Ove "zlatne jabuke" grčke mitologije jedan su od najstarijih poznatih plodova. Pomalo starinske i zaboravljene (a nekad uvijek prisutan detalj na ormaru naših baka), zahtijevaju vrijeme i energiju da bi se tvrd i žilav plod pretvorio u poslasticu kao što i zaslužuje. Dunje se strpljivo kuhaju jer se ne mogu samo ubrati sa stabla i zagristi – previše su trpke zbog prisutnosti tanina, koji nestaje termičkom obradom. No, zato su izvrstan izvor vlakana, a sadrže i vitamin C, vitamine B kompleksa te minerale bakar, željezo, kalij i magnezij.
Budući da su na vrhuncu tijekom jeseni, zašto ih ne poslužiti kao tradicionalni španjolski membrillo, uz glavno jelo ili kao chutney, te kao neodoljivi desert?
Chutney od dunje
Svatko sa stablom voćke u dvorištu zna da na kraju završi i s više plodova nego što može pojesti. Zato je chutney odličan način za konzerviranje tog obilja voća kao bi ga se moglo konzumirati i dalje u godini. Osim dunje, isto možete učiniti i s drugim voćem.
Sastojci
– 1,5 kg dunje, oguljene i narezane na male komadiće
– 2 luka
– 370 g smeđeg šećera
– 500 ml jabučnog octa
– 2 crvene čili papričice, bez sjemenki
– 100 g korijena đumbira
– 1 štapić cimeta
– 2 zvjezdasta anisa
– 1 čajna žličica sjemenki korijandera
– sol, papar
Priprema
Stavite luk, čili papričice, đumbir, sjemenke korijandera u blender i grubo usitnite. Premjestite smjesu u veliku tavu ili posudu, dodajte šećer, ocat, cimet, anis te malo soli i papra. Kuhajte na laganoj vatri, miješajući kako biste otopili šećer.
Dodajte dunje, pustite da zakipi, a zatim smanjite vatru i kuhajte, povremeno miješajući, sat do sat i pol, dok se chutney ne zgusne i lijepo je aromatiziran.
Prebacite vrući chutney u 4 x 250 ml sterilizirane staklenke i dobro zatvorite. Možete koristiti odmah ili pohraniti na sobnoj temperaturi do 3 mjeseca; čuvajte u frižideru nakon otvaranja.
Membrillo pasta od dunje
Dulce de membrillo se jede širom Španjolske, a obično se poslužuje u restoranima s Manchego sirom te jede kao predjelo ili desert.
Sastojci
– 1,8 kg dunje, opranih i oguljenih, narezana
– 1 mahuna vanilije
– 1 čajna žličica korice od limuna
– 3 žlice soka limuna
– oko 2 šalice šećera
Priprema
Stavite dunje u lonac i pokrijte vodom. Dodajte mahunu vanilije i koru limuna te pustite da zakipi. Smanjite vatru, pokrijte i pustite da kuha 30-40 minuta, dok komadići dunje ne budu mekani.
Iscijedite vodu i maknite mahunu vanilije. Stavite u blender i miksajte dok ne dobijete pire od dunje. Izmjerite pire od dunje. U tradicionalnom receptu, ovisno o količini pirea, toliko ćete trebati šećera (4 šalice šećera za 4 šalice pirea od dunje), ali možete staviti i manje.
Vratite pire od dunje u zdjelu, dodajte šećer i miješajte drvenom žlicom sve dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte sok od limuna. Kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne dobijete gustu i tamnoružičastu smjesu, oko sat do sati pol.
Zagrijte pećnicu na nisku temperaturu, 60° C. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje i na mastite maslacem. Ulijte kuhanu pastu od dunje, stavite u pećnicu i pustite da se suši sat vremena ili dulje. (Ako imate pećnicu s ventilatorom, koristite ga.) Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.
Izrežite na kvadrate i poslužite uz sirnu platu, s Manchego sirom. Uzmite mali komad membrillo paste i položite na vrh komadića sira. Pohranite omatanjem u plastičnu foliju i čuvajte u hladnjaku.
Sirupasti kolač od dunje
Kao desert, dunje se najčešće poslužuju poširane, meko pripremljene u sirupu. Ali možete ih poslužiti kao kolač kojem sočnost daje sirup u kojem su se kuhale.
Sastojci
Za dunje:
– 1 limun
– 300 g meda
-1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 5 zrna crnog papra
– 3 velike dunje
Za tijesto:
– rastopljeni maslac, za namašćivanje
– 250 g brašna
– 150 g smeđeg šećera
– 175 g maslaca
– 1 i pol čajna žličica praška za pecivo
– 3 jaja, na sobnoj temperaturi
– 80 ml ohlađenog sirupa
– sladoled ili creme fraîche (za posluživanje)
Priprema
Poširajte dunje. U zdjelu stavite koru jednog limuna tako što ga ogulite gulilicom za povrće, istisnite malo soka. Umiješajte medu, vaniliju i papar, prelijte s 450 ml vode i pustite da zakipi, zatim smanjite vatru pustite da krčka.
Ogulite i prepolovite dunje, narežite na kriške od 1 cm. Stavite k sirupu i kuhajte 25-35 minuta ili dok ne omekšaju – vrijeme će ovisiti o tome koliko su zrele vaše dunje. Izvadite dunje i odložite sa strane. Maknite papar i limunovu koru, reducirajte sirup. Po potrebi dodajte još jedan stisak soka od limuna, kušajte, a zatim ostavite sa strane da se potpuno ohladi.
Zagrijte pećnicu na 170 ° C. Namastite kalup za pečenje. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, maslac i sirup. Lagano istucite jaja i dodajte u smjesu, a zatim miksajte dok ne postane blijeda i kremasta.
Prelijte smjesu u kalup, poravnajte i posložite kriške dunje. Pecite kolač oko 1 sat, provjeravajući nakon 40 minuta, pokrivajući listom folije ako je previše posmeđilo na vrhu.
Poslužite toplo, preliveno toplim sirupom, uz sladoled ili creme fraîche.