Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
  • Advent u Otočcu zakoračio u čaroliju proširene i virtualne stvarnosti
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: Promo
  • Božićni grad Family malla – savršena adventska destinacija za cijelu obitelj!
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: promo
  • Iznenadni poslovni sastanak? Ovi suhi šamponi spašavaju kosu u samo 2 minute!
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: pexels, promo
  • Imate visok krvni tlak? Evo što se zbiva kad izbacite samo 1 žlicu soli iz prehrane
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: pexels
  • Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama
    • Posted on 28. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • Foto: Vedrana Orlović
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Green
0
0
363

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Dunja s ormara na tanjuru

  • Zdravi recepti

Dunja s ormara na tanjuru

Priprema dunje zahtijeva strpljenje i energiju, ali zato to nagrađuje pravim gurmanskim iskustvom za nepce

  • Posted on 1. listopada 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Ove "zlatne jabuke" grčke mitologije jedan su od najstarijih poznatih plodova. Pomalo starinske i zaboravljene (a nekad uvijek prisutan detalj na ormaru naših baka), zahtijevaju vrijeme i energiju da bi se tvrd i žilav plod pretvorio u poslasticu kao što i zaslužuje. Dunje se strpljivo kuhaju jer se ne mogu samo ubrati sa stabla i zagristi – previše su trpke zbog prisutnosti tanina, koji nestaje termičkom obradom. No, zato su izvrstan izvor vlakana, a sadrže i vitamin C, vitamine B kompleksa te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.

Budući da su na vrhuncu tijekom jeseni, zašto ih ne poslužiti kao tradicionalni španjolski membrillo, uz glavno jelo ili kao chutney, te kao neodoljivi desert?

 

Objavu dijeli Persian Cuisine (@persiannoon) Srp 3, 2018 u 1:28 PDT


Chutney od dunje

Svatko sa stablom voćke u dvorištu zna da na kraju završi i s više plodova nego što može pojesti. Zato je chutney odličan način za konzerviranje tog obilja voća kao bi ga se moglo konzumirati i dalje u godini. Osim dunje, isto možete učiniti i s drugim voćem.

Sastojci

– 1,5 kg dunje, oguljene i narezane na male komadiće
– 2 luka
– 370 g smeđeg šećera
– 500 ml jabučnog octa
– 2 crvene čili papričice, bez sjemenki
– 100 g korijena đumbira
– 1 štapić cimeta
– 2 zvjezdasta anisa
– 1 čajna žličica sjemenki korijandera
– sol, papar

Priprema

Stavite luk, čili papričice, đumbir, sjemenke korijandera u blender i grubo usitnite. Premjestite smjesu u veliku tavu ili posudu, dodajte šećer, ocat, cimet, anis te malo soli i papra. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući kako biste otopili šećer.

Dodajte dunje, pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, sat do sat i pol, dok se chutney ne zgusne i lijepo je aromatiziran.

Prebacite vrući chutney u 4 x 250 ml sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Možete koristiti odmah ili pohraniti na sobnoj temperaturi do 3 mjeseca; čuvajte u frižideru nakon otvaranja.

 

Objavu dijeli Ulyana, Ukraine?? (@happyhomecook) Lis 23, 2014 u 1:05 PDT


Membrillo pasta od dunje

Dulce de membrillo se jede širom Španjolske, a obično se poslužuje u restoranima s Manchego sirom te jede kao predjelo ili desert.

Sastojci

– 1,8 kg dunje, opranih i oguljenih, narezana
– 1 mahuna vanilije
– 1 čajna žličica korice od limuna
– 3 žlice soka limuna
– oko 2 šalice šećera

Priprema

Stavite dunje u lonac i pokrijte vodom. Dodajte mahunu vanilije i koru limuna te pustite da zakipi. Smanjite vatru, pokrijte i pustite da kuha 30-40 minuta, dok komadići dunje ne budu mekani.

Iscijedite vodu i maknite mahunu vanilije. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete pire od dunje. Izmjerite pire od dunje. U tradicionalnom receptu, ovisno o količini pirea, toliko ćete trebati šećera (4 šalice šećera za 4 šalice pirea od dunje), ali možete staviti i manje.

Vratite pire od dunje u zdjelu, dodajte šećer i miješajte drvenom žlicom sve dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte sok od limuna. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne dobijete gustu i tamnoružičastu smjesu, oko sat do sati pol.

Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu, 60° C. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i na mastite maslacem. Ulijte kuhanu pastu od dunje, stavite u pećnicu i pustite da se suši sat vremena ili dulje. (Ako imate pećnicu s ventilatorom, koristite ga.) Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Izrežite na kvadrate i poslužite uz sirnu platu, s Manchego sirom. Uzmite mali komad membrillo paste i položite na vrh komadića sira. Pohranite omatanjem u plastičnu foliju i čuvajte u hladnjaku.

 

 

Objavu dijeli Nutri Diabetes (@nutri.diabetes) Ruj 4, 2018 u 8:05 PDT

Sirupasti kolač od dunje

Kao desert, dunje se najčešće poslužuju poširane, meko pripremljene u sirupu. Ali možete ih poslužiti kao kolač kojem sočnost daje sirup u kojem su se kuhale.

Sastojci

Za dunje:
– 1 limun
– 300 g meda
-1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 5 zrna crnog papra
– 3 velike dunje

Za tijesto:
– rastopljeni maslac, za namašćivanje
– 250 g brašna
– 150 g smeđeg šećera
– 175 g maslaca
– 1 i pol čajna žličica praška za pecivo
– 3 jaja, na sobnoj temperaturi
– 80 ml ohlađenog sirupa
– sladoled ili creme fraîche (za posluživanje)

Priprema

Poširajte dunje. U zdjelu stavite koru jednog limuna tako što ga ogulite gulilicom za povrće, istisnite malo soka. Umiješajte medu, vaniliju i papar, prelijte s 450 ml vode i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru pustite da krčka.

Ogulite i prepolovite dunje, narežite na kriške od 1 cm. Stavite k sirupu i kuhajte 25-35 minuta ili dok ne omekšaju – vrijeme će ovisiti o tome koliko su zrele vaše dunje. Izvadite dunje i odložite sa strane. Maknite papar i limunovu koru, reducirajte sirup. Po potrebi dodajte još jedan stisak soka od limuna, kušajte, a zatim ostavite sa strane da se potpuno ohladi.

Zagrijte pećnicu na 170 ° C. Namastite kalup za pečenje. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, maslac i sirup. Lagano istucite jaja i dodajte u smjesu, a zatim miksajte dok ne postane blijeda i kremasta.

Prelijte smjesu u kalup, poravnajte i posložite kriške dunje. Pecite kolač oko 1 sat, provjeravajući nakon 40 minuta, pokrivajući listom folije ako je previše posmeđilo na vrhu.

Poslužite toplo, preliveno toplim sirupom, uz sladoled ili creme fraîche.

 

Objavu dijeli Liuba Florica (@floricacuisine) Pro 17, 2017 u 6:47 PST

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Topla salata s kvinojom koju ćete poželjeti jesti cijelu jesen

  • Posted on 28. rujna 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Mršavljenje

Što se može kriti iza iznenadnog dobivanja na težini?

  • Posted on 2. listopada 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama

  • Posted on 28. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Kašljete? Ovo je 10 najljekovitijih čajeva za smirivanje kašlja

  • Posted on 15. studenoga 2023.15. studenoga 2023.
  • 4 min
  • Autor: Nikolina Petan
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zasladite tmurnu jesen ukusnom tortom od mrkve i bijele čokolade

  • Posted on 12. studenoga 2023.10. studenoga 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels, depositphotos
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Čokoladni bezglutenski kuglof

  • Posted on 6. studenoga 2023.6. studenoga 2023.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Kad nemate vremena: Recept za brzinske pileće polpete by Gladuša

  • Posted on 19. listopada 2023.19. listopada 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Promo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

  • Posted on 14. listopada 2023.18. listopada 2023.
  • 7 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Lazanje s gljivama – recept za bezglutensku verziju omiljenog jela

  • Posted on 19. rujna 2023.19. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Batat pizza – bezglutenska pizza s jedinstvenom korom

  • Posted on 18. rujna 2023.18. rujna 2023.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Sajmovi hrane i zdravog življenja
Poliklinika Sinteza
Bagatin Beauty
Najnovije
  • Eno-gastro projekt ‘Vino uz žlicu’ doživio je svoje prvo inozemno izdanje

    • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • 6 min
    • Foto: Nikola Zoko
    Pročitaj
  • Otvorite vrata ljepote i zakoračite u The Rite Store

    • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • 4 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • MBA Croatia Gala 2023: Večer istinske izvrsnosti i društvene odgovornosti

    • Posted on 27. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Sve je spremno! Zagrebački velesajam pripremio je više od sajma

    • Posted on 27. studenoga 2023.24. studenoga 2023.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Produktivnost: Dobar i uspješan dan započinje večer prije

    • Posted on 26. studenoga 2023.24. studenoga 2023.
    • 4 min
    • Foto: unsplash, pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Advent u Otočcu zakoračio u čaroliju proširene i virtualne stvarnosti
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: Promo
  • 2
    Božićni grad Family malla – savršena adventska destinacija za cijelu obitelj!
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: promo
  • 3
    Iznenadni poslovni sastanak? Ovi suhi šamponi spašavaju kosu u samo 2 minute!
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: pexels, promo
  • 4
    Imate visok krvni tlak? Evo što se zbiva kad izbacite samo 1 žlicu soli iz prehrane
    • Posted on 28. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: pexels
  • 5
    Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama
    • Posted on 28. studenoga 2023.27. studenoga 2023.
    • Foto: Vedrana Orlović

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
363
Najnovije objave
  • Vrhunska dentalna usluga i umjetnička izložba – ruku po ruku
    • Posted on 25. studenoga 2023.28. studenoga 2023.
    • Foto: Promo
  • Kako je Portugal sveo potrošačke račune za struju gotovo na nulu?
    • Posted on 25. studenoga 2023.23. studenoga 2023.
    • Foto: Pexels
  • Vlatka Vorkapić nakon uspješne komedije “Sonja i bik”, donosi napetu obiteljsku priču
    • Posted on 24. studenoga 2023.24. studenoga 2023.
    • Foto: promo
  • Spektakularnom gala premijerom filma “Želja” studio Disney obilježio 100. obljetnicu
    • Posted on 24. studenoga 2023.24. studenoga 2023.
    • Foto: Bojan Zibar i Angelo Virag
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Green
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.