Ovo izrazito hranjivo i ljekovito povrće još su prije 2500 godina kultivirali stari Grci. U prošlosti su se šparoge smatrale afrodizijakom, vjerojatno zbog svog falusoidnog oblika i činjenice da tijekom samo 24 sata mogu narasti i do 25 centimetara. U svakom slučaju, nisko su kalorične, obiluju brojnim vrijednim vitaminima i mineralima, jednostavno se pripremaju i jedna su od nezaobilaznih sezonskih namirnica proljeća.
1. Hrane dobre bakterije:
Šparoge su jedne od rijetkih biljaka koje sadržavaju inulin. Inulin potiče rast i aktivnost dobrih bakterija u našem probavnom sustavu jačajući tako i njegovu otpornost.
2. Anti-karcinogeno djelovanje:
Šparoge obiluju glutationima – važnim anti – karcinogenim spojevima čiju je važnost priznao i američki Nacionalni institut za tumore.
3. Korijen šparoga koristi se za liječenje urinarnih tegoba:
Osim za pomoć kod urinarnih tegoba, šparoge su odlične i za liječenje bolesti bubrega i bubrežnih kamenaca.
4. Pomažu kod mamurluka:
Istraživači su ustvrdili da amino kiseline i minerali u ekstraktu šparoga mogu olakšati mamurluk i zaštititi stanice jetre od toksina u alkoholu.
5. Koristi se kao tonik u Ayurvedskoj medicini.
6. Izvrstan su izvor folne kiseline
Folna kiselina dokazano pomaže u prevenciji oštećenja neuralne cijevi koja svake godine uzrokuje 2 500 smrtnih slučajeva kod tek rođene djece.
7. Ima široku uporabu u medicini
Njena ljekovita svojstva prepoznata su još za vrijeme antike, a često su je koristili Rimljani.
8. Pomoć u gubitku kilograma:
Kao i brojno drugo povrće, šparoge imaju jako male količine šećera, masti te niski glikemijski indeks. Uz to, obiluju vlaknima.
Šparoge je najbolje kupovati svježe na tržnici ili ako ste u prilici – od lokalnog stanovništva. Divlje šparoge, koje se u južnijim krajevima mogu naći na kamenjarima i šumarcima, vrlo su tanke i nešto žilavije u odnosu na kultivirane, ali su bogatije nutrijentima.
Kada birate šparoge, obratite pozornost da budu svijetlo zelene boje sa zatvorenim i suhim vrhovima. Izbjegavajte šparoge s intenzivnim odbojnim mirisom. Vrhovi su obično jako meki i lako se lome dok su niži dijelovi tvrđi i čvršći (te se trebaju duže kuhati). Prilikom transporta budite vrlo oprezni jer su prilično fragilne i lako se nagnječe ili puknu.
Šparoge pohranite u hladnjak u plastičnoj vrećici koja će zadržavati vlagu – na taj način šparoge možete sačuvati tri dana. Za dulje pohranjivanje, smjestite ih okomito u posudu s vodom i prekrijte plastičnom vrećicom.
Najbolje od svega je da se šparoge mogu jesti svježe, na taj način se najbolje iskorištavaju njihove blagodati. Za njihovu pripremu dovoljno je kratko ih prokuhati (svega par minuta) i poslužiti uz razna jela kao prilog, salatu ili ključan sastojak.