Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
162

Početna stranica Lifestyle Ekologija Fish Forward projekt WWF-a: Zato što svaka riba ima svoju priču

  • Ekologija

Fish Forward projekt WWF-a: Zato što svaka riba ima svoju priču

Nakon katastrofalnih prognoza o nestanku riba iz mora, WWF je pokrenula Fish Forward projekt, u okviru kojeg je predstavljen vodič „Priče iza vašeg tanjura“

  • Posted on 18. listopada 2016.26. travnja 2019.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Lana Jurić
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Volite pripremati ribu? Znate li kako izabrati onu najbolju, po mogućnosti iz održivog ulova? Zašto je uopće važno kupovati takvu ribu? Odgovore na ova pitanja, neobične recepte i još mnogo više zanimljivosti možete pronaći u novom WWF-ovom vodiču za proizvode iz ribarstva „Priče iza vašeg tanjura“, predstavljenog 17. listopada u hotelu Esplanade.

Ana Grgić, chefica kuhinje ovog zagrebačkog hotela, radijska i televizijska voditeljica Barbara Kolar i stand up komičarka Marina Orsag, ambasadorice WWF-a, tom su prigodom pripremale ukusne riblje specijalitete – naravno, iz održivog ulova, odnosno odgovornog uzgoja.
 
– Velika sam ljubiteljica morske hrane i smatram da bi se trebalo razumno postupati sa svime onim što nam more nudi. Trebamo nastojati to očuvati te natjerati ljude da razmisle o svemu što nam priroda daje i zbog čega prema njoj moramo biti jako dobri – rekla je Barbara Kolar.
 
Prestati s pretjeranim izlovljavanjem
 
– Danas smo pripremili srdelice, jedan dio je dimljen, s marmeladom od rajčice, čipsom od krumpira i salsom od rikule, a drugi dio su pržene srdelice u panko mrvicama s pjenom od slatkog krumpira. Tu je i rižoto od dagnji te brancin u kadaifu na pjenici od šenona, a svi proizvodi su iz održivog ribarstva – rekla je Ana Grgić i istaknula da se pridružila ovoj akciji zato što kao kuharica može biti najbolji ambasador održivih proizvoda iz ribarstva s obzirom da odlučuje što će gostima staviti na tanjur.
 
Ribe u morima ima sve manje te ako ne prestanemo s pretjeranim izlovljavanjem do 2048. bi mogle u potpunosti nestati. Kako se to ne bi dogodilo svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u 11 zemalja EU pokrenula je projekt Fish Forward nastojeći podići svijest o održivom ribarstvu. A kako podržati kupovinu ribe koja dolazi iz održivih izvora od danas baš svi mogu saznati zahvaljujući novom vodiču. Njegovu online verziju pronađite na www.kojuribukupiti.org.
 
Fish Forward projekt WWF-a: Zato što svaka riba ima svoju priču
 
– Sjećam se knjige Mire Kišpatića iz 1893. koju sam dobila kao poklon, točnije jednog citata: „More je neiscrpan izvor ribe i ljudi ju nikada neće do kraja iscrpsti“. Samo 123 godine kasnije sva svjetska ribarstva su u kolapsu. Mediteran i Jadran, nažalost, čeka ista sudbina. Upravo je to razlog zašto postoji ovaj vodič i u njemu smo nastojali istaknuti dobre primjere. U dućanima bi fokus trebalo staviti na održive proizvode iz ribarstva i na taj način educirati ljude. Ako biramo ono što je bolje, s vremenom će toga biti sve više – rekla je Martina Šubašić, voditeljica komunikacija na projektu Fish Forward.
 
Ne moramo se odreći omiljenih specijaliteta
 
Svatko od nas može učiniti nešto za spas riba, a pritom se ne moramo odreći svojih omiljenih specijaliteta. Vodimo računa da naš svakodnevni odabir proizvoda iz ribarstva uvelike utječe na morske resurse i ljude direktno vezane uz ovu gospodarsku granu, osobito iz zemalja u razvoju gdje more često predstavlja jedini izvor hrane i prihoda.
 
WWF-ov vodič ponudit će vam korisne savjete, činjenice i anegdote, uz ukusne recepte poznatih kuhara koji će vas nadahnuti da unesete malo raznolikosti u svoju potrošnju. Pangasisus iz Vijetnama, cipal na francuski način, srdele umotane u listove vinove loze, bakalar, orada, šarun…, neke su od riba koje ćete naći među receptima. Ovaj vodič tek je početak. WWF Adria trenutno radi na pokretanju procesa certificiranja raznih ribarstava diljem Mediterana i na Jadranu kako bismo u ponudi imali ribu iz održivih izvora i pravilnom kupnjom učinili mali, ali važan korak za njihov spas.
 
– Ako pazimo što jedemo i ribice će paziti da ih još dugo imamo za jesti – kazala je ambasadorica WWF-a i stand up komičarka Martina Orsag koja podržava sve ovakve projekte te priznaje da voli jesti ribu i svima poručuje da jedu raznovrsnu ribu, da budu malo uzbudljiviji u svom odabiru ribica, ako pecaju da male bace natrag i da čitaju deklaracije.
 
Više o projektu: www.fishforward.eu/hr, adria.panda.org te Facebook fan pageu WWF Adria.
 
Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Ekologija

A što ti možeš učiniti za ribe?

  • Posted on 17. listopada 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ekologija

Soda bikarbona, ocat i limun – sve što treba za ekološko čišćenje doma

  • Posted on 18. listopada 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Ekologija

Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti

  • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Ovo je prirodni dezodorans koji djeluje, a koji možete napraviti sami

  • Posted on 12. veljače 2021.12. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Održiva prehrana: 7 namirnica koje podupiru ekološki način života

  • Posted on 11. veljače 2021.11. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Klimatske promjene: 5 novih otkrića koji pozivaju na uzbunu

  • Posted on 4. veljače 2021.4. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Ekologija

Epsom ili gorka sol: Kakve pozitivne učinke ima na biljke?

  • Posted on 26. siječnja 2021.26. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Recikliranje odjeće: Kakvu odjeću odnijeti na reciklažu, a kakvu u otpad?

  • Posted on 22. siječnja 2021.21. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Ekologija

Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane

  • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 10 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Fenomen Plitvice – mjesto gdje luksuz susreće prirodu

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Mentalno zdravlje: Kako onečišćeni zrak utječe na psihičko stanje?

    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Flower power je inspiracija za nove Dr. Hauschka dnevne fluide

    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo PR
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 3
    Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Frane Herenda: Koje biljke djeluju na ženske spolne hormone?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 5
    10 razloga zbog čega ovog proljeća posjetiti Brodsko-posavsku županiju
    • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
    • Foto: Saša Pjanić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
162
Najnovije objave
  • Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Naturala Life, u potrazi za srećom, donosi priče o Ani Radišić, Mirjani Hrgi, Editi Lučić Jelić i Suh Yoon Lee
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Istock
  • Klara Benko: Kako početi vježbati nakon karantene?
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
    • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.