, konzervirano i suho voće, smokve, mango, breskve, kruške, papaju, šljive, lubenicu.
POVRĆE – dozvoljeno je krastavac, mrkva, celer, patlidžan, salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, krumpir, tikvica, rajčica. Izbjegavati: artičoke, šparoge, brokula, kupus, karfiol, zeleni grah, grašak, gljive.
SJEMENKE – bučine, suncokretove sjemenke, bademi, lješnjaci, indijski oraščić, makadamija su dozvoljeni. Izbjegavati: grah,slanutak, pistacije, soju
ZAČINI– dozvoljeni su začini spremljeni od začinskog bilja, lan, masline, margarin, maslac, papar, sol, senf, ocat, sve vrste ulja, aceto balsamico. Izbjegavati: agavin sirup,kokos,med,sirupi s visokim udjelom fruktoze, umjetni zaslađivači (sorbitol,manitol,xylitol – najčešće u žvakaćim gumama).
 
Ova dijeta,odnosno režim prehrane, je predložen kao pomoć pri ublažavanju simptoma kod osoba sa sindromom nadražajnog crijeva (iritabilni kolon), no također se preporučuje osobama s učestalim nadimanjem, flatulencijom i bolovima u trbuhu. Preporučuje se sprovođenje dijete tijekom nekoliko tjedana (4-6 tjedana) nakon čega postepeno počinjemo s uvođenjem jedne od „zabranjenih“ namirnice te pratimo pojavu simptoma. Ako se simptomi pojave,treba namirnicu isključiti iz prehrane. Također treba napomenuti,da se brojne „zabranjene“ namirnice kriju u nekim od već komercijalno pripremljenih proizvoda, stoga se preporučuje temeljito čitanje prehrambenih deklaracija na pozadini proizvoda!
 
 

Alenka Brozina, dr.med.
https://alenkaadenium.blogspot.com



 
Total
1
Shares
1
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Seksualnost – tako daleko do istočnog grijeha

  • Posted on 17. kolovoza 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Sanja Tatalović Aditi
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Alternative za meso – potreba ili luksuz?

  • Posted on 17. kolovoza 2014.2. rujna 2019.
  • Autor: Branimir Dolibašić, dipl. nutricionist
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići