Naučiti pravilno se hraniti više nije izbor već jedina opcija ako želite spriječiti bolesti, biti aktivni i živjeti što duže u zdravlju i sreći – poručuje Dalibor Petrinić u svojoj knjizi Prehrana za koju smo stvoreni, u kojoj naglašava da je svjesnost ključ za sve. Svjesnost naime određuje pravilan izbor i pripremu namirnica, povremeni post za detoksikaciju, dovoljno kretanja i odmora. Brza hrana je prošlost, ali pravila na kojima se temelji pravilna prehrana nisu ista za sve, iako je nužno znanje i volja u provođenju savjeta iz knjige.
Inspirativnu i informativnu knjigu Dalibora Petrinića preporučuju Igor Blažinčić iz Body&Mind studija, Aleš Ernst, učitelj AEQ metode, Goran Sajko, učitelj tjelesne zdravstvene kulture i Tomislav Dolušić, profesor kineziologije i osnivač treninga Hard body. Prehrana za koju smo stvoreni predstavljena je i na jesenskom izdanju konferencije "Ljubav, kilogrami, novac", gdje je dočekana sa zanimanjem i odobravanjem sudionika.
S Daliborom Petrinićem razgovaramo o promjeni prehrambenih navika koja je nužna i evidentna u zapadnom svijetu te o svjesnoj prehrani koju preporučuje, njegovim iskustvima i planovima za nove projekte.
Knjigu „Prehrana za koju smo stvoreni“ pisali ste kao stručnjak, ali ona je i vaše autentično iskustvo. Koliko dugo živite po pravilima koja ste opisali u knjizi „Prehrana za koju smo stvoreni“? Kako ste izabrali pravo vrijeme za objavljivanje knjige?
– Radim kao osobni trener zadnjih 15 godina, a osobno treniram zadnjih 25 godina. Oduvijek sam znao da prehrana igra vrlo bitnu ulogu u postizanju bilo kakvih fitnes rezultata i za zdravlje općenito. Ali tek sam unazad 5 godina kada sam počeo detaljnije istraživati i proučavati kako naše tijelo zapravo funkcionira, počeo shvaćati koliko je ona zapravo bitna.
Ako mislite koliko dugo već prakticiram neku vrstu posta, što je prestanak unošenja hrane na određeni period, onda je to period od 4 godine. Knjigu sam planirao duže vrijeme, ali sam čekao onaj „unutarnji osjećaj“ koji će mi signalizirati – sad je vrijeme. I tako je i bilo i knjigu sam napisao za manje od 3 mjeseca.
Zalažete se za svjesno hranjenje i prisutnost kod jela, bez gledanja televizije, čitanja ili surfanja, uz zahvalnost i uživanje u hrani, što podrazumijeva i mirniji način života. Očekujete li da će se današnji ubrzani, junk način života promijeniti i usmjeriti prema održavanju zdravlja?
– Već se znatno promijenio jer svakodnevno dobivam feedback od ljudi koji prate moj rad na internetu i koji su pročitali moju knjigu. Nažalost, većina mora doći do točke na kojoj više nemaju izbora i moraju promijeniti način života ili se neće „izvući“. Očekujem da će se jedan određeni dio ljudi „probuditi“, ali isto tako i jedan određeni dio ljudi neće. I to mi je bilo jako teško za prihvatiti jer ja bi zaista volio svima pomoći, ali to je normalan balans u životu i kroz sve ovo vrijeme evolucije je uvijek tako bilo i uvijek će tako biti.
U knjizi preporučujete post kao način za detoksikaciju, što je kod nas dosta nepopularna mjera. Očekujete li da će knjiga biti široko prihvaćena? Tko je publika kojoj se obraćate?
– Detoksikacija je riječ koja se često zloupotrebljava i krivo tumači. Ja je ne upotrebljavam u knjizi, već navodim da je post odličan način da damo priliku našem tijelu da se „servisira“ iznutra i oporavi od tog neprestanog unošenja sve te silne hrane, dan za danom, mjesec za mjesecom, godinom za godinom…
Knjiga je zaista odlično prihvaćena i mogu se pohvaliti da još nisam dobio niti jedan negativan feedback. Jedan od razloga je što je knjiga pisana na specifičan način, drugačije od ostalih knjiga slične tematike te ne zagovara niti jedan univerzalan način prehrane. Obraćam se svima koji žele živjeti zdravije, koji se žele osloboditi raznih dogmi, mitova i laži vezanih za prehranu, te svima koji su umorni od razno raznih dijeta, vaganja hrane, brojanja kalorija i jedenja 6 puta dnevno.
Dovoljno tjelovježbe i pravilna prehrana osnove su održavanja zdravlja, navodite u knjizi i na više mjesta podsjećate kako zbog loše prehrane možemo postati depresivni. Na koje se sve načine prehranom može djelovati na raspoloženje?
– Kada svakodnevno jedemo mrtvu, konzerviranu, procesuiranu i zapakiranu hranu iz supermarketa koja je napravljena s namjerom da utječe na naš um, onda su posljedice vrlo pogubne. Ljudi ne shvaćaju da je svaka hrana informacija za naš mozak, i da svaka hrana izaziva određene reakcije u našem tijelu nakon što je pojedemo. I da to još nije dovoljno loše, još tu mrtvu hranu jedemo u vrlo nepovoljnom emotivnom stanju, stanju brige i straha, i onda je to recept za katastrofu. Jer naš mozak misli da se doslovce borimo za život s načinom na koji razmišljamo i stresom kojem smo izloženi svakodnevno.
Naravno, postoji vrsta hrane koja djeluje kao neka vrsta nagrade za naš mozak jer aktivira osjećaj ugode, a to su razno razne čokolade i slastice, ali s druge strane one izazivaju najgoru moguću ovisnost i njihovo svakodnevno prekomjerno konzumiranje naš mozak vrlo lako čini ovisnim.
Foto: Ljubav, kilogrami, novac / Tomislav Valent
Preporučujete prirodnu prehranu i izbjegavanje industrijski prerađenu hranu, konzerviranu ili namirnice iz intenzivnog uzgoja. Postoje li pokazatelji da razvijanje svijesti o pravilnoj prehrani djeluje na prehrambenu industriju i proizvodnju hrane? Primjećujete li kako se mijenja način prehrane?
– Baš sam neki dan čitao zadnje istraživanje da se znatno smanjila konzumacija mesa u svijetu, što govori da su ljudi sve svjesniji i da se sve više informiraju kada je u pitanju pravilna prehrana. Ali opet taj termin pravilna prehrana nije za sve isti, što sam jasno objasnio u knjizi. I tko god tvrdi da postoji jedna univerzalna prehrana za svakoga jednostavno nije u pravu.
Ljudi su jako zbunjeni s obzirom na more informacija koje se mogu danas naći vezanih za prehranu i dijete, stoga uopće ne čudi da više ne znaju kako definirati zdravu prehranu. Ali definitivno se mijenja svijest pomalo i vjerujem da će sljedećih 10 godina donijeti velike promjene što se tiče načina na koji ljudi gledaju na hranu.
Knjigu ste objavili u vlastitoj nakladi. Koje su prednosti, a koji nedostaci objavljivanja u vlastitoj nakladi? Razmišljate li o sljedećoj knjizi?
– Da, htio sam imati personalizirani pristup, kao što je uostalom i moj kompletan rad na internetu zadnjih osam godina. Htio sam osvijestiti, dodirnuti i motivirati ljude, stoga svaku knjigu šaljem ja osobno s posvetom na ime po želji. Prednost je što na taj način dajem poseban i intiman „touch“ svakoj knjizi i ljudima je jako lijepo kad pročitaju posvetu na svoje ime, a nedostaci što ponekad potrošim dosta vremena na ispunjavanje podataka za slanje i svakodnevne odlaske na poštu.
O novoj knjizi razmišljam već nekoliko mjeseci i polako je slažem u glavi, a nadam se da ću krenuti s pisanjem ubrzo jer bi volio da bude spremna na proljeće.
Knjigu Prehrana za koju smo stvoreni možete pronaći na linku: www.dpfitness.eu/prehrana-za-koju-smo-stvoreni/