Acidoza dugoročno usporava rad tijela stvarajući manjak energije, lošiji zdravstveni profil i, naravno, probleme s prekomjernom težinom. Još je važnije da nastaje manjak esencijalnih minerala, poput kalcija, magnezija i kalija, jer njihovim otpuštanjem tijelo pokušava neutralizirati višak kiselosti, odnosno uspostaviti zdravu pH ravnotežu, koja iznosi oko 7.
Naši važni unutarnji organi, kao što su bubrezi, pluća i adrenalne žlijezde, imaju važnu ulogu u održavanju zdrave pH razine organizma. Za njihov pravilan rad stoga je važno uzimati alkalnu hranu. Unoseći alkalne namirnice oslobađamo tijelo kiselih ostataka i omogućujemo mu da ne troši energiju na uklanjanje viška kiselih ostataka, već se može posvetiti onome za što je stvoreno, a to je da uravnotežuje našu tjelesnu težinu i da nas što duže čini zdravima i energičnima.
Danas smo preplavljeni raznoraznim programima prehrane i svaki od njih preporučuje baš određenu vrstu namirnica i njihov određeni unos. Stoga se i u alkalnom prehrambenom programu susrećemo s različitim omjerom unosa lužnate i kisele hrane. Tako će neki zagovarati minimalan, gotovo nikakav unos kisele hrane, a veći dio prehrane činit će alkalna hrana. Drugi će pak zagovarati unos 20 posto kisele te 80 posto alkalne hrane ili pak 30 posto kisele, a 70 posto alkalne hrane. Smatram da bi unos trebao biti 60 posto alkalne hrane, a 40 posto kisele, što i osobno primjenjujem.
Dati prednost alkalnoj hrani ne znači da moramo strogo poštivati pravila kombiniranja namirnica, nego istodobno možemo unositi i bjelančevine i ugljikohidrate, kao i dobre masnoće. Sve te vrste hranjivih tvari naš organizam može istodobno probaviti baš zahvaljujući gušterači koja istodobno izlučuje tri različite vrste probavnih enzima.
Stoga se moja metabolička dijeta temelji upravo na alkalnom povrću niskoga glikemijskoga indeksa, u kombinaciji s najzdravijim kiselim namirnicama, što će omogućiti tijelu da izbaci višak vode i masti. Gotovo sve što pojedemo probavlja se pa se mjerenjem pH vrijednosti u ostacima hrane nakon probave određuje kemijska reakcija: je li hrana bila kisela ili lužnata? Kao što sam spomenula, naša su tijela prirodno lužnata i ne godi im previše kisele hrane.
Kad pojedemo neku vrstu hrane i nakon što ju je tijelo probavilo, mjerimo pH tijela. PH je kratica za potential of hydrogen i pokazatelj je kiselosti ili alkalnosti određene namirnice na ljestvici od 0 do 14, gdje pH 7 znači neutralnu vrijednost. Sva hrana čija je pH vrijednost niža od 7 je kisela, a ona iznad 7 je alkalna. Znači, što niža pH vrijednost, to je hrana kiselija.
Je li limun kiseo? Ne, kao i mnoge druge vrste voća i povrća, čija je reakcija kisela prije nego što se pojedu. Nakon probave njihova pH vrijednost poraste zahvaljujući njihovu sadržaju visokoalkalnog kalija.
Suprotno, većina mesnih i mliječnih proizvoda bit će alkalna prije nego što uđu u tijelo, ali nakon probave njihova pH vrijednost se smanjuje zahvaljujući visokom sadržaju bjelančevina koje se sastoje od aminokiselina. Kalcij povećava alkalnost, stoga će neki mliječni proizvodi nakon probave biti više, a drugi manje kiseli, ovisno o tome koliko kalcija sadrže.
S druge strane, mjerenja pH tijela, ponajprije urina, pH testnim trakama u osoba na visokoproteinskoj dijeti pokazivat će alkaline vrijednosti jer će tijelo otpuštati kalcij kako bi neutraliziralo višak bjelančevina, ali te će vrijednosti biti lažne.
Za alkalnost tijela, odnosno uravnotežen pH, najvažniji je dovoljan unos vode. Zapamtite da je unos vode isto tako važan kao i unos hrane. Naše tijelo čini 70 posto vode, a krv 94 posto vode, što dovoljno pokazuje koliko je voda važna. Pijte kvalitetnu, čistu vodu, a izbjegavajte unos aromatiziranih voda koje mogu sadržavati umjetna sladila. Ona ne samo da će pogoršati zdravi pH tijela, već su dokazano kancerogena.
Ako se pak pitate kako možete sami provjeriti reagira li vaše tijelo kiselo ili alkalno, testirajte pH testnim trakama urin ili slinu. A možete se jednostavno ne opterećivati time, nego u zdravi životni stil uvrstiti dovoljno vode i vježbanja, uz prehranu koja se sastoji od 60 posto alkalne i 40 posto kisele hrane, pri čemu treba voditi računa o glikemijskom indeksu i glikemijskom loadu, tj.punjenju hrane!
* Preuzeto iz knjige Dijeta 21.stoljeća dr.Lejla Kažinić Kreho