Ako tražite jelo koje će vas nahraniti, ali i umiriti nakon napornog dana, batat punjen slanutkom mogao bi postati vaš favorit. Kremasto, mirisno i puno začina koji griju dušu, ovo jelo spaja ono najbolje od zdrave prehrane – jednostavnost, hranjivost i užitak. Nema potrebe za dugim kuhanjem ni kompliciranim koracima: dok se batat peče, vi imate vremena za predah, a za manje od sat vremena na stolu je topli, uravnoteženi obrok.
Sastojci:
- 4 veća batata (oko 280 g svaki)
- 2 konzerve slanutka (oko 450 g), ocijeđenog i ispranog
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 ½ žlica maslinovog ulja, podijeljeno
- 1 ¼ čajne žličice mljevenog kima, podijeljeno
- 1 čajna žličica + prstohvat košer soli, podijeljeno
- ¼ šalice sitno sjeckanog peršina
- 2 žlice tanko narezanog vlasca
- ¼ šalice grčkog jogurta od punomasnog mlijeka
Upute za pripremu:
- Zagrijte pećnicu na 220°C i izbodite krumpire vilicom. Pecite ih na srednjoj rešetki 45-60 minuta, dok ne postanu mekani.
- U međuvremenu, na drugi lim za pečenje dodajte slanutak, cimet, 1/2 žlice ulja, 1 žličicu kima i 1 žličicu soli. Pecite na gornjoj rešetki oko 12 minuta, dok ne zamiriše i ne postane hrskav.
- Izvadite slanutak, dodajte peršin, vlasac i preostalo maslinovo ulje, pa sve dobro promiješajte.
- U zdjelici pomiješajte grčki jogurt, preostalu 1/4 žličice kima, prstohvat soli i malo vode (oko 2 žličice) dok ne dobijete kremastu teksturu.
- Zarežite svaki batat po sredini, lagano ga rastresite vilicom, a zatim napunite toplim slanutkom. Prelijte umakom i poslužite odmah.
Želite unijeti malo raznolikosti u ovaj recept? Umjesto peršina, isprobajte kombinaciju bosiljka i mente – dat će mu svjež, mediteranski štih. Ako volite intenzivnije arome, dodajte prstohvat kurkume i paprike za orijentalni dodir koji će ugrijati svaki zalogaj. A za dodatnu porciju proteina i boja na tanjuru, pospite jelo feta sirom ili nekoliko sjemenki nara – rezultat je savršena ravnoteža okusa, tekstura i mirisa.
Batat punjen slanutkom – mirisna, hranjiva i umirujuća kombinacija
Prema nutricionistima, batat je izvrstan izvor beta-karotena, vlakana i kalija, dok slanutak osigurava biljne proteine i podržava stabilnu razinu šećera u krvi. Kombinacija ovih dvaju sastojka čini ovo jelo idealnim za one koji žele dugotrajnu energiju, bolju probavu i sitost bez osjećaja težine. Dakle, ako tražite obrok koji je zdrav, ukusan i jednostavan, batat punjen slanutkom je savršena opcija.
Pročitaj i ovo:
- Uživajte u slatkom: 8 zdravih poslastica koje možete pojesti bez grižnje savjesti
- Heljdoto s gljivama – alternativa običnom rižotu koja će vas oduševiti
- 5 zdravih jesenskih juha koje griju dušu i gotove su za tren







