drugi nazivi: upalna bolest crijeva
Prehrana
Iako se smatra da prehrana ne može uzrokovati ili izliječiti Crohnovu bolest, neke studije ukazuju na to da ljudi koji jedu visoko zasićene masnoće i rafinirani šećer, imaju veću vjerojatnost da će razviti bolest. Određene namirnice mogu ublažiti simptome i spriječiti pojavljivanje recidiva.
Konzumacija voća i povrća, smanjen unos masti i šećera može pomoći u otklanjanju smetnji. Prehrana bogata vlaknima ponekad može pomoći, ali u nekim slučajevima i odmoći kod Crohnove bolesti. Određene namirnice mogu pogoršati simptome Crohnove bolesti – najčešće su to mliječni proizvodi, masti i jako začinjena hrana. Osobe s Crohnovom bolešću trebale bi izbjegavati te namirnice.
Jedite voće puno antioksidansa kao što su borovnice, višnje, rajčice, a od povrća tikvice i paprike. Konzumirajte hranu bogatu kalcijem, magnezijem i B-vitaminima kao što su cjelovite žitarice, bademi, grahorice i cjelovite žitarice, zelenolisno povrće (špinat i kelj) i morske alge.
Jedite pet do šest manjih obroka dnevno. Izbjegavajte rafinirano bijelo brašno, tjesteninu i šećer. Upotrebljavajte hladnoprešano i nerafinirano biljno ulje. Smanjite ili eliminirajte trans-masne kiseline pronađene u margarinu i pekarskim te slastičarskim proizvodima. Izbjegavajte kofein, alkohol i duhan. Popijte 6-8 čaša filtrirane vode dnevno. Bavite se tjelovježbom pet dana u tjednu po 30 minuta dnevno.
Suplementi
VITAMIN D (1000 IU dnevno pod medicinskim nadzorom) – smanjene količine D vitamina posve su uobičajene kod osoba s Crohnovom bolešću. Suplementacija pomaže prevenirati gubitak koštane mase kod oboljelih.
DEHIDROEPIANDROSTERON (DHEA), samo pod liječničkim nadzorom – u preliminarnim studijama, primijećeno je kod šest od sedam oboljelih, da je nakon uzimanja DHEA bolest otišla u remisiju.
OMEGA-3 MASNE KISELINE iz ribljeg i lanenog ulja – pomažu kod upala koje se javljaju kod oboljelih od Crohnove bolesti.
MULTIVITAMINSKE I MINERALNE FORMULE – zbog česte pothranjenosti i neadekvatne apsorpcije kod ljudi s Crohnovom bolešću preporučuju se dodatne doze svih vitamina i minerala.
PROBIOTICI – posebno Saccharomyces boulardi – studije sugeriraju da ove prijateljske bakterije mogu pomoći oboljelima od Crohnove bolesti kod epizodnih dijareja tako da se svakako preporučuje njihovo uzimanje.
CINK (25-50 mg cinka, zajedno s 2-4 mg bakra dnevno) – pomaže u obnavljanju stanica uništenih Crohnovom bolešću. Kod nekih osoba s Crohnovom bolešću, zbog problema s adsorpcijom, primijećen je nedostatak cinka.