Beograd slovi kao nezaobilazna balkanska destinacija za nezaboravan provod, čemu se osim brojnih atrakcija i glazbe za svačiji ukus definitivno pridružuje i velikodušna ponuda jela autohtone srpske kuhinje. Budite sigurni kako će posjet Beogradu testirati vaše želučane kapacitete do maksimuma – ova oaza ćevapa i pečenja, jela s roštilja i čvaraka, kajmaka i ajvara dat će sve od sebe da iz Beograda odete s velikim osmijehom na licu i kojom kilicom više.
>> Mini-vodič: Kako najbolje doživjeti Beograd u proljeće?
Gdje pojesti najbolje ćevape (i brizle) u Beogradu?
„Najbolji roštilj u Beogradu“, „najbolji ćevapi u gradu“, „vrhunski roštilj“… hvalospjevi na račun restorana Ćevap kod Dekija na stranici TripAdvisora samo se nižu, a i mi smo se imali prilike uvjeriti kako se ovdje zaista odlično jede. Smješten u centru Beograda, na adresi Strahinjića Bana 71, Ćevap kod Dekija je mjesto gdje možete pojesti pravi roštilj, uzeti pomfrit i salatu i sve to zaliti dobrim pivom. Nema puno filozofije, a takve jednostavne stvari su najčešće i najbolje. Ovdje vas čeka sređen i topao interijer, zidovi od cigle, ušuškani separei i drito-u-glavu jelovnik.
Kao što to i ime govori, zvijezda menija definitivno su ćevapi, sočni, mekani, savršeno začinjeni. Domaćini otkrivaju kako je ćevap spremljen kod Dekija od 100 % junećeg mesa, napravljen po tradicionalnoj recepturi i pečen isključivo na bukovom ugljenu. Osim ćevapa, ovdje se jede i genijalan biftek, savršeno sočan i pripremljen po pe esu, ražnjići i kobasice, a uz bok ćevapima može stati i gurmanska pljeskavica, pravo umjetničko djelo koje s roštilja stiže ravno na vaš tanjur. Naravno, svi ovi specijaliteti nezamislivi su bez kajmaka i ajvara koji mirne duše možemo proglasiti najboljim na svijetu.
Pored jela s roštilja, u restoranu Ćevap kod Dekija možete probati i specijalitet na koji su posebno ponosni, pripremljen po strogo čuvanoj recepturi – teleće brizle, koje se također mogu okititi titulom "naj". www.cevap.rs
Duvan čvarci – čuvena delikatesa
Ovaj čuveni specijalitet iz Srbije svojim izgledom podsjeća na rezani duhan, pa odatle i uvriježeno ime. Smatra se da potječu iz Valjeva, kažu da je recept prema kojem se rade star i do 200 godina, a njihova izrada zahtijeva šest do osam sati. U svemu je najbitniji odabir sirovine i dužina kuhanja, a zbog specifičnosti procesa pripreme, dobiva se mala količina čvaraka koji su zbog toga na glasu kao cijenjena delikatesa. Zbog toga bi bilo neoprostivo posjetiti Beograd i preskočiti duvan čvarke, koje možete pronaći u tradicionalnim restoranima, tržnicama i delikates radnjama.
Peglana kobasica u znaku potkove
Peglana kobasica jedan je od simbola grada Pirota, rame uz rame s kačkavaljem, sirom od ovčjeg mlijeka. Smatra se da potječe iz vremena kad je Srbija bila pod turskom vlašću, što bi objasnilo izostanak svinjskog mesa u kobasici – naime, peglana kobasica priprema se od biranog ovčjeg, kozjeg i junećeg mesa, a tijekom sušenja, „pegla“ se staklenim bocama. Zbog toga dobiva i svoj karakterističan oblik, tanak i savijen u obliku konjske potkove. Mi smo u čarima peglane kobasice uživali u otkačenom restoranu koji spaja Pirot i Firencu, Lorenzo i Kakalamba, a može je se naći na beogradskim tržnicama i trgovinama delikatesama. www.lk.rs
>> Lorenzo & Kakalamba: Najotkačeniji beogradski restoran u kojemu Pirot susreće Firencu
Djevojke sanjaju Karađorđevu šniclu
Put u Beograd teško da može proći bez susreta s Karađorđevom šniclom, koju na svom jelovniku nudi gotovo svaki beogradski restoran. Šnicla je nastala sasvim slučajno prema receptu chefa Milovana Miće Stojanovića 1956. godine, a za pripremu se koristi svinjski file, odnosno lungić, punjen sirom, šunkom i kajmakom. U narodu je postala poznata i pod imenom Djevojački san te se ubrzo prometnula u nacionalno jelo srpske kuhinje.
Najbolji je domaći ajvar
Cepkani ajvar, odnosno ajvar od cepkane paprike, svoje ime duguje načinu na koji je paprika obrađuje prilikom pripreme ajvara, gdje se paprika ne melje nego sjecka. Iako će svaka domaćica otkriti svoje recept za najbolji cepkani ajvar, za pripremu ne treba ništa doli domaće crvene paprike, malo soli i ulja. Pronaći ćete ga na tržnici i trgovinama delikatesama, a potom uživaju u njegovu uparivanju s mesom, ćevapima, roštiljem…
Jedan i neponovljivi – kajmak
Još jedan nezaobilazan pratitelj jela s roštilja je i kajmak, mekan i kremast dodatak bez kojeg se ne može zamisliti dobar roštilj. Dobiva se fermentacijom mliječne masti tijekom kuhanja sirovog mlijeka, kravljeg, ovčjeg ili kozjeg, a odlično se slaže s raznoraznim mesnim specijalitetima, suhomesnatim proizvodima, ili samostalno namazan na kruhu ili lepinji.
Pečene paprike s kajmakom
Pečene paprike s kajmakom cijenjeni su srpski specijalitet koji se poslužuje kao toplo predjelo, ali i kao samostalno jelo. Crvene slatke paprike peku se u pećnici ili na roštilju, kratko preprže na malo ulja, a potom plivaju u božanstvenom sosu od kajmaka. Zato se slobodno počastite i ovom delicijom.
>> Beograd: Balkanska hedonistička meka
Kraljica ljetnih priloga – šopska salata
Iako se oko podrijetla šopske salate i dalje vode rasprave, ova salata bugarskih korijena toliko se udomaćila u ovim krajevima da ćete je naći u svakom restoranu koji poslužuje tradicionalnu hranu. Osvježavajuća šopska salata gotovo da i nema konkurencije kad je u pitanju prilog mesnim jelima s roštilja. Rajčica, krastavac i paprika, sve to prekriveno s mnogo slanog sira, i poznata salata spremna je za na stol.
Nema do jela s roštilja
Ako vam već na sam spomen roštilja počinju curiti sline, u Beogradu ćete doći na svoje. Jela s roštilja imaju poseban šmek i utkana su u samu tradiciju srpske kuhinje, pa se tako na meniju definitivno moraju naći ćevapi i pljeskavica, punjena vješalica, lekovački uštipak i legendarni leskovački voz. Mi smo odličan roštilj isprobali u restoranu Tri šešira u Skadarliji.
Pečenje još vruće s ražnja
Bez dobrog pečenja nema ni dobre gozbe, složit će se mnogi. Odojak i janjetina postaju vruća roba kako se približava vrijeme blagdana i praznika, a usto su i obavezna stavka na meniju svakog obiteljskog slavlja. U Beogradu ćete naletjeti na mnogo mjesta gdje se jede odlično pečenje, a nas je posebno osvojila janjetina i odojak posluženi u restoranu Lorenzo i Kakalamba.
Više informacija na www.tob.rs
Pročitaj i ovo:
• Skadarlija: Mjesto susreta boema i hedonista
• Beograd: Urbana prijestolnica Balkana
• Beograd nikada ne spava – preporučujemo top mjesta za savršeni noćni provod