Neizmjerno vitalna i atraktivna Aleksandra Žarak pripada skupini žena za koje je doista teško povjerovati da su prekoračile 40. godinu života, onu koje se mnoge žene pribojavaju tvrdeći s njome prestaje mladost.
No, kad pogledate u njezine oči pune žara koje obasjavaju napetu i svježu kožu lica, s lakoćom ćete joj povjerovati na riječ da joj godine nisu nikakva tabu tema te da se osjeća „k’o klinka“. Pa ipak, kada se govori o hrani, vrlo je ozbiljno uzela na znanje uzrečicu koja kaže da smo ono što jedemo, a njezin je izbor «živa», sirova hrana.
Priznat ćete, sirova hrana koju nam je pripremala Alex izgleda vrlo privlačno
Živo za život
Prehrana sirovom hranom ili, kako je naši popularno zovu, sirovojelstvo, u svijetu je već odavno osvojila ljubitelje prirodnog, a posebice zdravih jelovnika. Njihova naklonost temelji se na znanstvenim objašnjenjima o potrebi za uvođenjem prirodnih, sirovih namirnica u prehranu je u njima nisu uništeni enzimi neophodni za normalno funkcioniranje naših stanica. Hrana koja je termički obrađena na temperaturi višoj od 45C uništena je, odnosno mrtva i s njome se organizam neminovno muči.
Posljedice takve prehrane su mnoge bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, loše probave, srčanožilnih bolesti, žučnih i bubrežnih kamenaca i sličnog. Stoga je jedino rješenje, tvrde pobornici sirovojelstva, uzimanje prijesne, odnosno “žive” hrane.
– Moj prelazak na sirovo vjerojatno se poklopio s činjenicom da sam se približavala 40-om rođendanu i nekako me instinktivno počela privlačiti literatura vezana uz zdravlje – počela je priču Alex
– Pročitala sam dvije sjajne knjige: „Lijekovi za koje oni ne žele da vi znate“ i „Preuzmite kontrolu nad vašim zdravljem“ i ozbiljno se zamislila nad onim što i kako jedemo. Potom mi je prije tri godine draga prijateljica na mejl poslala knjigu Victorije Boutenko „Zeleno za zdravlje“ i ja sam je odmah u šubu progutala to isto popodne! Svaki redak, svaka rečenica mi se učinila tako točnom, tako ispravnom, znate ono kao kada vam netko ukloni koprenu s očiju?
Od tada do danas njezino svako jutro počinje u društvu jedne od «zelenih čarobnica». Tako je od milja prozvala napitke od svježeg povrća i voća, u svijetu zdrave hrane dobro poznate pod nazivom smoothie. Čarobnicu od špinata, datulja, naranča i limuna pripremila je i znatiželjnim polaznicama njezine prve radionice o sirovoj hrani održane u siječnju te ih začarala podjednako uspješno kao i mamu, dečka, prijatelje…
Preporod probave
Prisjećajući se osobnih iskustava, osim uživanja u okusu, Aleksandra je brzo iskusila i zdravstvene koristi sirovih napitaka i obroka.
– Pijući zeleni smoothie u roku od samo dva dana sam riješila problem koji me mučio od trinaeste godine: neredovitu probavu. Naime, to sam naslijedila od majke koja je bila medicinski fenomen, liječnici su na njoj isprobali sve moguće metode, a ona ne bi išla na wc po 15 dana. Zato smo obje bile na sredstvima za čišćenje sve dok nismo počele piti smoothije i preporodile se. Znam da ljudi o tome šute, a taj problem danas muči ogroman broj ljudi. Najbolje od svega je što se može riješiti nevjerojatno jednostavno i lako, u vašoj vlastitoj kuhinji – uvjerava nas zaljubljenica u sirovu hranu.
Već nakon tjedan dana na sirovom primijetila je da joj je potrebno manje sna, da se budi odmornija, da čvršće i bolje spava. Koža joj je zablistala, a također i um – puna je novih ideja, zamisli, optimističnija i spremnija pomagati čovječanstvu. Čarobnice i kreativni jelovnici sirove hrane promijenili su život i njezinoj majci koja je, uz poboljšanje probave, izgubila i višak kilograma, postala je poletnija te se napokon posvetila sebi (prije je, kaže Alex, uvijek više brinula o drugima).
Nadohvat ruke
Je li bilo teško početi, pitamo je na radionici, istovremeno se gubeći u čudesnoj kombinaciji okusa banane, mrkve, grožđica, suhih smokava te mljevenih oraha, objedinjenih pod nazivom “Walkerov doručak” (autor recepta je raw food guru iz prošlog stoljeća Norman V. Walker koji je doživio zavidnih 99 vitalnih godina). Doduše, kad smo i sami isprobali ove kulinarske kreacije, zapravo se pitanje tog trena učinilo suvišnim jer je velik dio namirnica lako dostupan na našem tržištu, a to je potvrdila i Alex.
– Nije bilo teško, samo sam malo reorganizirala kuhinju. Počela sam s lisnatim zelenim povrćem, voćem, domaćim bademima, orasima, lješnjacima… Datulje, grožđice, med, suhe rajčice, lanene sjemenke i razni “egzotičniji” sastojci također se mogu kod nas kupiti bez većih problema. Maslinovo ulje mi šalje mama iz Dalmacije – kaže Alex napominjući da bi ovo ulje trebao koristiti svatko, hranio se sirovo ili ne.
"sirove" američke palačinke
Mit o vremenu
Na pitanje može li si suvremena žena koja mora hraniti obitelj, a istovremeno provodi osam sati na poslu, uopće priuštiti ovakav prehrambeni stil (što zbog gubitka vremena na pripremu jela, a što zbog prehrane djece), Aleksandra naglašava da se radi o predrasudi:
– Ljudi se obično boje da će im trebati puno više vremena, no to uopće nije točno, istina je sasvim suprotna. Priprema sirovih jela puno je brža od klasičnih kuhanih obroka. Sve u svemu, oduzet će vam možda pola sata u kuhinji dnevno, a malo više tijekom vikenda kad možete napraviti veće pripreme za čitav tjedan. Djeca uglavnom vrlo rado prihvaćaju ovakvu hranu jer je ukusna, maštovita i šarena. K tome većinom i nisu opterećeni predrasudama, pa će sve lakše probati.
Odlučite li se i vi na sirovojelstvo, jedino veće ulaganje koje vas na početku očekuje bit će nabavka multipraktika i blendera, a odabir modela, pa time i cijene ovisi o vama. Alex se nikada ne bi odrekla svog ultra brzog blendera u kojem pripremi doručak za 20 sekundi. “Obični” blenderi nisu loši, ali ako ih intenzivno koristite, lako se može dogoditi da brzo ostanete bez njih. Tako je i Alex svoja dva stara blendera uništila u svega nekoliko mjeseci. Za sušenje obroka može vam poslužiti klasična pećnica, a tek ako postanete pravi sirovojelac isplatit će vam se i nabavka dehidratora.
Eksplozija okusa
I za kraj, ali nimalo manje važno, postavlja se pitanje sigurnosti namirnica (iako se, iskreno, time nismo zamarali dok su se u našim ustima topili fenomenalni sirovi keksići od đumbira i grožđica). Ima li svoje provjerene izvore? Od koga nabavlja namirnice? Ima li svoju baku na placu?
– Da, imam nekoliko svojih eko prodavača, predragu Ninu i Bornu koji drže proizvode iz udruge Moj vrt i kod njih uzimam lisnato zeleno povrće, fantastično slatku ciklu, divne mandarine i naranče iz Dubrovnika, kao i još ponešto. Kod Brankice na Dolcu uzimam razne klice, a ona ima i super salate i zeleno povrće, kod jedne gospođe na Kvatriću uzimam jabuke, mada su mi sada super i kod jedne Međimurke na Dolcu… Ma nađe se svega, ali moj je moto: što gore izgleda, bolje je. Pikice i nepravilni oblik voća i povrća me uopće ne smeta – kaže Alex koja zapravo zdravstvenu ispravnost hrane isprobava vlastitim želucem.
Iako je slušala priče o tome da od sirovog krumpira možemo dobiti temperaturu i da će nas boljeti trbuh, čak je i njega probala naribanog na salatu s ostalim povrćem i nije joj se dogodilo ništa. Također je bez posljedica jela grah i kukuruz, a među rijetkim sirovim namirnicama za koje nema mjesta na njezinom tanjuru su patlidžan i grah.
– Nisam isključiva, ali ne jedem ribu ni meso, iako ne kažem da nikad ne bih ako bi me nešto od toga privuklo. Mislim da je kontraproduktivno opterećivati se jeste li 100% sirovi svo vrijeme, a da je puno važnije osluškivati svoj organizam. Okusi sirove hrane su takva eksplozija okusa na vašem nepcu da nakon tog iskustva više ništa nije isto – zaključuje Aleksandra.
Nakon isprobanih neobičnih specijaliteta na njezinoj radionici, možemo vam pouzdano reći će sirove delicije posve sigurno zadovoljiti svakog, pa i najizbirljivijeg tragatelja za ukusnim i zdravim zalogajima. Uostalom, evo i tri simpatična recepta jednostavna za pripremu, pa se uvjerite sami!
WALKEROV DORUČAK
Aparatura: daska, nož, ribež (može i multipraktik)
Sastojci:
1 ili 2 zrele banane, najbolje su one s puno smeđih mrlja
1 mrkva
2-3 žlice grožđica
5-6 suhih smokava
5-6 žličica mljevenih oraha ili badema
Postupak:
Večer unaprijed namočite grožđice u mlaku ili hladnu vodu, a u drugu zdjelicu namočite suhe smokve. Ujutro naribajte mrkvu i pomiješajte s grožđicama. U zdjelicu iz koje ćete jesti narežite banane na ploške, prekrijte smjesom mrkve s grožđicama te na to narežite smokve. Gore pospite s mljevenim orasima ili bademima i navalite odmah. Mljac!
Dodatni savjet od raw coach Alex:
Kako vam ne bi dosadio uvijek jedan te isti doručak, ponekad umjesto oraha ili badema možete posuti kokosovo brašno ili mljeveni mak. Ili, ako vam se žuri i ne da vam se sve grickati, večer prije namočite zajedno orahe, grožđice i suhe smokve te ujutro ubacite u blender, dodajte jednu bananu i usitnite. Po želji u smjesu na kraju možete ubaciti šaku klica pšenice, raži ili heljde.
ENERGETSKI PRUTIĆI OD ŠLJIVA
Aparatura: multipraktik
Sastojci:
1 šalica suhih šljiva
1 šalica drugog suhog voća poput grožđica, suhih trešanja ili smokava
1 do 1 ½ žlice kakaa
Prstohvat morske soli
1 šalica arašida poput oraha ili badema
Do 1/3 šalice dodataka poput kokosovog brašna, čokoladnih mrvica i sličnog (nije nužno)
Eventualno 1 žlica vode (ako nedostaje da se smjesa poveže)
Postupak:
Stavite sve sastojke u multipraktik te ga uključite. Smjesa će se pretvoriti u pastu, a možda čak i kuglu. Pazite da ne pretjerate s procesiranjem jer će u tom slučaju arašidi pustiti svoje masnoće, pa će smjesa postati preuljasta. Stavite u protvan ili na tacnu obloženu peki papirom i utapkajte rukama u veliku ploču. Spremite u zamrzivač na pola sata da malo otvrdne kako biste mogli izrezati individualne prutiće. Zamotajte u prozirnu foliju te držite u hladnjaku.
Dodatni savjet raw coach Alex:
Ne morate uvijek u prutiće staviti suhe šljive. Za promjenu jednom pokušajte s datuljama koje su čudesna voćka. Imaju toliko željeza da jedna datulja dnevno pomaže kod problema s anemijom, smanjuju kolesterol, pune su vitamina i minerala, a navodno su i sjajne za libido. Eksperimentirajte, igrajte se i sami nađite svoju omiljenu kombinaciju.
KEKSIĆI OD ĐUMBIRA I GROŽĐICA
Aparatura: blender ili multipraktik
Sastojci:
2 šalice zobenih ili rižinih pahuljica
1 šalica indijskih oraščića
¼ šalice meda ili prstohvat-dva stevije u prahu
2 žličice cimeta
3 žličice svježe ribanog đumbira
1 šalica namočenih grožđica (barem nekoliko sati, a može i preko noći)
Postupak:
Sameljite indijske oraščiće do finog praha i prebacite ih u zdjelu. Potom ubacite ocijeđene grožđice u multipraktik ili blender te meljite dok ne dobijete pastu. Dodajte sve ostale sastojke i meljite dok ne dobijete jednoličnu, homogenu smjesu koja će nalikovati klasičnom tijestu za keksiće. Ili ih oblikujte rukom u kekse ili režite različite oblike modlom za kekse. Raspolažete li samo pećnicom, stavite ih sušiti na 50C dok ne budu suhi ili ih pojedite kakvi jesu ili ih pak zamrznite da se malo stisnu, pa ih onda kušajte.
Dodatni savjet raw coach Alex:
Zapakirajte po 2-3 keksića u prozirnu kuhinjsku foliju i tako ih spremite u hladnjak. Uvijek će vam biti pri ruci kad žurite iz kuće, a znate da ćete možda u nekom trenutku ogladnjeti, pa ćete bar znati da sa sobom imate nešto zdravo.
Blog Aleksandre Žarak Green Raw Godess možete pratiti ovdje