Svjetski poznati ˝Goli kuhar˝, Jamie Oliver, oduševio nas je svojom jednostavnošću te pristupačnim i vrlo ukusnim receptima. Izjavio je kako je ˝lud˝ za kruhom pa vam toplo savjetujemo da u ovo blagdansko doba probate njegov recept za domaći kruh jer on zbilja zna što radi!
Sastojci:
1 kg brašna iz eko uzgoja (pola oštrog, pola glatkog)
625 ml mlake vode
30 g svježeg kvasca ili 2 vrećice suhog kvasca
2 žlice šećera
1 žlica soli
Prvi korak: iskopati ˝zdenac˝
Istresite brašno na čistu površinu i u sredini napravite veću udubinu – ˝zdenac˝. Ulijte pola vode u udubinu, zatim dodajte kvasac, šećer i sol promiješajte vilicom.
Drugi korak: pomiješati sve zajedno
Polako, ali samouvjereno, počnite miješati i brašno iz unutrašnjosti udubine (pazite da voda ne iscuri). Nastavite dodavati brašno i s rubova dok ne dobijete gustu kašastu smjesu – tada dodajte i ostatak vode. Nastavite miješati dok ponovno ne dobijete homogenu smjesu. Nabrašnite ruke i nastavite mijesiti rukama dok ne pokupite svo preostalo brašno (po potrebi dodajte još malo brašna ili vode).
Treći korak: mijesiti!
Slijedi najteži dio posla – rukama mijesite tijesto barem 5 minuta dok ne dobijete glatku i elastičnu smjesu.
Četvrti korak: ˝dizanje˝
Nabrašnite površinu tijesta, smjestite ga u veću zdjelu te ga pustite na pola sata da se ˝diže˝. Idealno bi bilo da ga pritom smjestite na neko toplo i vlažno mjesto. Ovo će poboljšati okus i teksturu kruha, a volumen tijesta će se pritom udvostručiti.
Peti korak: soljenje i oblikovanje
Nakon što se tijesto diglo, promijesite ga još jednom da istisnete zrak iz njega. Slijedi oblikovanje i soljenje kruha – što naravno ovisi o vašem ukusu. Ponovno ga smjestite u posudu i pustite da se diže tridesetak minuta. Ovo je najbitniji dio za oblikovanje teksture kruha i punoće okusa, stoga budite strpljivi.
Šesti korak: konačno pećnica
Nježno smjestite svoje tijesto za kruh u pobrašnjenu posudu za pečenje i stavite u već zagrijanu pećnicu. Vrijeme pečenja i temperatura ovise o receptu kojeg ste izabrali. Možete provjeriti je li pečen lupkanjem po donjoj podlozi kruha – ako zvuči šuplje znači da je gotov. Nakon pečenja, ostavite ga barem pola sata da se ohladi.