Biti jedina vegetarijanka u obitelji mesojeda ponekad zna biti izazovno. Nabadanje mesa s dvije vilice kako ga ne bih slučajno dodirnula rukama, začinjavanje "na slijepo", bez isprobavanja, a odlasci u mesnicu su posebna priča. Nebrojeno puta sam izašla iz reda, izašla iz mesnice da se nadišem zraka bez raznih miomirisa i onda se opet vratila u mesnicu. Toliko puta da me naš lokalni mesar već jako dugo čudno gleda.
No, ono u čemu se apsolutno slažem sa svojom obitelji su deserti. Svi imamo "slatki zub" i nakon glavnog jela volimo se posladiti. A od svih slastica najviše volimo one s čokoladom.
Aromatiziranje čokolade eteričnim uljima je izrazito jednostavan i zabavan način izrađivanja slastica. Možete se odlučiti za citruse, paprenu metvicu, klinčićevac, cimetovac…Ili za neka još egzotičnija ulja, ovisno koliko ste skloni eksperimentiranju.
Ganache, koliko god da zvuči rezervirano samo za slasne francuske kolače, vrlo je jednostavno mješavina vrhnja i čokolade. No, nemojte podcijeniti jednostavnost izrade – to je jedan od najukusnijih sastojaka kolača. Također, ovisno koliko ste spretni u kuhinji i koliko polažete važnost detaljima, postoje i razne varijante izrade ganachea.
U ovom slučaju, podijelit ću s vama recept koji već dugo vremena koristim, a koji uključuje dodatak eteričnog ulja slatke naranče.
Sastojci:
– 100 g čokolade
– 100 g vrhnja
– malo soli (opcija)
– malo šećera (opcija)
– 8 kapi eteričnog ulja slatke naranče
Dobar ganache zahtijeva eksperimentiranje
Prije opisa same izrade, prokomentirala bih omjere i sastojke. Ganache se može izraditi u raznim omjerima čokolade i vrhnja, ovisno koju gustoću želite postići. Omjeri mogu biti 1:2, 1:1 ili 2:1 (a i sve varijante između). Potrebno je malo eksperimentiranja prije nego što se odlučite koji omjer vam najbolje odgovara (naravno, to ovisi i tome za što ćete na kraju koristiti ganache). Uglavnom se koristi tamna čokolada, mada možete i napraviti vrlo fini ganache s bijelom ili čak mliječnom čokoladom. Pravilo je – što kvalitetnija čokolada, to bolji kolač. Kod ove pripreme koristila sam 65%-tnu čokoladu.
Kada sam prvi put tražila recept za ganache, moram priznati da sam bila malo zbunjena i nisam znala koje vrhnje koristiti. Nakon dugotrajnog i mukotrpnog testiranja (trebaju se sve te čokoladne bombe i isprobati, svima nam je to teško palo…) zaključila sam da to ustvari nije toliko važno. Možete koristiti kiselo vrhnje, slatko vrhnje ili vrhnje za šlag. No, ipak sam se na kraju odlučila za vegansku opciju i sada stalno radim ganache sa sojinim ili zobenim vrhnjem.
Dodatak soli u čokoladu je izgleda neka nova moda. Svi poznati chefovi to rade, pa sam htjela i ja isprobati. I zaista, dodatak male količine soli naglašava okus čokolade i slastica više nije “dosadno” čokoladna, nego eksplozija okusa. Važno je znati da se dodaje vrlo malo soli, doslovce prstohvat. Možete koristiti običnu kuhinjsku sol – u ovom sam receptu koristila ružičastu (crvenu) himalajsku sol.
Poigrajte se okusima
Ovisno želite li da krajnji okus bude čokoladno-gorkast ili sladak, možete dodati šećer (bijeli ili smeđi), vanilin šećer, med ili neke od sladova. Odličan dodatak je i agavin sirup, kojeg i inače volim koristiti jer je blagog okusa. Količinu trebate sami odrediti, najbolji je način dodavati šećer malo po malo, svaki put dobro promiješati i probati. Savjet za one koji želite koristiti sojino vrhnje: ono ima karakterističan okus, pa ako želite da se ono ne osjeti u ganachu, dodajte malu količinu bijelog kristalnog šećera ili vanilin šećera. Okus soje će se vrlo brzo “prekriti”. Ovaj trik često koristim kada želim napraviti veganski ganache, a svoju mliječno-mesnu obitelj uvjeriti da se radi o uobičajenom, “klasičnom” ganachu s vrhnjem.
Na kraju, eterično ulje. Osobno najviše volim kombinaciju slatke naranče i čokolade tijekom godine, a cimetovac i čokoladu kod božićnog raspoloženja. Osam kapi koje navodim u receptu daju blagi dojam naranče, ali ako želite jači citrusni doživljaj, slobodno povećajte broj kapi. Ali, oprez. Dodajte jednu kap, pa dobro izmiješajte i probajte. Ako je potrebno, dodajte još jednu kap, promiješajte i probajte. S eteričnim uljima kod kuhanja se vrlo lako može pretjerati, a bila bi velika šteta sve sastojke baciti jer ste stavili koju kap ulja previše.
Nakon što ste proučili sastojke i odlučili se koju kombinaciju ganacha želite raditi, izrada je ustvari vrlo jednostavna.
Čokoladu razlomite na sitne kockice (možete je i narezati na sitno). Vrhnje zagrijte do točke vrenja. To trebate napraviti pažljivo – vrhnje ne smije zavrijeti, ali ne smije niti biti mlako jer se tada čokolada neće otopiti. Pričekajte dok se iz lončića s vrhnjem ne čuje karakterističan zvuk vrenja, to je otprilike vrijeme kada vrhnje trebate maknuti s vatre. Vruće vrhnje brzo prelijte preko nasjeckane čokolade i odmah počnite miješati mutilicom, sve dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Sada je vrijeme da polako dodate sol i šećer, kako sam prethodno opisala.
Ganache pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, uz povremeno miješanje (to je važno kako bi dobili kremastu i lijepo povezanu mješavinu). Tek kada se ohladi na sobnu temperaturu, dodajte eterično ulje i, naravno, dobro promiješajte.
Ganache se može koristiti na različite načine – kao preljev za kolače i torte, palačinke, sladoled. U tom slučaju prelijte ga dok je još mlak i relativno tekući. Kada se potpuno ohladi (možete ga staviti i u hladnjak) može koristiti kao filu za kolače, a ovisno o omjeru i dodacima, on može ispasti i dovoljno gust da se koristi za izradu čokoladnih kuglica. Ili ga možete koristiti kao pravi čokoholičar – spremite ga u staklenu teglicu i jedite žličicom.
Svima želim dobar tek.
www.philosophyofaromatherapy.com