drugi nazivi: nedostatak željeza, sideropenična anemija
Prehrana
U najvećem broju slučaja, anemija je uzrokovana deficitom željeza ili deficitom nekih vitamina (B12 i folna kiselina). U većini slučajeva, uz nadomjestke željeza koje će propisati liječnik, pomaže prilagođavanje prehrane i uzimanje suplemenata. Prirodni izvori željeza uključuju meso, posebno teleću jetru, grah, ciklu, bademe i pivski kvasac. Zeleno lisnato povrće sadrži i željezo i folnu kiselinu.
Dodaci prehrani
VITAMIN A (10 000-25000 IU dnevno) može ublažiti simptome kod nekih vrsta anemija. Iako su anemije najčešće uzrokovane deficitom željeza, vitamina B12 i folne kiseline te će se stanje popraviti njihovom suplementacijom, ponekad, iako rijetko, mogu biti uzrokovane i deficitom vitamina A, B2, B6, vitamina C i bakra. Rijetki genetički poremećaji mogu uzrokovati deficit vitamina B1 i posljedičnu anemiju koja se popravlja suplementacijom tog vitamina.
VITAMIN B12 (600- 1000 mcg dnevno) – prirodni izvori uključuju jetra, meso, jaja, tunu i sir. Osobe s pernicioznom anemijom ne mogu apsorbirati odgovarajuće količine vitamina B12 i trebaju doživotnu suplementaciju.
VITAMIN B2 (5-30 mg dnevno u dvije podijeljene doze).
VITAMIN B6 (2.5- 25 bg dnevno kroz tri tjedna, potom 1.5 do 2.5 mg dnevno kao doza održanja).
VITAMIN C (250-500 mg dva puta dnevno) pomaže u boljoj adsorpciji željeza. Prirodni izvori uključuju sokove od agruma, rajčice, brokulu i karfiol.
FOLNA KISELINA (400- 1000 mcg) – izvori folne kiseline su zeleno lisnato povrće, sok od naranče i žitarice. Ponekad uzimanje folne kiseline može zamaskirati deficit vitamina B12 tako da je dobro uz folnu kiselinu uzimati i B12 vitamin.