Dvije alge, chlorella i spirulina, koje krasi epitet superhrane, bogate su proteinima i cijelim nizom mikronutrijenata. Iako još uvijek nedovoljno istražene, primjetno je da dodaci prehrani koji sadrže jednu ili obje modrozelene alge ojačavaju imunosni sustav i preveniraju brojne zdravstvene tegobe.
Chlorella
Chlorella pyrenoidosa je zelena slatkovodna jednostanična alga koja se upotrebljava kao dodatak prehrani. Bogata proteinima, sadrži čak 58% proteina, vitaminima i mineralima (vitamin C, vitamini B kompleksa, vitamin E, kalij, cink, željezo, magnezij), sadrži i lutein, 18 aminokiselina i klorofil. Chlorella sadrži i obilje beta-karotena (4559 IU u 3g). Na evolucijskoj ljestvici, radi se o složenijem i naprednijem organizmu u odnosu na spirulinu.
Spirulina
Najčešće se, kao dodaci prehrani, koriste Spirulina maxima i Spirulina platensis.
Spirulina je modrozelena alga, jedan od najstarijih jednostaničnih organizama prisutnih na Zemlji, koja se često koristi kao dodatak prehrani i sadrži do 70% proteina. Ime je dobila po svojoj spiralnoj strukturi koja je dobro vidljiva na fotografiji. Spirulina nije samo najbogatiji prirodni izvor proteina, već je bogat izvor beta-karotena, B vitamina, vitamina E, klorofila i brojnih minerala – sudeći prema National Institutes of Health (NIH).
Upotreba modrozelenih algi
Od davnih vremena ljudi su upotrebljavali alge kao izvor makro i mikronutrijenata. Smatra se da imaju antioksidativno i antiviralno djelovanje, da snižavaju lipide u krvi i pomažu pri gubitku tjelesne težine. Provedene su i studije koje sugeriraju sigurnu upotrebu i moguće korisno djelovanje spiruline kod alergija, trovanja, problema s vidom, dijabetesa, visokog kolesterola i slabe uhranjenosti.
S druge strane, chlorella se pokazala djelotvornom kod tretiranja ulcerativnog kolitisa, fibromijalgije i hipertenzije – sudeći prema "Journal Alternative Therapies in Health and Medicine".
U posljednje je vrijeme provedena studija koja je promatrala upotrebu chlorelle kod trudnica s anemijom i hipertenzijom. Također su provedene i studije koja su pratile antioksidativno djelovanje chlorelle u uklanjanju negativnih posljedica pušenja po zdravlje, zatim na stres povezan sa starenjem, na zaštitu jetre od toksina te na inzulinsku rezistenciju u kojima se chlorella pokazala korisnom.
Neke studije sugeriraju da chlorella je u regeneraciji jetre jednako potentna kao i sikavica (Silybum marianum). Posljednje studije, u koje je uključena spirulina, ukazuju na povećanje snage i izdržljivosti tijekom napornog vježbanja i moguće poboljšanje stanja kod osoba koje imaju dijabetes.
Nadomjesci prehrani s ovim algama korisni su i kod uklanjanja teških metala iz tijela, PMS-a, anksioznih i depresivnih stanja te problema s probavom. Zbog visokog sadržaja željeza, upotrebljavaju se i u prirodnom liječenju anemije.
Doziranje
Preporučene dnevne doze chlorelle i spiruline kod zdravih pojedinaca iznose 3-5 g dnevno. Postoje i neke preporuke nutricionista oko uzimanja obje alge istodobno i u tom se slučaju preporučuje uzimati 1 g chlorelle i 2 g spiruline.
Na što još treba pripaziti?
Potrebno je pripaziti i kupovati modrozelene alge isključivo od provjerenih proizvođača koji garantiraju da alge nisu kontaminirane teškim metalima. Za vrijeme trudnoće i dojenja, zbog nedovoljno dokaza, ne preporučuje se koristiti modrozelene alge. Također se moraju izbjegavati i kod autoimunih poremećaja (multipla skleroza, sistemski eritremski lupus, reumatoidni artritis i drugi autoimuni poremećaji) stoga što modrozelene alge mogu aktivirati imunosni sustav i pogoršati stanje osoba koje imaju autoimunu bolest.
Moraju se izbjegavati i kod terapije imunosupresivima jer djelovanjem na imunosni sustav smanjuju efekte terapije imunosupresivima.
Kod osoba koje imaju fenilketornuriju, zbog prisustva aminokiseline fenilalanina preporučuje se izbjegavanje korištenja modrozelenih algi.
Izvor: National Institutes of Health (NIH),
Natural Medicines Comprehensive Database
Napisala: Andrea Šitum