Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Bosiljak i mozzarella

  • Kolumne

Bosiljak i mozzarella

Piše: Ivana Orešić. Na pesto genovese u romantičnu Firencu, na pizzu Margheritu u strastveni Napulj

  • Posted on 9. svibnja 2013.2. rujna 2019.
  • 3 min
  • Autor: Ivana Orešić
  • Foto: Ivana Orešić
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

U mom malenom dvorištu na dalmatinskom jugu propupao je kivi, procvjetao limun, zamirisala divlja metvica. Napokon je došlo proljeće. Sjedim pod mladom maslinom, ispijam mineralnu vodu s listićima svježe metvice, promatram zelenog guštera kako pod lišćem ružičastih tratinčica traži hlad.

Upijam svu ljepotu buđenja prirode i maštam o Firenci. Čežnja za odlaskom u renesansnu ljepoticu zanijela me dok sam jutro prije sadila sitnolisni bosiljak. Dragi miris podsjetio me na omiljeni okus domaćeg umaka od bosiljka pesto genovese u kojem sam prije nekoliko godina uživala upravo u staroj firentinskoj jezgri.

Nakon duge šetnje gradom naizgled skromni ručak pretvorio se u pravu gozbu. Listovi svježeg bosiljka, maslinovo ulje, prženi pinjoli, češnjak, nekoliko žlica ribanih sireva parmigiana reggiana i pecorina romana, sol-čine ukusan umak.

Prodavačica na tržnici nagovara me da kušam kombinaciju pesta s hrskavim talijanskim bijelim pecivom i mozzarellom di bufala-zaista nezaboravni gastronomski užitak. Talijani su mi još jednom potvrdili da su majstori kulinarstva. Od jednostavnih mediteranskih namirnica uvijek pripreme savršeno jelo.

Bosiljak i mozzarella

>> Recept za Orecchiette s pestom genovese pronađi u Putopisnoj kuharici Globalne proždrljivice

 

Sočnost i punoća okusa svježe mozzarelle, od mlijeka talijanskog crnoga goveda, ne može se usporediti s onom spravljenom od običnog kravljeg mlijeka. Južna talijanska regija Campanija najpoznatija je po proizvodnji mozzarelle di bufala, jedne od glavnih sastojaka napuljske pizze Margherite.

 Bosiljak i mozzarella

Castel Nuovo

Prvu pizzu u čast kraljice Margherite od Savoja u lipnju 1889. godine u Napulju je ispekao njen kuhar Raffaele Esposito Brandi. Na tanjuru joj je predstavio boje talijanske zastave. Tanko hrskavo tijesto prelio je umakom od rajčice, posipao mozzarellom te sve začinio svježim bosiljkom.

Bosiljak i mozzarella

>> Recept za Mozzarellu s pestom od rikole i pečenim mini rajčicama pronađi u Putopisnoj kuharici Globalne proždrljivice

Utjecaj različitih kultura obilježio je mirise i okuse napuljskih delicija. Rajčica danas najomiljenija namirnica gotovo svih talijanskih jela u zemlju je stigla iz Amerike početkom 16. stoljeća, a u kuhinji se počela koristiti tek krajem 18. stoljeća. U Napulju se pizza radi od rajčica San Marzano koje rastu na plodnim vulkanskim poljima ispod Vezuva. Braća Luigi i Antonio Cindurro čuvaju tajni recept slavne napuljske pizze.

Prenio im ga je otac Michele koji je kako spremiti deliciju od tijesta i rajčice učio od najboljih majstora iz svoje obitelji. I danas se poštuju točno propisana pravila: Prava pizza ne smije biti deblja od tri milimetara, a peče se od 60 do 90 sekundi u krušnoj peći na temperaturi od 485 stupnjeva.

Bosiljak i mozzarella

>> Recept za Pizzu Margheritu na tavici pronađi u Putopisnoj kuharici Globalne proždrljivice

Prvu obiteljsku pizzeriju u središtu grada Condurre su otvorili 1870. godine. Tragovima najbolje pizze na svijetu i ja sam stigla u Napulj. Gužva ispred L’ antica pizzeria “da Michele” u Via Cesare Sersale broj 1 nije bila slučajna. Okusi Margherite i marinare, jedinih vrsta pizza koje se ondje nude, istinska su rapsodija za nepce.

Nije im mogao odoljeti ni slavni Argentinac Diego Armando Maradona, bivši igrač nogometnog kluba Napoli, a ni zvijezda Hollywooda Julia Roberts. O napuljskoj pizzi sanjao je i Dean Martin, pokojni američki glumac i pjevač napuljskog porijekla koji je u hitu That’s amore opjevao svoje omiljeno jelo, ispričao romantičnu priču o ljubavi mozzarelle i bosiljka.

>> Gdje kupiti Putopisnu kuharicu Globalne proždrljivice?

 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Bubreg. Snaga. Preslica.

  • Posted on 9. svibnja 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Martina Bogdanić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Mama, tata – ja bih psa

  • Posted on 14. svibnja 2013.2. rujna 2019.
  • Autor: Jelena Kallay
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.