Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
3K
118

Početna stranica Zdravlje Prehrana Anita Šupe: Treba mijenjati prehrambene preporuke za dijabetes

  • Prehrana

Anita Šupe: Treba mijenjati prehrambene preporuke za dijabetes

Poznata nutricionistkinja smatra kako treba potražiti uzroke poremećaja u organizmu, a ne prikrivati simptome

  • Posted on 3. prosinca 2012.2. rujna 2019.
  • 8 min
  • Autor: Anita Šupe, nutricionistkinja
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

14. studenog, na Svjetski dan dijabetesa, bila sam pozvana da održim predavanje i predstavim svoju knjigu u Društvu dijabetičara Zagreb. Osim mene, u predavanju je sudjelovao i Domagoj Džojić, predstavnik Weston Price zaklade za Hrvatsku.

Dvorana koju nam je ustupila udruga Poljičana u Ilici 48 bila je prepuna, a nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja pa je sve skupa potrajalo duže od 2 sata. Ljudi su bili jako zainteresiranu da nauče više o stvarnoj povezanosti dijabetesa i prehrane.

Što se u tijelu događa kod dijabetesa?

Poznato je da dijabetes karakterizira nenormalno visoka razina šećera tj. glukoze u krvi koja prelazi i u urin, uzrokujući time da postaje sladak. Poznato je i da postoje dvije vrste dijabetesa, tip I i tip II. Dijabetes tipa I se smatra autoimunom bolešću kod koje neki okidač uzrokuje da imunosni sustav napadne vlastite stanice koje proizvode inzulin, beta stanice u Langerhansovim otočićima smještenim u gušterači.

No, dijabetes tip II ima sasvim druge uzroke, on se javlja kad tijekom mnogih godina unos namirnica koje podižu razinu šećera u krvi kronično nadilazi količinu šećera potrebnu za rad mišića. Ovo tjera gušteraču da postupno stvara sve više i više inzulina kako bi se snizila razina šećera. S vremenom tijelo više nije u stanju stvarati dovoljno inzulina radi smanjenja razine šećera, pa razina šećera ostaje kronično visoka.

Osim toga, kako šećer u krvi raste, a gušterača stvara sve više inzulina kako bi se mogla nositi s ovim povišenim šećerom, s vremenom stanice prestaju reagirati na inzulin i više se ne ”otvaraju” kako bi primale šećer u sebe, zapravo se štite od prekomjerne glukoze tako što postaju rezistentne (otporne na inzulin). Ovo dovodi do situacije da je razina šećera u krvi visoka a razina šećera u stanicama niska. Ovo se doživljava kao snižena razina šećera u krvi, pacijent se osjeća kao bez energije i gladan je pa jede više, i tako se začarani krug zatvara.

Dijabetičari uzimaju previše škroba koji nije ništa drugo do čista glukoza

Ono što je paradoksalno u cijeloj ovoj priči, su prehrambene preporuke za dijabetičare. Prema službenoj prehrambenoj piramidi ”zdrave” i ”balansirane” prehrane, za dijabetičare važe iste prehrambene smjernice kao i za zdrave: najviše 10% kalorija iz zasićenih masnoća, a 55-60% kalorija iz ugljikohidrata. Ako uzmemo primjer da u prosjeku unosimo 2000 kalorija dnevno, 60% je 1200 kalorija ili 300 grama ugljikohidrata tj šećera i škroba iz žitarica, krumpira, pekarskih proizvoda i voća.

Treba naglasiti da škrob nije ništa drugo nego čista glukoza. Škrob je polisaharid, koji se u probavnom sustavu razgrađuje na svoje osnovne molekule – glukozu. Kad iz probavnog sustava ova glukoza uđe u krvotok, tada je nazivamo – šećer u krvi.

Dijabetički paradoks – treba li promijeniti preporuke za prehranu dijabetičara?

Dakle dijabetički paradoks glasi ovako: Osobama koje imaju ŠEĆERNU BOLEST, koje imaju kronično povišen šećer u krvi, kojeg ne može spustiti ni vlastiti inzulin ni onaj iz injekcija jer su stanice razvile otpornost, tim se osobama savjetuje da jedu 300 grama glukoze dnevno! Ljudima, kojima je zbog njihove bolesti glavni cilj STABILIZACIJA ŠEĆERA U KRVI, preporučuje se unos 300 grama glukoze koja direktno ulazi u krvotok, u kojem već kronično vlada previsoka razina glukoze.

Istovremeno se tim ljudima ograničava unos MASNOĆE. Zašto? Masnoća nema nikakve veze sa šećerom u krvi. Unos masnoće kroz hranu ne podiže šećer u krvi iz jednostavnog razloga što je to masnoća a ne glukoza. I jedno i drugo možemo koristiti za energiju u tijelu, s tom razlikom da je proizvodnja energije iz masti učinkovitija nego iz šećera. Jedna molekula masti daje 4 puta više molekula ATP-a, osnovne jedinice energije, nego jedna molekula glukoze i pri tome pretvorba masti u energiju treba 3 puta manje enzima nego pretvorba glukoze u energiju.

Dijabetičari od svih masnoća najviše trebaju izbjegavati industrijski proizvedena hidrogenizirana biljna ulja

Masti ne doprinose dijabetesu, s jednom iznimkom. Trans masne kiseline iz djelomično hidrogeniziranih biljnih ulja mogu uzrokovati otpornost na inzulin. Kada se ove umjetno stvorene masnoće ugrade u staničnu stijenku, javlja se međudjelovanje s receptorima inzulina. Teoretski ovo znači da se otpornost na inzulin može steći i bez unosa mnogo ugljikohidrata, unosom hidrogeniziranih biljnih ulja. Ona se nalaze u skoro svim industrijskim prerađevinama, koje se usput rečeno, ne ograničavaju u prehrani dijabetičara.

Ulje jetre bakalara odgovara dijabetičarima

Osim toga, prirodne masti daju vitamine topive u mastima, kojih u hrani bogatoj ugljikohidratima jednostavno nema. To su vitamini A i D koji su esencijalni za svakoga, a pogotovo za dijabetičare. Vitamin A je ključ za sprečavanje komplikacija dijabetesa, u što spadaju i problemi s mrežnicom, problemi s bubrezima, neuropatije, infekcije i sporo zacjeljivanje.

Dijabetičar bi trebao uzimati ulje jetre bakalara, uz uzimanje namirnica bogatih vitaminom A kao što je jetra, žumanjci, plodovi mora i vrhnje kao i maslac pašnih životinja. Vitamin D je potreban za proizvodnju inzulina. Uz ulje jetre bakalara, drugi izvori D vitamina su mast, školjkaši (a posebno rakovi), iznutrice, žumanjci, vrhnje i maslac od životinja s paše.

Posebno su za dijabetičare važne esencijalne masne kiseline iz omega 3 obitelji: EPA i DHA, koje osim u ulju jetre bakalara nalazimo u plavoj ribi, te mesu i jajima pašnih životinja. Dijabetičari trebaju minerale cink, vanadij i krom, jer bez vanadija, šećer iz krvi ne može do stanica a krom je neophodan za metabolizam ugljikohidrata i pravilno funkcioniranje receptora inzulina. Cink je kofaktor u proizvodnji inzulina. Namirnice koje osiguravaju ove nutrijente su maslinovo ulje, jetra i crveno meso. Vitamin B6 je neophodan za metabolizam ugljikohidrata a jedan je od vitamina B kompleksa koje je najteže primiti putem hrane. Najbolji izvori B6 su sirove namirnice životinjskog podrijetla kao što je punomasno sirovo mlijeko, sirevi, sirova riba i sirovo meso.

Ne treba se bojati masne hrane životinjskog porijekla

Dakle masna hrana, i to posebno masna hrana životinjskog porijekla, esencijalna je za zdravlje dijabetičara, pa ipak se prema službenim preporukama ova hrana treba ograničavati i prehrana sastojati od praznih kalorija, nutritivno siromašnih ugljikohidrata, koji ni na koji način ne pomažu zdravlju već samo pridonose kronično povišenom šećeru u krvi i budućim komplikacijama.

Mnogi još tvrde da se masna hrana treba ograničiti jer je masnoća opasna – podiže kolesterol i doprinosi razvoju srčanih bolesti. Ovo su neutemeljeni mitovi koje svi oni koji se nazivaju stručnjacima trebaju dobro preispitati. Kad to učine doći će do interesantnih zaključaka kao npr da unos masnoće životinjskog porijekla nema učinka na kolesterol, niti visoki kolesterol ima učinka na razvoj srčanih bolesti. Kolesterol i zasićene masnoće u stvari su bitne za zdravo srce i visoka razina kolesterola pomaže da živimo dulje. Prehrana s niskim udjelom masnoće ne sadrži potrebne hranjive tvari i prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata, kao i rafiniranih biljnih ulja, promiče čimbenike koji uzrokuju bolesti srca.

Anita Šupe: Treba mijenjati prehrambene preporuke za dijabetes

Sveprisutni mit o kolesterolu

”Nezdrava” reputacija kolesterola i zasićenih masti temelji se na manjkavim pokusima sa životinjama biljojedima i vrlo pristranim i zastarjelim istraživanjima od prije više od 50 godina. Hipoteza da kolesterol i zasićene masnoće uzrokuju bolesti srca nije dokazana tijekom posljednjih pet ili šest desetljeća, unatoč milijardama koje su uložene u pokušaje da se to dokaže. Više nema nikakvog smisla ograničavati unos prirodnih izvornih namirnica koje su generacije prije nas stoljećima koristile u svojoj prehrani, prije nego je nastupila histerija straha od kolesterola a s njom i epidemija novih, modernih bolesti, od kojih su dijabetes i srčane bolesti u samom vrhu po smrtnosti.

>> Anita Šupe: Mit o štetnosti masnoće i kolesterola

Treba pronaći uzroke poremećaja u organizmu, a ne rješavati posljedice

Dijetisti preporučuju dijabetičarima prehranu koja im podiže šećer u krvi, pa kad se pacijentima usprkos uzimanju lijekova podignu vrijednosti metaboličkih ”pokazatelja” – tlaka, šećera i masnoće u krvi, onda liječnik prepisuje veće doze lijekova, čime se ove vrijednosti dovode u ”normalu” ali to zapravo samo prikriva simptome bolesti. Povišeni šećer, tlak i masnoća u krvi te pretilost nisu sami po sebi neka bolest, nego su to pokazatelji poremećenog metabolizma u tijelu. Umjesto da se pronađe uzrok poremećaju te poduzmu mjere za uklanjanje tog uzroka, ovi faktori rizika se snižavaju pomoću lijekova da bi ušli u ”granice normale”. Kako se zna da je uzrok dijabetesa tip 2 i metaboličkog sindroma pretjerani unos šećera, prvi korak za liječenje ove bolesti bi trebalo biti ograničavanje unosa šećera (ugljikohidrata) u organizam.

Dijabetičari bi trebali ograničiti unos ugljikohidrata, a ne masnoća

Anita Šupe: Treba mijenjati prehrambene preporuke za dijabetes

Brojne znanstvene studije pokazale su da prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata (low carb) daje bolje rezultate kod dijabetičara tip 2 nego standardna prehrana. Pokazano je poboljšanje vrijednosti šećera u krvi, poboljšanje masnoća u krvi, smanjena potreba za lijekovima i gubitak prekomjerne tjelesne težine.

Usprkos svemu ovome, dijabetičarima se i dalje preporučuje prehrana siromašna masnoćama i bogata ugljikohidratima, koja im podiže šećer u krvi i čini ih još bolesnijima. Ovo također povećava rizik za srčani udar, sljepoću, amputacije, dijalizu i druge komplikacije kod dijabetesa.

Doba interneta omogućilo je da pacijenti lako dolaze do informacija i mogu znati puno više o svom zdravlju nego njihov liječnik. Mnogi dijabetičari odlučuju preuzeti stvari u svoje ruke, mijenjaju prehranu i njihov šećer u krvi kao i cjelokupno zdravlje se drastično popravljaju. Ali onda dolazi do apsurdnih situacija kad pacijent dolazi na redovnu kontrolu s poboljšanim vrijednostima kolesterola, triglicerida, krvnog tlaka i težine. Liječnik je oduševljen, ali kad pacijent ispriča da se drži prehrane s malo ugljikohidrata i puno masnoće, onda ga liječnik, šokiran, uvjerava da MORA JESTI ŠKROB, jer mu to treba za energiju.

Ovdje se pokazuje osnovno neznanje iz osnova fiziologije jer, nitko ne treba škrobaste ugljikohidrate (niti bilo koje druge ugljikohidrate) za energiju. Prvo, masnoća je pogodno gorivo za tijelo. Drugo, šećer se može proizvesti iz drugih prehrambenih elemenata (proteina i masnoća). Treće, sasvim dovoljno ugljikohidrata dobiva se iz povrća.

U modernoj medicinskoj praksi, a pogotovo po pitanju dijabetesa, hitno je potreban novi način gledanja na stvari nego što je onaj sadašnji od strane medicinske struke.

Važna napomena: Ako imate dijabetes i koristite inzulin ili druge lijekove, trebate znati da prehrana s manje ugljikohidrata smanjuje potrebu za nekim lijekovima. S nepromijenjenim dozama lijekova riskirate da dobijete pad šećera u krvi. Zato se konzultirajte sa svojim liječnikom prije nego počnete s ovom prehranom.

 
Napisala: Anita Šupe, nutricionistkinja
Blog Istine i laži o hrani
 
 
 
 
 
 

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Živjeti s AIDS-om: mitovi i činjenice

  • Posted on 1. prosinca 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Marta Malenica
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdravi recepti

Juha od butternut tikve, krumpira i poriluka s krekerima

  • Posted on 3. prosinca 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Maja Matus
  • Foto: Maja Matus
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Za bolji san: Čokoladno mlijeko s kardamomom i kokosom

  • Posted on 5. siječnja 2021.5. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

6 namirnica koje stanovnici Plavih zona uvijek imaju u hladnjaku

  • Posted on 2. siječnja 2021.27. prosinca 2020.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravija blagdanska trpeza: 3 savjeta mediteranske prehrane

  • Posted on 24. prosinca 2020.24. prosinca 2020.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Kvinoja vs. riža: Koje je popularno zrno bolje za vaše zdravlje?

  • Posted on 18. prosinca 2020.18. prosinca 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovako generacija Z mijenja obrasce prehrane i prehrambenu industriju

  • Posted on 14. prosinca 2020.14. prosinca 2020.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Sve zamke Parkinsonovog zakona: Kako napraviti više u manje vremena?

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom

    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Vedrana Orlović
    Pročitaj
  • Vrijeme za mene: Ulja koja će masažu učiniti nezaboravnim iskustvom

    • Posted on 17. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

    • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • 5 glavnih savjeta za zdravlje i dobrobit prema terapeutkinji Marisi Peer

    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • 3 min
    • Foto: Instagram @marisapeertherapy
    Pročitaj
Instagram
avatar
naturala_naturalalife
Naturala.hr & Naturala Life
3K Followers
Ivan Volarić se prvi u Europi dosjetio kako bi mogao puniti ljekoviti lošinjski zrak u bočice te ga ponuditi svima na tržištu. Pitali smo ga kako to funkcionira, a Ivan nam je na linku u opisu profila sve detaljno objasnio 🌿 @breatheairbreath #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 4 0
Go #green 🌿 #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 5 0
Kako si uljepšati najdepresivniji dan u 2021. godini? Skoči ispod dekice, upali omiljenu seriju i guštaj s kolačićem u jednoj, a toplim čajem u drugoj ruci 💚 Jer #happiness is a piece of #cake 🍰 #bluemonday #storiesofwellbeing #naturala #naturalalife 19 0
Prema Parkinsonovom zakonu, umjesto da efikasno radimo na tome da napravimo više posla u kraćem vremenskom razdoblju – mi produžujemo proces i ‘agoniju’. Na linku u opisu profila saznajte kako se tome oduprijeti i u što kraćem vremenu napraviti sve što morate 👆🏽 @poduzetnickimindset 6 0
Prati
Izdvojeno
  • 1
    Ivan Volarić: “Naši airbreath® proizvodi su osobito pogodni za sportaše, rekreativce, ali i one koji imaju poteškoća s disanjem”
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • 2
    Tantrumi: Kako se nositi s izljevima bijesa svoje djece?
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Bademovo mlijeko: 5 razloga zašto je sjajna alternativa kravljem mlijeku
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Betty White je navršila 99 godina: Ovo su 4 tajne njezine dugovječnosti
    • Posted on 19. siječnja 2021.19. siječnja 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • 5
    Iskoristi, ne bacaj: Napravi ukusna i jednostavna jela od ostataka hrane
    • Posted on 18. siječnja 2021.18. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
3K
118
Najnovije objave
  • Vikend u magičnim Rastokama: Što raditi, gdje odsjesti, što jesti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Eterično ulje origana – kako ga smijemo, a kako ne smijemo koristiti?
    • Posted on 15. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
  • Joe Dipenza: Sami stvorite svoje zdravlje, upravo sada
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?
    • Posted on 14. siječnja 2021.14. siječnja 2021.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići