Allium ursinum, divlji ili medvjeđi luk, je divlji rođak češnjaka, a dobio je svoje ime po tome što ne predstavlja proljetnu poslasticu isključivo za nas ljude, već i za medvjede, koji ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga tako za obilnu prehranu tijekom godine.
Medvjeđi ili divlji luk ćete pronaći u listopadnim šumama s vlažnim tlom. Pojavljuje se još u rano proljeće, ispunjavajući zrak svojim karakterističnim mirisom na češnjak. Zbog sličnosti njegovih listova s listovima mrazovca i đurđice, berači ga ponekad mogu zamijeniti s tim otrovnim biljkama pa je pri branju potreban oprez.
Jestiva je cijela biljka: listovi, lukovica pa čak i cvijet, a najukusniji su mladi listovi u proljeće, prije cvjetanja biljke. Treba ga konzumirati odmah nakon branja jer u dodiru sa zrakom vrlo brzo gubi ljekovitost . U slučaju da se suši, kuha ili sjecka – gubi svoja ljekovita svojstva i ljekoviti alicin. Divlji luk sadrži sumporne spojeve. U našem metabolizmu, sumpor-aktivne veze igraju odlučujuću ulogu jer enzimski spojevi postaju aktivni sa sumporom. Divlji luk je jedna od biljaka s najvećim postotkom sumpora pa je to i razlog zašto holistički stomatolozi često koriste suplemente bijelog luka u kombinaciji s algama-Chlorella u svrhu detoksikacije organizma nakon uklanjanja amalgamskih plombi.
Aliin i alicin u medvjeđem luku
Alliin (Alin) je sulfoksid koji je prirodni sastojak svježeg bijelog luka – radi se o derivatu aminokiseline cisteina. Kada je svjež bijeli luk isjeckan ili slomljen, enzim alinaza pretvara alin u alicin, koji je odgovoran za miris svježeg bijelog luka. Alicin je jako nestabilan i razgradi se za 16 sati na temperaturi od 23° C i to je razlog zbog kojega treba medvjeđi luk konzumirati odmah ili ga koristiti u obliku kapi u kojima je ovaj spoj sačuvan. Znanstvene studije, testiranih na životinjama između 1995. i 2005. koje ukazuju na to da alicin: smanjuje aterosklerozu i uskladištenjem normalizira lipoprotein, smanjuje krvni tlak, ima antitrombocitnu i antiinflamatornu aktivnosti te djeluje kao antioksidans.
Antibakterijska svojstva
Za alicin je utvrđeno da ima brojna antibakterijska svojstva. Jedna od mogućih primjena je u liječenju meticilin-otpornog Staphilococcus aureus (MRSA). Od testiranih vrsta, 88% je minimalna inhibitorna koncentracija za otopinu alicina je 16 mg/L. Sve vrste su inhibirane na 32 mg / L. Osim toga, 88% od kliničkih izolata imalo je minimalne baktericidne koncentracije 128 mg / l, a svi su bili ubijeni na 256 mg / L. Od ovih vrsta, 82% je pokazao srednju ili punu otpornost na mupirocin. Ova ista studija ispitivala je i korištenje kreme s alicinom koja je nešto manje efikasna od otopine alicina. Na 500 mg / l, međutim, krema je i dalje aktivna.
Antivirusna svojstva
Studija na 25 mladih i 146 zdravih odraslih osoba (placebo-kontrolirano) je pokazala da je dnevni dodatak koji sadrži pročišćen alicin imao je dramatične rezultate u smanjenju rizika od prehlade za 64%, trajanje simptoma je smanjeno za 70%, a osobe u kontroliranoj grupi su imale manje šanse da razviju više od jedne prehlade.
No, s obzirom na to da ćete divlji luk u prirodi pronaći samo u kratkom periodu, jedino što preostaje, kako biste i tijekom godine uživali u njegovoj ljekovitosti jest koristiti biljne kapi napravljene od svježih listova divljeg luka.
Reference
1. ^ Iberl, B et al. (1990). "Quantitative Determination of Allicin and Alliin from Garlic by HPLC". Planta Med 56(3): 320–326. doi:10.1055/s-2006-960969. PMID 17221429.
2. ^ Kourounakis, PN; Rekka, EA (November 1991). "Effect on active oxygen species of alliin and Allium sativum (garlic) powder". Res Commun Chem Pathol Pharmacol. 74 (2): 249–252. PMID 1667340.
3. ^ Salman, H et al. (September 1999). "Effect of a garlic derivative (alliin) on peripheral blood cell immune responses". Int J Immunopharmacol. 21 (9): 589–597. doi:10.1016/S0192-0561(99)00038-7.PMID 10501628.
4. ^ Eric Block (2009). Garlic and other alliums: the lore and the science. Royal Society of Chemistry. pp. 100–106.
RAMSLIN Biljne kapi divljeg luka (30 ml)
>>Biljne kapi divljeg luka možeš nabaviti i u Naturala Shopu by Malči Viola
RAMSLIN Biljne kapi divljeg luka su 100% prirodni proizvod od svježeg lišća divljeg luka, proizvedene posebnim postupkom. Bočica od 30 ml dovoljna je za 12 dana korištenja. Ovdje pogledajte proces proizvodnje: https://www.ramslin.com/video/?video=1
RAMSLIN Biljne kapi divljeg luka pomažu:
– održavanju normalnog funkcioniranja srca i krvnih žila
– zdravlju kardiovaskularnog sustava kao i općem zdravlju
– snižavanju visokog krvnog tlaka
– snižavanju razine triglicerida i „lošeg“ kolesterola
Doziranje i način uporabe
Koriste se 3 puta dnevno po 20 kapi, razrijeđeno u toploj vodi, čaju ili juhi. Biljne kapi divljeg luka možete uzeti na prazan želudac, 30 minuta prije obroka. Tekućina sa kojom se miješaju ne smije biti vrela, maksimalno do 45 stupnjeva Celzijevih. Koristite u kontinuitetu minimum 2 mjeseca. Biljne kapi sadrže alkohol. Ljudi koji imaju problema sa želucem, trebaju ih koristiti s hranom.
Važno je napomenuti da Biljne kapi divljeg luka koristite redovito, ne preskačući dozu. Prekid uzimanja znači da s uzimanjem treba započeti ispočetka.
Gdje mogu kupiti kapi divljeg luka?
>> Popis ljekarni i specijaliziranih trgovina u kojima su dostupne kapi divljeg luka – pronađite na linku!
>> Više o kapima divljeg luka – pročitajte na linku!
Darujemo RAMSLIM Biljne kapi divljeg luka
Sudjeluj u darivanju jer čitateljima darujemo Biljne kapi divljeg luka (2 proizvoda). Da bi osvojio/la dar, moraš biti registrirani i punoljetni korisnik stranice Naturala.hr i napisati nam za što se sve divlji luk koristi. Prijave šalji na igra@naturala.hr sa subjectom Ramslim. U prijavi je obavezno navesti ime, prezime, nick na Naturali, adresu i broj telefona/mobitela. Pravila darivanja pronađi ovdje. Prijaviti se možeš do 05. svibnja 2015.
Objava rezultata darivanja
RAMSLIM Biljne kapi divljeg luka osvajaju Slavojka Bačić i Sanela Čeperković. Čestitke dobitnicama i zahvaljujemo svima na sudjelovanju.
Uredništvo Naturala.hr