Krajnji sjeveroistok Hrvatske od davnina je mjesto poznato i cijenjeno zbog dobre kapljice. U toj se plodnoj baranjskoj ravnici već tisućljećima uzgaja vinova loza. Iako je taj prostor, obgrljen Dravom i Dunavom, na sjeveru omeđen granicom s Mađarskom, prije svega poznat kao pretežno ravničarski kraj, k nebu se sramežljivo upire uzvisina koje se pokazala upravo idealnom za uzgoj vinove loze.
Zlatno brdo
Prvi su to uvidjeli Rimljani, koju su na inicijativu cara Marka Aurelija Proba započeli sa sadnjom loze na Banskoj kosi, „pitomoj planini“ čiji najviši vrh broji svega 244 m. Oni su Banskoj kosi, Baranjskoj planini ili Belomanastirskoj gredi dodali još jedan naziv – „zlatno brdo“ ili "Mons aureus". Zapravo je riječ o pravom rudniku zlata, ali ne u doslovnom smislu, već o „zlatnoj kapljici”, toj božanskoj tekućini koja je čvrsto vezana uz bakanalijsko veselje i dobro raspoloženje.
Tragove odličnih uvjeta za bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom nosi i samo ime ovog kraja, ili se barem tako pretpostavlja, jer na mađarskom „bor“ znači vino, a „annya“ majka, i zato „majka vina“. I zaista, Baranjsko brdo ubraja se među najpoznatija i najkvalitetnija hrvatska vinogorja, što može zahvaliti povoljnim klimatskim uvjetima, s toplim jesenima koje svakom grozdu omogućuju kupanje u suncu tik prije nego što nastupi berba.
Tragom vinskih cesta
Vinova loza postala je zaštitni znak Baranje, a njezin ponos vinske ceste. Čuvajući stoljetne tajne usavršavanja uzgoja grožđa, vinske osobitosti i bogatstvo sorti baranjskog podneblja, postale su nezaobilazna odredišta sve većeg broja turista, izletnika i hedonista. Uz čašu dobrog vina, na tim se rutama i danas može čuti pokoja stara legenda o vinu ili razmijeniti zrnce vinske mudrosti.
Duž ruta raštrkani su podrumi domaćih vinara, koji se međusobno natječu čija je kapljica plemenitija, vitalnija i krepkija. Najveći i najstariji vinski podrum onaj je vinarije Belje u Kneževim Vinogradima, izgrađen davne 1526. godine. No, osim Kneževih Vinograda, Zmajevac i Suza također su destinacije poznate po vinskim cestama i koloniji vinskih podruma, koji se mogu podičiti jedinstvenim načinom gradnje.
Naime, gatori predstavljaju jedinstvenu arhitekturu vinskih podruma, tunele ukopane u zemlju, često obzidane ciglom. Služili su kao ostave, ali prvenstveno za smještaj vina, zbog toga što je u njima temperatura u svako doba godine ista, između 12 i 15 stupnjeva, idealnih za vino. Atraktivni su i danas, prave turističke atrakcije, a zahvaljujući entuzijazmu i ulaganju baranjskih vinara, neki od njih i danas služe svojoj prvotnoj svrsi. I pritom ih prate prave slavonske trpeze obilježene domaćim kulenom, sirom i svježe spremljenim delicijama, koje se sljubljuju, a kako drugačije, nego uz kapljicu dobrog vina.
Vinarija Josić
Stari vinski podrum iz 1935. godine oživio je u rukama osječke obitelji Josić, koja ga kupuje 1999. godine, obnavlja i restaurira, poštujući pritom originalan tradicionalni izgled. Oko starog podruma razvio se moderan restoran i vinarija, smješteni u ambijentu takozvanog sarduka, u idiličnom baranjskom selu Zmajevac. Sarduk je turski naziv za karakterističan usjek u brdu s vinskim podrumima koji su ukopani u zemlju, tzv. gatorima.
Istodobno s podrumom, obitelj kupuje i oko 1,6 hektara starih nasada vinove loze, što postaje temelj njihovih prepoznatljivih kvalitetnih vina. Posebnostima vina Josić zasigurno doprinosi spoja baranske klime i plodnog panonskog tla na obroncima Banske kose. Iako nećete pogriješiti ni sa Chardonnayem, Graševinom ili Cuvéeom, preporuka je da svakako isprobate Baranjski šiler, kvalitetno vino svijetlocrvene boje specifičnog okusa i mirisa, izrazito voćne arome i okusa, dobiveno kupažom više sorti vina.
Foto: Vinarija Josić
Osim brojnim zlatnim medaljama za kvalitetu, Vina Josić ponose se i višestrukim nagradama za dizajn vinskih etiketa na kojima su vizuali rijetkih, ugroženih vrsta ptica stanarica ovoga kraja.
www.josic.hr
Svijetli dvori
Vinarija Svijetli dvori nalazi se u samom srcu sela Karanac, nadaleko poznatom etno selu. A o tradiciji proizvodnje vina, staroj nekoliko stoljeća, rječito će posvjedočiti podrum vinarije Svijetli dvori, staromodnog („starovinskog“) izgleda i ambijenta te novootvorena kušaonica vina i vinoteka.
Ime vinarije potječe još iz doba ugarske vladavine kao ”Vilagos var”, što u prijevodu znači „Svijetli dvori”. No, ondje više nema dvora – stari objekt je srušen, a ostalo je samo podrum-gator, bunar i zanimljiv spomenik, „krajputaš“ iz 1846. godine, podignut po nalogu pukovnika austrougarske vojske.
Foto: Svijetli dvori
Vinogradi vinarije Svijetli dvori protežu se na južnoj strani Banskog brda, gdje se na 13 hektara vinograda smjestilo oko 52 tisuće trsova. Oni su cjelodnevno izloženi sunčevim zrakama nužnim za uzgoj kvalitetne vinove loze, posebice graševine. Za dobro vino, osim ljubavi, potrebna je kvalitetna sorta i stručnost čijim spojem postižu zavidne rezultate u proizvodnji i plasmanu vina. Sve se ove odlike stapaju u boci Izborne berbe graševine 2015., kremoznog i poluslatkog vina koje najbolje dolazi do izražaja samostalno ili uz jela bogatog i intenzivnog okusa.
Vinarija Szabó
Iz sela Karanac potječe i vinogradska obitelj Szabó, koja se već više stoljeća bavi proizvodnjom vina. O toj tradiciji svjedoči obiteljski grb koji datira iz davne 1633. godine, ujedno i simbol vinarije koji ukrašava njihove vinske etikete.
Vinogradi obitelji Szabó smješteni su na vrlo atraktivnoj lokaciji južnog podneblja Banske kose koje garantira izvrsno grožđe za proizvodnju najboljih vina. U ponudi su vrhunska i kvalitetna vina zaštićenog geografskog podrijetla: Graševina, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Traminac, Muscat Ottonel, Rosé, Frankovka, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot.
Foto: Vinarija Szabo
Obitelj Szabó pružit će vam dobrodošlicu u novoj kušaonici svojih vina (kapaciteta do 50 osoba) gdje, sjedeći na klupama izrađenim od stogodišnjeg starog drveta, možete uživati u kapljicama karanačkog vinorodnog krajolika. Uz odlična vina, u ponudi imaju i prava baranjska jela, kao što je riblji paprikaš ili juneći perkelt, a neće ostati zakinuti ni ljubitelji domaćih slastica.
Podrumi Kolar
Vinarstvo je obitelji Kolar zapisano u genima, jer se više generacija obitelji bavilo djelatnošću vinarstva – kao i većina ljudi baranjskog kraja koji su oduvijek smatrali da se ovdje proizvode najbolja vina svijeta.
Stoga se poslovanje Podruma Kolar i danas zasniva na vinogradarstvu i vinarstvu, pod brendom “Suza Baranje” (Baranya könnye). Veliki naglasak stavljaju na proizvodnju vina vrhunske kvalitete – Rajnskog rizlinga, Graševine, Pinota bijelog i sivog, Traminca, Frankovke – odnjegovanih u obiteljskom podrumu Kolarovih, u podnožju Baranjske planine. Među neizostavne butelje vinarije Kolar ubraja se Sauvignon Blanc 2016, suho bijelo vino čija aroma uvodi u kavalkadu jakih voćnih, cvjetnih i svježih okusa.
Foto: Romulić & Stojčić multimedia studio
U gostoprimstvo obitelji Kolar možete se uvjeriti u obiteljskoj kušaonici, restoranu i smještajnim objektima, gdje gostima nastoje ponuditi samo najbolje, ono što bi i sami rado pojeli i popili. Njihova su vina okićena brojnim nagradama s domaćih i stranih prezentacija, ali najdraže im je, kažu, kad sami gosti pozitivno ocijene njihove proizvode.
Vinarija Pinkert
Vinska priča obitelji Pinkert vezana je uz Baranju i vinograde smještene na južnim padinama Banovog brda, a započinje oko 1900. godine sadnjom nekoliko loza i stvaranjem malog obiteljskog podruma nedaleko mjesta Suza.
Visokokvalitetna vina vinarije Pinkert zaokupit će okusne pupoljke lepršavim osvježavajućim okusima, sa svim sortnim karakteristikama u kojima ćete moći dugo uživati ispijajući svaki gutljaj. Kako bi vina dobila vizualno sortnu prepoznatljivost, odlučili su svoj zaštitni znak, tulipan, na etiketama prilagoditi bojama vina. Svako je vino dobilo svoju boju tulipana, a ideja tulipana je došla prirodno – kao simbol prirode, ljepote i čistoće, povezanosti s prirodnim ljepotama koje se mogu pronaći u Baranji.
Foto: Vinarija Pinkert
U vinariji su zastupljene različite sorte, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot te „domaće“ Frankovka i Portugizac, ali Graševina je ona koja se proizvodi u nešto većim količinama. Pritom su posebno ponosi na Cuvée kojeg pripremaju od crnih sorata, jer se upravo u njemu može pronaći duša vinara, njegovog vinograda i sav uloženi trud.
Vinarija Kusić
Vinarija i Podrumi Kusić smješteni su na vinskoj cesti u Zmajevcu, dok se sami vinogradi protežu površinom od 9 hektara, gdje zriju probrane sorte vinove loze na sunčanim padinama Banske kose, poznatim kao „Mali brijeg“. U sklopu vinarije nalaze se kuća za odmor i sobe za iznajmljivanje u preuređenim vinskim podrumima-gatorima, koji pružaju nezaboravno iskustvo boravka u objektima kulturne baštine.
U tom su autohtonom okruženju suduka i gatora uspjeli spojiti tradiciju s modernom tehnologijom, ne narušivši stoljetni sklad čovjeka i prirode, kako bi dobili vina koja nikoga tko ih proba neće ostaviti ravnodušnim. Tako su tu Cabernet Sauvignon, perjanica njihove proizvodnje i više puta nagrađivano vino, znalački skrojen Cuvée te nježni Rose.
Foto: Vinarija Kusić
Njihovu Graševinu karakterizira lagan i lepršav okus, cvjetne arome te miris zelene jabuke i proljeća, a posebno valja istaknuti Zlatnu graševinu, limitiranu seriju graševine s listićima čistog 24 karatnog zlata u luksuznom pakiranju.
Potražite Vinariju Kusić na Facebook stranici.